ΑρχικήΕπικαιρότηταΠήγαινε-έλα στα νησιά: Μεταφέρουν 4.000 μετανάστες στην ενδοχώρα

Πήγαινε-έλα στα νησιά: Μεταφέρουν 4.000 μετανάστες στην ενδοχώρα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπογράμμισε ότι «πρέπει να θέσουμε ως πρώτη προτεραιότητα την αναμόρφωση του συστήματος του Δουβλίνου και την ανάγκη λειτουργίας ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ασύλου».

Σημείωσε ότι  «είναι θετικό που συμφώνησε και η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρία von der Leyen».

Επίσης, επανέλαβε ότι η πολιτική ορισμένων χωρών που δεν θέλουν να συμμετέχουν σε οποιοδήποτε επιμερισμό του προβλήματος είναι απαράδεκτη. Δεν μπορεί να κάποιοι να επωφελούνται από ευνοϊκές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως η Ζώνη του Σένγκεν και ταυτόχρονα να μην δέχονται καμιά συμμετοχή στον επιμερισμό των βαρών. Ύστερα από δική του επιμονή υπήρξε, στο κείμενο των Συμπερασμάτων, αναγνώριση της ανάγκης επιμερισμού των βαρών.

Προσπάθεια για αποσυμφόρηση στα νησιά

Απόπειρα αποσυμφόρησης των νησιών πραγματοποιείται αυτές τις μέρες με τις ροές όμως να παραμένουν αμείωτες. Τα αρμόδια υπουργεία σχεδιάζουν τη μεταφορά επιπλέον 3.000 μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα σε διάστημα 4 εβδομάδων.

Ήδη έφτασε στο λιμάνι του Πειραιά το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Διαγόρας», το οποίο μετέφερε 156 αιτούντες άσυλο από τη Μυτιλήνη, οι οποίο εν συνεχεία θα επιβιβαστούν σε πούλμαν για να φθάσουν σε δομές φιλοξενίας.

Στον Πειραιά φτάνει και το αγκυροβόλιο του Πειραιά και το επιβατηγό οχηματαγωγό καταμαράν paros jet μεταφέροντας 700 αιτούντες άσυλο από τη Σάμο. Το πλοίο με τη βοήθεια πλοηγού αναμένεται να οδηγηθεί στο λιμάνι της Ελευσίνας. Οι μετανάστες και πρόσφυγες αιτούντες άσυλο αναμένεται θα επιβιβαστούν σε πούλμαν με προορισμό δομές φιλοξενίας.

Μόνο την εβδομάδα που μας πέρασε, συνολικά 1.908 πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στα νησιά του βορείου Αιγαίου. Στη Λέσβο έφτασαν 820 άτομα, στη Χίο πέρασαν 464 και στη Σάμο 624. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόνο χθες έφτασαν στη Λέσβο 80 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 42 και στη Σάμο 195.

Σημειωτέον ότι ο αρμόδιος υπουργός, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε τις προηγούμενες ημέρες τη μεταφορά 20.000 προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου στην ενδοχώρα έως τέλος Νοεμβρίου – το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου κατά την ενημέρωση των βουλευτών της ΝΔ, που μετέχουν στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, για το επικείμενο νομοσχέδιο για το άσυλο.

Όπως επεσήμανε ο υπουργός, θα μεταφερθούν κυρίως οικογένειες και θα γίνει ισοκατανομή σχεδόν σε όλους τους δήμους.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης, διευκρίνισε ότι η λύση της χρήσης στρατοπέδων απορρίπτεται, υποστηρίζοντας ότι η μετεγκατάσταση θα γίνει σε ξενοδοχεία, βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα που έχουν ήδη στοιχειώδεις υποδομές για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων, καθώς και σε ανοιχτές δομές στις οποίες θα τοποθετηθούν προκατασκευασμένοι οικίσκοι εξοπλισμένοι με σύστημα ψύξης και θέρμανσης.