Μεγάλη ανησυχία σε Θάσο, Εύβοια και Κέρκυρα – Κρούσματα κορωνοϊού σε τουρίστες

30 mins read

Θετικοί στον κορωνοϊό εντοπίστηκαν τουρίστες στη Θάσο, στην Κέρκυρα και στην Εύβοια, σημαίνοντας συναγερμός στις υγειονομικές Αρχές.

Σύμφωνα με το thestival.gr, οι τουρίστες που βρέθηκαν θετικοί στη νόσο στη Θάσο, είναι ασυμπτωματικοί. Η επιβεβαίωση πραγματοποιήθηκε από δείγματα που ελήφθησαν κατά την είσοδό τους στη χώρα μας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Επισημαίνεται ότι οι εν λόγω τουρίστες έχουν μεταφερθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες και την επίβλεψη του ΕΟΔΥ, στο ξενοδοχείο καραντίνας.

«Διανύουμε μια “διαφορετική” τουριστική περίοδο για τη Θάσο. Η προσέλευση τουριστών στο νησί της Θάσου, καθιστά επιτακτική την τήρηση από όλους των μέτρων ατομικής προστασίας και την πιστή εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Με ψυχραιμία και υπευθυνότητα αντιμετωπίζουμε κάθε ιδιαίτερη συγκυρία», δήλωσε ο δήμαρχος Θάσου κ. Ελευθέριος Κυριακίδης.

Συναγερμός σήμανε στις υγειονομικές αρχές στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς επιβεβαιώθηκε κρούσμα του κορωνοϊού σε γκρουπ ταξιδιωτών από τη Σερβία, στην Αιδηψό της Βόρειας Εύβοιας. Όπως μεταδίδει το lamiareport.gr, ένας άνδρας από το γκρουπ γύρω στα 50, αισθάνθηκε αδιαθεσία και μετέβη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας. Αγνοώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τον έστειλαν στο Νοσοκομείο Λαμίας μαζί με τη γυναίκα του, με ταξί! Φθάνοντας λοιπόν στο Νοσοκομείο Λαμίας, τους έγινε μοριακό τεστ με το οποίο διαπιστώθηκε ότι νοσούν από covid-19.

Ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του ταξίδεψαν από τη Βαλκανική χώρα στην Ελλάδα, με γκρουπ 20 ατόμων και κατέλυσαν σε ξενοδοχείο της Αιδηψού. Όπως ήταν φυσικό από την Πολιτική Προστασία και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΣτΕ, ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου ιχνηλάτησης των επαφών των δύο Σέρβων και κυρίως του εντοπισμού του ταξιτζή που τους μετέφερε στο Νοσοκομείο Λαμίας. Παράλληλα στο Νοσοκομείο Λαμίας εξετάζεται που θα νοσηλευτεί το περιστατικό, που παρουσιάζει συμπτώματα, αλλά ήπια, της ασθένειας. Σημειώνεται ότι η γυναίκα του είναι ασυμπτωματική.

Θετική στην Covid-19 είναι και μία 60χρονη από τη Σερβία που βρέθηκε στο νησί προκειμένου να επισκεφθεί την κόρη της η οποία διαμένει στη Βόρεια Κέρκυρα. Η 60χρονη, που είναι ασυμπτωματική, έχει τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ αναμένεται να εξεταστούν τις επόμενες ώρες και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας της. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία ιχνηλάτησης

Στη Νάξο εμφανίστηκε χθες το πρώτο ύποπτο εισαγόμενο κρούσμα κορωνοϊού καθώς έφτασε ένας 45χρονος Έλληνας τουρίστας, ο οποίος είχε ενημερωθεί από τον ΕΟΔΥ ότι το τεστ στο οποίο είχε υποβληθεί στο αεροδρόμιο μόλις έφτασε στην Ελλάδα, ήταν θετικό. Ωστόσο, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο του νησιού, τα αποτελέσματα της δεύτερης εξέτασης για Covid-19 που έγιναν επί τόπου, ήταν αρνητικά και για τον 45χρονο γιατρό και για την κόρη του, με την οποία είχε επισκεφτεί για διακοπές το νησί. Το λάθος που έγινε από τον ΕΟΔΥ, έθεσε σε συναγερμό έναν ολόκληρο μηχανισμό, αφού ο 45χρονος έπρεπε να μεταφερθεί και να απομονωθεί σε ειδικό δωμάτιο ξενοδοχείου καραντίνας στη Νάξο. Σε κάθε περίπτωση το τεστ θα επαναληφθεί, ενώ θα ιχνηλατηθούν οι επαφές του γιατρού.

Η ανακοίνωση του νοσοκομείου Νάξου

Το απόγευμα της Τρίτης 7/7/2020 ενημερωθήκαμε από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που αποτελεί τον αρμόδιο φορέα διαχείρισης περιστατικών Covid-19, για τη μεταφορά στο ξενοδοχείο καραντίνας της Νάξου ενός ασθενή θετικού στο νέο κορωνοϊό, που εντοπίστηκε κατόπιν ελέγχου σε πύλη εισόδου της χώρας (Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος). Ο ασθενής μεταφέρθηκε στο ξενοδοχείο μαζί με την κόρη του. Σε συνέχεια συνεννόησης με τον ΕΟΔΥ και το Διοικητή της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Αιγαίου, κ. Χ. Ροϊλό, ιατροί από ΓΝ-ΚΥ Νάξου μετέβησαν στο ξενοδοχείο καραντίνας ώστε να γίνει λήψη δείγματος από τον πατέρα και την κόρη. Η ανάλυση των δειγμάτων διενεργήθηκε το ίδιο βράδυ στο μοριακό αναλυτή (PCR) του Μικροβιολογικού Εργαστηρίου του ΓΝ-ΚΥ Νάξου και το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό και για τα δύο δείγματα. Η ιχνηλάτηση στενών επαφών, η διαχείρισή τους, καθώς και η περαιτέρω διαχείριση του κρούσματος θα γίνει σύμφωνα με τα υγειονομικά πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ευχαριστούμε θερμά τις αρμόδιες αρχές και ιδιαίτερα το ιατρικό και λοιπό προσωπικό του ΓΝ-ΚΥ Νάξου για την άμεση ανταπόκριση και την άψογη συνεργασία. 

Έντονη ανησυχία προκαλούν πάντως τα εισαγόμενα κρούσματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι χθες ανακοινώθηκαν 27 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα