ΑρχικήΕπικαιρότηταΌλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο το Oruc Reis - Ετοιμάζει «σόου»...

Όλο και πιο κοντά στο Καστελόριζο το Oruc Reis – Ετοιμάζει «σόου» ο Ερντογάν

Αδιάκοπη η επιχείρηση της Τουρκία να πρωταγωνιστεί σε επικίνδυνα παιχνίδια με το Oruc Reis σήμερα να πλησιάζει το Καστελόριζο σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων από το νησί.

Το τουρκικό ερευνητικό, με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν, βρίσκεται για 7η συνεχόμενη ημέρα ανοιχτά του ελληνικού ακριτικού νησιού, κινείται μια ΒΑ και μια ΝΔ του Καστελλόριζου. Η πορεία του πλοίου σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας παρακολουθείται στενά, από το υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελλόριζο, αμφισβητώντας ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα καθώς και το δικαίωμα της χώρας μας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.

Ετοιμάζει «σόου» ο Ερντογάν

Επιτελείς υπολογίζουν ότι το ερευνητικό, εφόσον ακολουθήσει την ίδια πορεία, δεν αποκλείεται το πρωί της Δευτέρας ή να «σπάσει» το επόμενο νήμα των προκλήσεων, ευρισκόμενο κάτω από τη ζώνη μεταξύ 12 και 6 ναυτικών μιλίων. Άλλωστε η Άγκυρα έχει δείξει τη διάθεση να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο, προσεγγίζοντας έως και τα 6,5 ναυτικά μίλια, πράγμα που προβλέπει και η παράνομη navtex που έχει εκδώσει κι έχει ισχύ έως τις 22 Οκτωβρίου. Οι πληροφορίες που συγκεντρώνει το ελληνικό Επιτελείο, ομιλούν μέχρι και για ένα επιπλέον επικοινωνιακό show στα 6,5 ναυτικά μίλια, δεν αποκλείουν μάλιστα μετά το πλωτό γεωτρύπανο στη Μαύρη θάλασσα, να υπάρξει ακόμα και εμφάνιση του ίδιου του Ταγίπ Ερντόγαν πάνω στο ερευνητικό ο οποίος θα επαναλάβει με την εμπρηστική ρητορική, ότι η Τουρκία είναι ο ιδιοκτήτης της Μεσογείου. Αλλά αν δεν εμφανιστεί ο Τούρκος πρόεδρος θεωρείται βέβαιο ότι κάποιος κυβερνητικός αξιωματούχος της Άγκυρας θα αναλάβει τον εμπρηστικό ρόλο με την παρουσία και τη ρητορική του.