Οι πρώτες συλλήψεις για μη τήρηση μέτρων για τον κορωνοϊό έγιναν σε Γρεβενά και Ιωάννινα

19 mins read

Σε συνολικά 5 συλλήψεις προχώρησε η ΕΛΑΣ για παραβίαση των προληπτικών μέτρων για τον περιορισμό της επιδημίας του κορωνοϊού.

Πιο συγκεκριμένα, σε τέσσερις περιπτώσεις (1 στα Γιάννενα και 3 στα Γρεβενά) έχει συλλήψεις για παράδοση μαθημάτων σε φροντιστήρια και μία ακόμη για κατ’ οίκον διδασκαλία σε περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας.

Στον εισαγγελέα Γρεβενών οδηγήθηκαν δύο ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και ένας καθηγητής καθώς παραβίασαν την προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας εκπαιδευτικών δομών της χώρας. Συγκεκριμένα, ύστερα από αστυνομικό έλεγχο, διαπιστώθηκε ότι ένας 56χρονος και ένας 57χρονος, ιδιοκτήτες φροντιστηρίων, καθώς και ένας 43χρονος καθηγητής, εργαζόμενος στην επιχείρηση ενός εκ των δύο, παραβίαζαν τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορονοϊού.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν και τους τρεις την ώρα του μαθήματος, τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα Γρεβενών και σήμερα το πρωί, μαζί με τη σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκαν στο γραφείο του εισαγγελέα προκειμένου να απολογηθούν.

Άρειος Πάγος: Ποινικές κυρώσεις σε όσους παραβιάζουν τα μέτρα για τον κορωνοϊό

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας, απέστειλε εγκύκλιο προς τους εισαγγελείς της χώρας, με την οποία ζητεί την επέμβασή τους, όταν διαπιστώνεται παραβίαση των μέτρων για την αποτροπή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Ο κ. Πλιώτας αναφέρεται στο άρθρο 285 του Ποινικού Κώδικα στο οποίο προβλέπονται αυστηρές ποινικές κυρώσεις για όσους παραβιάζουν τα μέτρα που έχουν διαταχθεί για να αποτραπεί η διάδοση  επικίνδυνης νόσου.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρει  ότι «με αυτή τη συμπεριφορά προσβάλλουν ή θέτουν σε κίνδυνο θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά, όπως η ζωή και η σωματική υγεία» και συμπληρώνει «Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

Το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου

«ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

Προς τους κ.κ. Εισαγγελείς Εφετών της χώρας και δι’ αυτών στους κ.κ. Εισαγγελείς Πρωτοδικών της περιφερείας τους

Με αφορμή τα διαθέσιμα επιδημιολογικά φαινόμενα της νόσου του κορονοϊού και την έκδοση διατάξεων από τις αρμόδιες Αρχές για λήψη μέτρων προς πρόληψη, υγειονομική παρακολούθηση και περιορισμό της διάδοσης της νόσου, κρίνουμε σκόπιμο, να επισημάνουμε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας από τις διατάξεις των άρθρων 19 παρ1γ και 24 παρ. 5 στοιχ. α’ ν. 1756/1988, ότι εκτός επιφυλασσομένων, στις διατάξεις αυτές, ιδίων ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων τις παραβαίνουν, πρωτίστως, διεκδικεί, συναφώς, την εφαρμογή της η βασική πρόβλεψη του άρθρου 285 ΠΚ, που απειλεί συντρεχόντων των όρων της και υπό τις διαβαθμίσεις της, εξαιρετικά αυξημένες ποινικές κυρώσεις εναντίον όσων παραβιάζουν τα μέτρα που νομίμως έχουν διαταχθεί για ν’ αποτραπεί η διάδοση της νόσου, προσβάλλοντας, με τη συμπεριφορά τους, θεμελιώδη προστατευόμενα έννομα αγαθά (ζωής, σωματικής υγείας κ.λπ.) ή θέτοντας αυτά σε κίνδυνο.

Είναι αυτονόητη η παρέμβασή σας όταν συντρέξει νόμιμη περίπτωση».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα