ΑρχικήΕπικαιρότηταΔήμαρχος ανατολικής Σάμου για τη φωτιά και τα μαχαιρώματα στο ΚΥΤ: «Είχαμε...

Δήμαρχος ανατολικής Σάμου για τη φωτιά και τα μαχαιρώματα στο ΚΥΤ: «Είχαμε εξέγερση»

Ηρεμία επικρατεί στο Βαθύ της Σάμου μετά τη νύχτα ταραχών που «πυροδότησε» η φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) Σάμου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο ανατολικής Σάμου, Γιώργο Στάντζο της φωτιάς προηγήθηκαν επεισόδια μεταξύ μεταναστών στο κέντρο της πόλης, τα οποία στη συνέχεια συνεχίστηκαν στο ΚΥΤ.

Ο ίδιος, μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», κατήγγειλε ότι, έγινε «εξέγερση και η φωτιά είναι μέρος της εξέγερσης».

Σημειώνοντας ότι αυτόπτης μάρτυρας απόπειρας εμπρησμού στη μία πλευρά του ΚΥΤ, είπε πως λόγω της αποτυχίας της, μπήκε τελικά φωτιά στην άλλη του πλευρά, στην οποία και σημειώθηκε έκρηξη.

«Αν είχαμε απόψε ισχυρούς βόρειους ανέμους, το Μάτι δε θα ήταν τίποτα», σχολίασε σχετικά ο Γ.Στάντζος.

Όπως είπε ο δήμαρχος της περιοχής, πλήθος αιτούντων άσυλο έχει βρει καταφύγιο στο κέντρο της πόλης Βαθύ.

Από πλευράς τους οι τοπικές Αρχές ήταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ αποφασίστηκε σήμερα να μη λειτουργήσουν τα σχολεία στο Βαθύ.

«Έχουμε 7000 μόνιμους κατοίκους και 5700 πρόσφυγες», είπε ο Γ.Στάντζος, τονίζοντας πως οι κάτοικοι της πόλης της Σάμου, στα όρια της οποίας βρίσκεται το ΚΥΤ είναι στο «κόκκινο».

Νωρίτερα

Αναταραχή επικρατεί στη Σάμο τις τελευταίες ώρες με επεισόδια, μαχαιρώματα και εντέλει μεγάλη φωτιά στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του νησιού όπου διαμένουν περίπου 5.700 άτομα.

Η πυρκαγιά ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Σάμου, στο τμήμα του κοντά στην κάτω πύλη, με την πυροσβεστική να φτάνει στο σημείο και την αστυνομία να επιχειρεί να αποκαταστήσει την τάξη μεταξύ αντιμαχόμενων εθνικά ομάδων, αιτούντων άσυλο.

Όπως αναφέρει το Σαμιακόν Βήμα και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι αναταραχές ξεκίνησαν με τη συμπλοκή μεταξύ Αφγανών και Σύριων το απογευμα στο κέντρο της πόλης της Σάμου. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων, ήταν ο τραυματισμός τριών Σύρων με αιχμηρά αντικείμενα, μάλλον μαχαίρια, και η μεταφορά τους στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύονται.

Ακολούθησαν η γενίκευση των επεισοδίων και η μεταφορά τους μέσα στον καταυλισμό με αποτέλεσμα τη φωτιά. Εκατοντάδες μετανάστες απομακρύνονται από το Κέντρο Υποδοχής και κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης, ενώ στο σημείο υπάρχει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας.

Η πυροσβεστική να προσπαθεί να ελέγξει τη φωτιά και την αστυνομία να επιχειρεί να αποκαταστήσει την τάξη μεταξύ αντιμαχόμενων εθνικά ομάδων, αιτούντων άσυλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, 8 άτομα που μετεφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σάμου με αναπνευστικά προβλήματα.