Λέσβος: «Όχι» της Αυτοδιοίκησης σε νέα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών

14 mins read

Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Μουτζούρης, και οι δήμαρχοι Μυτιλήνης, κ. Κύτελης, και Δυτικής Λέσβου, κ. Βέρρος, παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της κινητοποίησης ενάντια στη δημιουργία νέων ελεγχόμενων δομών φιλοξενίας μεταναστών στα νησιά του Β. Αιγαίου.

Αρχικά, ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου τόνισε ότι «Αυτή είναι μία πρώτη αντίδραση. Περιμένουμε απάντηση από την κυβέρνηση μέχρι αύριο, διαφορετικά θα αντιδράσουμε περαιτέρω» και πρόσθεσε πως δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για το σχεδιασμό των νέων δομών και ιδιαίτερα σε Λέσβο και Χίο πέραν των εξαγγελιών.

Επανέλαβε δε ότι προσωπικά είχε συμφωνήσει με το σχεδιασμό που εκφράστηκε από τον πρωθυπουργό για κλείσιμο όλων των υπαρχουσών δομών και δημιουργίας μίας ελεγχόμενης δομής σε κάθε νησί, όχι όμως ταυτόχρονη λειτουργία παλιών και νέων δομών, όπως διατυπώθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Χαρακτηριστικά ο κ. Μουτζούρης είπε πως «Μόνο χθες έφτασαν σχεδόν 500 άνθρωποι στα νησιά από τις απέναντι ακτές. Δεν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης και θεωρώ ότι πρέπει να αντιδράσουμε», ενώ ανέφερε ότι από τις 30 Οκτωβρίου έχει κατατεθεί αίτημα συνάντησης με τον πρωθυπουργό το οποίο δεν έχει καν ακόμα απαντηθεί.

Δήμαρχος Μυτιλήνης: «Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου»

Ο δήμαρχος Μυτιλήνης, κ. Κύτελης, χαρακτήρισε την κατάσταση «εκτός ελέγχου», λέγοντας ειδικότερα «Είμαστε μόνοι μας, δυστυχώς. Πρώτα εγκατέλειψαν οι Ευρωπαίοι την Ελλάδα και τώρα η Ελλάδα εγκαταλείπει τα νησιά και κυρίως τη Λέσβο. Σε μία δομή που χωρά 2.800 ανθρώπους αυτή τη στιγμή βρίσκονται 17.000 άνθρωποι. Πολλοί έχουν εγκατασταθεί γύρω από το ΚΥΤ με ό,τι αυτό συνεπάγεται για θέματα ασφάλειας και υγιεινής για τους ίδιους, αλλά και για τους ντόπιους. Η απόφασή μας είναι μια. Όχι επιπλέον δομή στο νησί».

Στο ίδιο ύφος ήταν και  η άποψη του δημάρχου δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχη Βέρρου, ο οποίος χαρακτήρισε «κόκκινη γραμμή» τη δημιουργία νέας δομής, τονίζοντας ότι «Οι έχοντες την ευθύνη δείχνουν ότι δεν μπορούν και δεν ξέρουν τι να κάνουν με το προσφυγικό. Δεν μπορεί να υπάρχει μία θέση πάνω στον αραμπά. Οι διοικούντες είναι σε σύγχυση».

Facebook Comments

Τελευταία Νέα