ΑρχικήΕπικαιρότηταΜηταράκης: «Έχουμε 28 κρούσματα σε 38 δομές μεταναστών»

Μηταράκης: «Έχουμε 28 κρούσματα σε 38 δομές μεταναστών»

Ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Νότης Μηταράκης απαντώντας σε ερώτηση της πρώην υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου έκανε γνωστό πως μέχρι στιγμής σε 38 δομές υπάρχουν μόνο 28 κρούσματα και κανείς νεκρός.

«Υπάρχει ένα σημαντικό θέμα συμφόρησης στα νησιά. Αυτή τη στιγμή στη χώρα μας διαμένουν 100.000 αιτούντες άσυλο , οι 70.000 εκ των οποίων διαμένουν σε δομές φιλοξενίας. Από αυτούς τους 70.000 μέχρι στιγμής σε δύο δομές από τις 38 έχουμε 28 κρούσματα κορωνοϊού και μέχρι στιγμής ευτυχώς κανένα θύμα. Και αυτό γιατί από την πρώτη στιγμή λάβαμε ουσιαστικά μέτρα για να προστατέψουμε και τους διαμένοντες στις δομές και τους εργαζόμενους σε αυτές και την τοπική κοινωνία».

Όσον αφορά στο θέμα των ροών στα νησιά ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι τις τελευταίες μέρες αυτές είναι μηδενικές .

«Έχουμε μηδενικές ροές τις τελευταίες 15 με 20 μέρες, ενώ οι λίγες αφίξεις του τελευταίου διαστήματος μεταφέρονται σε δύο νέες δομές (Σέρρες και Μαλακάσα) που είναι κλειστές για λόγους Δημόσιας Υγείας. Επίσης υπάρχουν αυστηρά μέτρα κυκλοφορίας. Για τα νησιά ειδικά αποφασίσαμε να μην καταβληθεί το επίδομα Απριλίου που δίνει Ύπατη αρμοστεία μέχρι να τοποθετηθούν ΑΤΜ. Επίσης η προμήθεια βασικών ειδών θα γίνεται εντός των δομών.

Συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινωνίες δημιουργήσαμε χώρο καραντίνας και στη Μυτιλήνη και στη Χίο και είμαστε έτοιμοι και στη Σάμο ώστε αν υπάρξουν νέες αφίξεις να μην μπουν στο γενικό πληθυσμό.»

Από την πλευρά της η Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε με θερμά λόγια για τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα αδειάζοντας και αυτή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που είχαν μιλήσει με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς το προηγούμενο διάστημα.

«Τον κ. Τσιόδρα τον γνώριζα προσωπικά πολύ νωρίτερα, δεν χρειαζόταν η πανδημία. Γνωρίζαμε τις θέσεις του για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και κατηγορήθηκε προς τιμή του από τη Χρυσή Αυγή για αυτές καθώς είχε πει ότι είναι κανονικοί άνθρωποι και ότι πρέπει να είναι στο εθνικό σύστημα υγείας».