Ο επίμαχος χάρτης της Τουρκίας στον ΟΗΕ «εξαφάνισε» το Καστελόριζο

8 mins read

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, δια μέσω του υψηλόβαθμου διπλωμάτη, Τσαγατάι Ερτζίγες, δημοσίευσε μέσω Twitter τον νέο χάρτη που υπέβαλε η Άγκυρα στον ΟΗΕ στις 18 Μαρτίου 2020.

Με βάση αυτό τον χάρτη δηλώνονται   τα νέα όρια της «υφαλοκρηπίδας» τους, που φτάνουν μέχρι τα ελληνικά νησιά Ρόδο, Κάρπαθο, Κάσο και Κρήτη, εξαφανίζοντας παράλληλα τελείως από το χάρτη το Καστελόριζο.

Ακόμη,  ο Ερτζιγές παραθέτει το χάρτη με τις περιοχές, για τις οποίες τα Τουρκικά Πετρέλαια ζητούν άδεια για έρευνα και γεωτρήσεις. Οι περιοχές καταδεικνύονται με βελάκι, χωρίς να είναι κατατμημένα ακόμη τα επίμαχα τεμάχια για τα οποία έχει υποβάλει αίτηση η εταιρεία των Τουρκικών Πετρελαίων.

Όπως εξηγεί το τουρκικό ΥΠΕΞ: «Αναφορικά με την ανακοίνωση του υπουργείου μας (σ.σ. με ημερομηνία 2 Ιουνίου 2020, απαντώντας στο Νίκο Δένδια περί αιτήσεων για άδεια ερευνών ανατολικά της Κρήτης) αυτά είναι τα θαλάσσια σύνορά μας στην ανατολική Μεσόγειο, όπως τα έχουμε δηλώσει στα ΗΕ και τα όρια των περιοχών για τις οποίες ο ΤΡΑΟ έχει αιτηθεί  άδεια για έρευνες και γεωτρήσεις».

Παρατίθεται επίσης η επιστολή του νόμιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, Σινιρλίογλου, προς τον ΟΗΕ με τα νέα όρια της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας» και τον επίμαχο χάρτη.

Facebook Comments