ΑρχικήΕπικαιρότηταΜπορεί κάποιος που έχει αναρρώσει να ξανακολλήσει; Τι απάντησε ο Τσιόδρας

Μπορεί κάποιος που έχει αναρρώσει να ξανακολλήσει; Τι απάντησε ο Τσιόδρας

Σχετικά με την ασθενή που είχε νοσηλευτεί Ευαγγελισμό με κορωνοϊό, είχε αναρρώσει και ευρέθη εκ νέου θετική, ο κ. Τσιόδρας τοποθετήθηκε με ιδιαίτερη προσοχή.

Όπως είπε, ενδεχομένως να μην υπήρχε επαρκές υλικό στον ενδιάμεσο έλεγχο ή κάτι άλλο, δεν φαίνεται να διαφέρει από αυτά που έχουν αναφερθεί στη βιβλιογραφία και μάλλον αναφέρεται σε παρουσία του γενετικού υλικού του ιού και όχι για επαναλοίμωξη.

Όπως σημείωσε δεν έχει καταγραφεί περιστατικό επαναλοίμωξης, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις που δείχνουν ότι ο ιός έχει κάποια προτίμηση σε συγκεκριμένες περιοχές του σώματος – το σωματοφάρυγγα.

Άρα, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, μιλάμε για επανανίχνευση ή παρουσία του ιού επί μακρόν. Τέτοιο είναι το περιστατικό. Το χρυσό κριτήριο είναι να πάρεις δείγμα και να κάνεις καλλιέργεια σε υψηλές συνθήκες βιοασφάλειας. Στη Γερμανία έχουν γίνει. Οι οδηγίες που δίνουμε είναι ότι το δεκαήμερο είναι ένα χρυσό κριτήριο για να πει κανείς ότι έχει σταμαμτήσει η μετάδοση. Αλλοι το κάνουν και πιο νωρίς, στις 7 μέρες έχει καταπολεμήσει και δεν μεταδίδει τον ιό. Ακολουθούμε πιο αυστηρά κριτήρια για 14 μέρες, για να είμαστε πιο βέβαιοι.