Νίκη- σταθμός της Airbnb στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

17 mins read

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (CJEU) έλαβε σήμερα μία κρίσιμη απόφαση για τον τρόπο λειτουργίας του Airbnb, μια απόφαση που αναμένεται να έχει να επηρεάσει και άλλες χώρες της Ε.Ε.

Όπως αναφέρει το lifo.gr, η γαλλική τουριστική ένωση είχε προσφύγει στη Δικαιοσύνη σε βάρος της πλατφόρμας, με τον εισαγγελέα του Παρισιού να απαγγέλλει τελικώς κατηγορίες για παραβίαση των κανονισμών που διέπουν τα μεσιτικά γραφεία.

Οι δικαστές, όμως,  του CJEU, η εταιρεία Airbnb δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί με τους γαλλικούς νόμους που διέπουν την κτηματαγορά, καθώς είναι μία online υπηρεσία κρατήσεων και όχι μεσίτες ακινήτων.

Σύμφωνα με το σκεπτικό των δικαστών, η Γαλλία δεν είχε ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή επιτροπή για τη σχετική της απόφαση, όπως προβλέπεται από την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Κατά τους ίδιους η υπηρεσία που παρέχει το Airbnb πρέπει να χαρακτηρισθεί ως «υπηρεσία της κοινωνίας της πληροφορίας» εμπίπτουσα στην οδηγία 2000/31 για το ηλεκτρονικό εμπόριo και δεν είναι σε καμία περίπτωση «μεσιτική» υπηρεσία. Έτσι, η Airbnb δεν χρειάζεται άδεια μεσίτη για να μπορεί να λειτουργήσει στην Γαλλία.

Μεγάλα ξενοδοχεία είχαν προσφύγει εναντίον της Airbnb, ζητώντας να αντιμετωπιστεί ως μεσίτης και κατηγορούσαν το Airbnb για αθέμιτο ανταγωνισμό. Σύμφωνα πάντως με την σημερινή απόφαση του δικαστηρίου, το Aibnb θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως λειτουργούσε μέχρι σήμερα στην Γαλλία και δεν θα χρειαστεί να έχει άδεια κτηματομεσίτη.

Η απόφαση αυτή αναμένεται να έχει συνέπειες και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Σημειώνεται ότι η πλατφόρμα δέχεται πιέσεις και στο εσωτερικό της Ελλάδας, ενώ, πρόσφατα, δικαστήριο του Ναυπλίου απαγόρευσε την βραχυπρόθεσμη μίσθωση διαμερίσματος μέσω Airbnb, σε πολυκατοικία της πόλης, με μία απόφαση που εκτιμάται ότι μπορεί στο μέλλον να επηρεάσει πολλές παρόμοιες υποθέσεις στην Ελλάδα.

Το σκεπτικό της ετυμηγορίας από το Μονομελές Πρωτοδικείο του Ναυπλίου, ενδέχεται να αποτελέσει «δεδικασμένο» για αντίστοιχες εκκρεμείς υποθέσεις, όπου ιδιοκτήτες ακινήτων αντιτίθενται στην ενοικίαση διαμερισμάτων τύπου Airbnb στις πολυκατοικίες που διαμένουν, λόγω των ενοχλήσεων αλλά και ζητημάτων ασφάλειας που ανακύπτουν.

Η απόφαση δέχεται την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που είχαν υποβάλει οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες, καλώντας την ιδιοκτήτρια να μην προβεί στο μέλλον σε παρόμοια χρήση του διαμερίσματος ως τουριστικό κατάλυμα, και να περιοριστεί στη χρήση του ως κατοικίας. Για κάθε παράβαση του διατακτικού, θα επιβάλλεται ποινή 1.000 ευρώ και προσωπική κράτηση.

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα