«Le Monde»: Ασφυκτιούν τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Β. Ελλάδα

16 mins read

Η γαλλική εφημερίδα «Le Monde» αναφέρει σε δημοσίευμα της ότι τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων ασφυκτιούν και στη Βόρεια Ελλάδα.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «στη βόρεια Ελλάδα, διχάζει η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα ελληνικά νησιά», σχολιάζοντας την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος.

Παράλληλα το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι «Η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε την σταδιακή μετεγκατάσταση 20 χιλιάδων αιτούντων άσυλο από τα υπερπλήρη νησιά του Αιγαίου προς την ενδοχώρα», κάνοντας ειδική αναφορά στην παραθαλάσσια κωμόπολη Νέα Βρασνά, που ερημώνει το χειμώνα και κατακλύζεται από τουρίστες εν μέσω θέρους.

«Το Δεκέμβριο του 2019, η μεγάλη αμμώδης παραλία στα Νέα Βρασνά δέχεται τα χτυπήματα του ανέμου αλλά είναι ερημωμένη από επισκέπτες.

Μόνο μερικά αδέσποτα σκυλιά κυλιούνται στην άμμο.

Το θέρετρο, που είναι δημοφιλές στους τουρίστες από τα Βαλκάνια και τη Βόρεια Ευρώπη, έχει μόνο 70 κατοίκους το χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι φθάνουν τις τέσσερις χιλιάδες».

«Στο τέλος Οκτωβρίου, τα Νέα Βρασνά είχαν γίνει πρωτοσέλιδο στον ελληνικό Τύπο όχι για τα νερά τους αλλά για την κινητοποίηση κάποιων κατοίκων που διαμαρτύρονταν με αφορμή την άφιξη 380 αιτούντων άσυλο που μετεγκαταστάθηκαν εκεί από τον υπερπλήρη προσφυγικό καταυλισμό στο νησί της Σάμου».

Ακόμη, η «Le Monde» υπενθυμίζει ότι «Παρά την έντονη αστυνομική παρουσία, δεκάδες διαδηλωτές κατάφεραν να προκαλέσουν ζημιές σ΄ένα από τα οκτώ λεωφορεία που μετέφεραν πρόσφυγες».

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM), υπεύθυνος για την εγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεί εξέφρασε την «ανησυχία» του γι’ αυτά τα «βίαια επεισόδια».

Ωστόσο, η μετεγκατάσταση των προσφύγων πρέπει να εφαρμόζεται σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Με περισσότερους από 37 χιλιάδες αιτούντες άσυλο και χωρητικότητα περίπου 6.300 ατόμων, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου κατακλύστηκαν το καλοκαίρι πάλι από νέο κύμα μεταναστών και προσφύγων από την Τουρκία…».

«Οι προσφυγικοί καταυλισμοί στο βόρειο τμήμα της Ελλάδας, που φιλοξενούν τόσο αυτούς που διασχίζουν τα σύνορα του Έβρου αλλά και τους αιτούντες άσυλο που μεταφέρονται από τα ελληνικά νησιά, είναι ήδη γεμάτοι», υποστηρίζει η εφημερίδα «Le Monde».

Και προσθέτει «Για να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση, η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει, σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών, την μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία σε ολόκληρη τη χώρα».

 

Facebook Comments

Τελευταία Νέα