ΑρχικήΕπικαιρότηταΚΥΣΕΑ: Αύξηση 3 μηνών της θητείας στο Στρατό Ξηράς 

ΚΥΣΕΑ: Αύξηση 3 μηνών της θητείας στο Στρατό Ξηράς 

Θητεία 12 μηνών και για τους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων αποφάσισε το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Πρωθυπουργού.
Ήταν εισήγηση των Γενικών Επιτελείων που έγινε δεκτή για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Να σημειωθεί ότι εισήγηση για αύξηση της θητείας υπήρχε εδώ και χρόνια από τα Γενικά Επιτελεία, αλλά τώρα έγινε αποδεκτή.
Με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ εξισώνεται η διάρκεια της πλήρους θητείας των Οπλιτών του Στρατού Ξηράς με τη διάρκεια της θητείας των οπλιτών σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία (12 μήνες για τους υπόχρεους πλήρους θητείας αντί για 9 που ισχύει σήμερα). Η αυξημένη θητεία θα ισχύσει από την επόμενη σειρά κατάταξης (ΕΣΣΟ).

Για ποιους μειώνεται η θητεία

Ωστόσο, το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε και μείωση κατά ένα μήνα της θητείας, στους στρατευμένους ειδικών κατηγοριών, δηλαδή αυτών που είναι υπόχρεοι για μειωμένη θητεία. Έτσι για τους στρατιώτες που είναι υπόχρεοι μειωμένης θητείας (πολύτεκνοι, προστάτες οικογενειών κτλ) αυτή πλέον καθορίζεται στους 8 μήνες από 9 μήνες που είναι σήμερα.

Και κίνητρα στους στρατευμένους

Την ίδια ώρα, τα Γενικά Επιτελεία επεξεργάζονται σχέδια για την ποιοτική αναβάθμιση της θητείας με κίνητρα που θα δοθούν στους στρατευμένους, ώστε να σταματήσει η στρατιωτική θητεία να αποτελεί νεκρό χρόνο. Όπως ανάφεραν στρατιωτικές πηγές δεν έχει ακόμα εγκαταλειφθεί και η πρόταση (εάν απαιτηθεί) για υποχρεωτική στράτευση στα 18. Αυτή την στιγμή εξετάζονται όλες οι παράμετροι για αυτήν την απόφαση, όπως κοινωνικές, οικογενειακές, ειδικοτήτων στις Ένοπλες Δυνάμεις κτλ.