Παυλάκης: «Οι θεωρίες συνωμοσίας για την πανδημία μπορεί να πληρωθούν πολύ ακριβά»

33 mins read

Ο Γιώργος Παυλάκης, που ηγείται του τμήματος Ανθρώπινων Ρετροϊών στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ για τον καρκίνο, μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο για την διασπορά του κορωνοϊού μετά την άρση των μέτρων αλλά και τις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας.

Ο Έλληνας ερευνητής εξήγησε σχετικά με τα κρούσματα που διπλασιάστηκαν: «Βλέποντας τα πράγματα από μακριά να πω πρώτα ότι έτσι όπως εξελίχθηκε η κατάσταση με τα κρούσματα που διπλασιάστηκαν ή τριπλασιάστηκαν από το μέσο όρο των προηγούμενων εβδομάδων οι υπεύθυνοι ανησυχούν και καλά κάνουν και ανησυχούν τώρα που είναι νωρίς». Όπως προσέθεσε, προτού τα ανεύθυνα ξεφαντώματα πολλαπλασιαστούν γιατί μπορεί να πληρωθούν πολύ ακριβά.

Σχετικά με τα δεδομένα της Google, που βγάζει συνεχώς μαζικά δεδομένα είπε ότι είναι εντυπωσιακά, διάβασε, όπως ανέφερε, ένα online  άρθρο του Έλληνα ερευνητή Σωτήρη Γεωργανά και αναλύει αυτά τα μαζικά δεδομένα της Google. Τα συγκεκριμένα δεδομένα λένε ότι οι Έλληνες συμμορφώθηκαν πολύ γρήγορα αλλά χαλάρωσαν και πολύ γρήγορα. «Το συμπέρασμα που βγάζω εγώ και νομίζω και ο ερευνητής, Δρ. Γεωργανάς, είναι ότι ο βαθμός που οι άνθρωποι συμμορφώνονται με τα μέτρα εξαρτάται από το πώς υπολογίζουν και αντιλαμβάνονται το ρίσκο», σημείωσε και συμπλήρωσε: «Οι Έλληνες είχαν και την προηγούμενη εμπειρία της δεκαετούς κρίσης, μερικοί από αυτούς πήγαν στα νοσοκομεία και τους ζήταγαν, να φέρουν σεντόνια οι ίδιοι, υπήρχαν τέτοια περιστατικά, νομίζω ότι από όλη την εμπειρία τους οι Έλληνες φοβήθηκαν και συμμορφώθηκαν πολύ γρηγορότερα και πολύ περισσότερο από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς και αυτή γρήγορη συμμόρφωση ήταν που έσωσε την Ελλάδα από τα χειρότερα».

«Πρέπει να ξέρουμε ότι δεν τελειώσαμε με τον ιό,οτι δεν τελειώσαμε με τον ιό στο λέω σαν άνθρωπος που έχω περάσει πολλά χρόνια με τους ιούς και το λέω ξέροντας ανθρώπους πάρα πολύ καλύτερους και ειδικότερους από μένα που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου παγκόσμια. Αν δείτε παγκόσμια τι γίνεται, ο ιός επεκτείνεται. Η Ελλάδα έχει μία εποχική νίκη. Για να γίνει αυτή η μόνιμη νίκη πρέπει η καλή συμπεριφορά να παραμείνει και να γίνει σχεδόν μόνιμη», τόνισε ο καθηγητής υπογραμμίζοντας τον κίνδυνο του ιού.

Σχετικά με τα κρούσματα στη χώρα μας σχολίασε: «Πρώτον (για) τα ελληνικά κρούσματα έχω υπόψιν μου μερικά από τα νούμερα που δημοσιοποιήθηκαν, δηλαδή μελέτησαν γύρω στις 3000 δείγματα στην Ξάνθη και ήταν από αυτά νομίζω 29 θετικά. Σημαίνει ότι περίπου 1 στα 1.000 ήταν θετικό, τα νούμερα δεν είναι μεγάλα και είναι ευτύχημα που η Ελλάδα βρίσκεται σε αυτό το σημείο. Γι’ αυτό και το ξεσάλωμα στα μπιτσόμπαρα δεν πληρώνεται πολύ ακριβά, γιατί άμα έχεις πολύ λίγους μολυσμένους η πιθανότητα να μολυνθείς είναι λίγη, αλλά αυτό δεν είναι στατικό. Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση σε μία εβδομάδα ή σε δύο τα κρούσματα μόλυνσης θα είναι δεκαπλάσια ή εκατονταπλάσια και αυτό στο τέλος θα πληρωθεί».

Σχετικά με τον κίνδυνο μετάδοση του νέου ιού από τους τουρίστες εξήγησε: «Οι τουρίστες αν έρθουν στην Ελλάδα θα πρέπει να συμμορφωθούν με συγκεκριμένες συμπεριφορές. Και νομίζω ότι οι τουρίστες δεν έρχονται και σε τεράστια επαφή με τον ντόπιο πληθυσμό. Οπότε οι περισσότεροι Έλληνες δεν θα έχουν νομίζω άμεσο και τεράστιο πρόβλημα αλλά πρέπει όλοι να σκεφτούμε πως και οι τουρίστες θα περάσουν καλοκαίρι που δεν είναι σαν τα άλλα, θα είναι κάπως διαφορετικό, θα είναι πιο μαζεμένο, θα απολαύσουν την ελληνική φιλοξενία, τον ήλιο και τη θάλασσα αλλά με λίγο διαφορετικό τρόπο, με περισσότερη προσοχή. Αυτό είναι και για ντόπιους και για τουρίστες».

Κατηγορηματικός ήταν ο κ. Παυλάκης με όσους υποστηρίζουν την ανυπαρξία του ιού και τις θεωρίες συνωμοσίας: «Μετά από όλα αυτά που έχουμε δει σε όλο τον κόσμο οι άνθρωποι που συνεχίζουν να λένε τέτοια πρέπει να αντιμετωπίζουμε (ως άνθρωποι) με ψυχολογικά προβλήματα, να δούμε τι πάει στραβά στην ψυχολογία τους ή στην κατανόηση του κόσμου. Ξαναλέω ότι ευτυχώς η η Ελλάδα δεν τιμωρήθηκε γιατί έδρασαν συλλογικά όλοι οι Έλληνες και η κυβέρνηση τους σωστά και πολύ γρήγορα, όπως ανέφερα προηγουμένως, αλλά αυτό δεν είναι για πάντα, Αν αφήσουμε τους ανθρώπους που διαδίδουν αυτές τις ηλιθιότητες, θεωρίες συνωμοσίας και όλα αυτά τα ανεύθυνα πράγματα, αυτά θα πληρωθούν και είναι δυστύχημα. Δυστυχώς που τα μέσα κοινωνικής ενημέρωσης αντί να κάνουν τον κόσμο μας ευκολότερο, θαυμαστότερο και να μας να μας δώσουν καλύτερης ποιότητας πληροφορία γίνονται δυστυχώς οχήματα για κακή πληροφόρηση και τελικά την καταστροφή. Γιατί αν ακούμε αυτούς τους ηλίθιους η ανεύθυνους ή βαλτούς για να κάνουν κακό στην κοινωνία μας γιατί υπάρχουν και αυτοί τότε θα την πληρώσουμε».

«Δυστυχώς αυτοί οι άνθρωποι δεν θα τελειώσουν ποτέ, μερικοί από αυτούς είναι ψυχιατρικές περιπτώσεις, είναι άνθρωποι που έχουν άρνηση, εγώ το έχω ζήσει με το AIDS χρόνια, ξέρω ανθρώπους που αρνιόντουσαν να πάρουν τα φάρμακά τους, έλεγαν ότι νίκησαν το AIDS και καταλήξανε στο νεκροταφείο», συμπλήρωσε.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα