Μόσιαλος: «Γιατί καθυστερεί η έγκριση εμβολίων στην Ευρώπη – Να παρέμβει η Ελλάδα στην Κομισιόν»

13 mins read

O  καθηγητής του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, ζητά  να δοθούν απαντήσεις για την καθυστέρηση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκου (ΕΜΑ) να εξετάσει το ζήτημα της έγκρισης των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Ο κ. Μόσιαλος, σε ανάρτησή του στο Facebook, θέτει δύο κρίσιμα ερωτήματα: γιατί ο ΕΜΑ θα αποφασίσει έως τις 29 Δεκεμβρίου και γιατί δεν ορίζει συγκεκριμένη ημερομηνία συνεδρίασης για τα εμβόλια λίγες ημέρες μετά την αντίστοιχη του οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) που θα αποφασίσει για το θέμα στις 10 Δεκεμβρίου.

Μάλιστα, καλεί μάλιστα την ελληνική κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αν ο λόγος είναι επιστημονικός όλοι θα κατανοήσουμε γιατί θέλουν να συνεδριάσουν αργότερα. Αν δεν είναι τότε πρέπει να επέμβει άμεσα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», τονίζει ο καθηγητής.

Ολόκληρη η ανάρτησή του:

«Ο οργανισμός για την έγκριση φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας της Αγγλίας (MHRA) έδωσε έγκριση στο εμβόλιο των Pfizer-BioNTech. O οργανισμός φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) θα συνεδριάσει για να αποφασίσει στις 10 Δεκεμβρίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ανακοίνωσε ότι θα αποφασίσει μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.

Προκύπτουν δύο σημαντικά ερωτήματα:

1. Γιατί ο EMA δεν μπορεί να ορίσει την συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής λίγες μόνο ημέρες μετά τη συνεδρίαση της επιτροπής του FDA; Κανονικά θα μπορούσε και νωρίτερα. Οι  Άγγλοι, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι θα εξετάσουν τα ίδια ακριβώς στοιχεία.

2. Γιατί δεν ορίζουν μια σαφή ημερομηνία; Είμαστε σε πανδημία, δεν είμαστε σε κανονικές συνθήκες.

Νομίζω η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κάνει άμεσα παρέμβαση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αν έχει συγκεκριμένο λόγο ο ΕΜΑ για την καθυστέρηση τότε να τον ανακοινώσει. 

Αν ο λόγος είναι επιστημονικός όλοι θα κατανοήσουμε γιατί θέλουν να συνεδριάσουν αργότερα. Αν δεν είναι τότε πρέπει να επέμβει άμεσα η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Ο οργανισμός για την έγκριση φαρμάκων και προϊόντων βιοϊατρικής τεχνολογίας της Αγγλίας (MHRA) έδωσε έγκριση στο εμβόλιο…

Δημοσιεύτηκε από Ηλίας Μόσιαλος στις Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Facebook Comments

Τελευταία Νέα