ΑρχικήΕπικαιρότηταΜελέτη ΕΚΠΑ: Στο 1% η ανοσία έναντι του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Μελέτη ΕΚΠΑ: Στο 1% η ανοσία έναντι του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Τα πρώτα αποτελέσματα της οροεπιδημιολογικής μελέτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) για το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 δημοσιεύθηκαν στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό «Life» και δείχνουν χαμηλή προστατευτική ανοσία του πληθυσμού έναντι της νόσου για το διάστημα Ιούνιος-Ιούλιος 2020.
Κατά τον Ιούνιο-Ιούλιο 2020, συλλέχθηκαν συνολικά 2.500 δείγματα πλάσματος εθελοντών-δοτών που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ και αναλύθηκαν με ειδικό και ευαίσθητο τεστ για την παρουσία αντισωμάτων. Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα, ο επιπολασμός αντισωμάτων είναι ιδιαίτερα χαμηλός, της τάξης του 1,0%, αφού με το τεστ αντισωμάτων που χρησιμοποιήθηκε μόνο 25 δείγματα βρέθηκαν θετικά.
Το ποσοστό αυτό είναι πολύ χαμηλότερο του 60% που απαιτείται για τη συλλογική ανοσία του πληθυσμού, σύμφωνα με επιστήμονες του ΕΚΠΑ.
Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, οι άνδρες είχαν υψηλότερο επιπολασμό (1,05%) σε σχέση με τις γυναίκες (0,84%), όπως επίσης υψηλότερος επιπολασμός παρατηρήθηκε στην ηλικιακή ομάδα 55- 74 ετών (1,42%) σε σύγκριση με τις νεαρότερες ηλικίες (0,67% στους εθελοντές ηλικίας 18-34 ετών και 0,78% στο εύρος ηλικίας των 35-54 ετών).
Να σημειωθεί πως αν και η συγκεκριμένη μελέτη περιορίζεται μόνο σε μέλη που δραστηριοποιούνται στο ΕΚΠΑ, είναι η πρώτη οροεπιδημιολογική μελέτη μέχρι το τέλος Ιουλίου που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, έπειτα από την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών στη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση.