Παπαευαγγέλου: «Αξιοσημείωτη η σταθερή αύξηση των κρουσμάτων στην Αττική – Πόσοι νοσηλεύονται»

12 mins read

Για σταθερή αύξηση των κρουσμάτων σε δυτική και ανατολική Αττική, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας έκανε λόγο η καθηγήτρια λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Βάνα Παπαευαγγέλου, υπενθυμίζοντας το στοίχημα της διατήρησης του χαμηλού ιικού φορτίου.
«Ακόμα αναμένουμε τα κρούσματα των γιορτών» είπε με νόημα, ενώ τόνισε πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας και υπογράμμισε πως έχουμε ένα δύσκολο και κρίσιμο διάστημα μπροστά μας.
H αύξηση της επίπτωσης της λοίμωξης στις ηλικίες 25 με 35 ετών είναι αυτό το διάστημα στο μικροσκόπιο της επιτροπής λοιμωξιολόγων, σύμφωνα με την κ. Παπαευαγγέλου. Αυτό οφείλεται στην κινητικότητα της ηλικιακής αυτής ομάδας στη διάρκεια των γιορτών.
Παράγοντα ανησυχίας αποτελεί και η αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών με κορωνοϊό στο λεκανοπέδιο, κατά 20 – 25 % από τις 25 Δεκεμβρίου και μετά, όπως επεσήμανε το μέλος της Επιτροπής των ειδικών. Οι ασθενείς στην πρωτεύουσα αγγίζουν τους 550, αυτή τη στιγμή, με τον αριθμό αυτό να συνεπάγεται αύξηση και στις εισαγωγές στη ΜΕΘ, ανέφερε, η οποία ακολουθεί 7 – 10 μέρες μετά την αύξηση των νοσηλειών σε απλές κλίνες. 
Ο αντίστοιχος δείκτης (εισαγωγές) σε πανελλαδική κλίμακα εμφανίζει μείωση, αλλά όχι σημαντική, πρόσθεσε. Η ίδια επεσήμανε ακόμη πως η πληρότητα των ΜΕΘ σε όλη την Ελλάδα είναι στο 60% και στην βόρεια Ελλάδα στο 70%.
Σε αυτό το πλαίσιο είναι κρίσιμο «να διορθώσουμε τη διασπορά των γιορτών, καθώς αν εμφανιστεί έξαρση, το λεγόμενο τρίτο κύμα, ενώ έχουμε υψηλή διασπορά και πίεση στις ΜΕΘ, γρήγορα θα επανέλθουμε στην εικόνα Νοέμβριου».
«Η ιστορία αυτή θα τραβήξει. Η πανδημία θα είναι εδώ και θα επηρεάζει τις ζωές μας πολλούς μήνες ακόμα», τόνισε η Β. Παπαευαγγέλου στη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.
Επίσης, υπογράμμισε πως «πρέπει πάση θυσία να διορθώσουμε την πιθανή αύξηση της διασποράς που συνέβη στη διάρκεια των γιορτών».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα