ΑρχικήΕπικαιρότηταΚωδικός «βαθύ κόκκινο»- Οι μεταλλάξεις τρομάζουν τους 27- Νέοι περιορισμοί στα ταξίδια

Κωδικός «βαθύ κόκκινο»- Οι μεταλλάξεις τρομάζουν τους 27- Νέοι περιορισμοί στα ταξίδια

Νέο χρώμα προστίθεται στον ευρωπαϊκό χάρτη: Το βαθύ κόκκινο που θα αντικατοπτρίζει τη διασπορά των πιο μεταδοτικών μεταλλάξεων του κορωνοιού και το οποίο θα συνοδεύεται από πιο αυστηρά μέτρα και έξτρα περιορισμούς στις μετακινήσεις, όπως υποχρεωτική καραντίνα και διενέργεια τεστ.
Ήδη λίγες ώρες μετά  τη Σύνοδο Κορυφής των 27 και υπό τον φόβο των μεταλλάξεων, η Πορτογαλία απαγόρευσε τις πτήσεις από Βρετανία ενώ η Δανία ακυρώνει τις πτήσεις από Ντουμπάι για τις επόμενες πέντε μέρες. Η Γαλλία δε, επιβάλλει υποχρεωτικό pcr σε όλους όσους εισέρχονται στη χώρα. Η Βρετανία με τη σειρά της, δέχεται εισηγήσεις να κλείσει τα σύνορα της για να περιορίσει το μεταλλαγμένο στέλεχος.
«Οι πολίτες της ΕΕ δεν εμβολιάζονται αρκετά γρήγορα και οι πολίτες στις περισσότερες φτωχότερες χώρες του κόσμου δεν εμβολιάζονται καθόλου». Αυτές ήταν δύο κύριες απογοητεύσεις καθώς οι ηγέτες της ΕΕ αντιμετώπισαν μια σειρά από ανησυχητικές εξελίξεις πανδημίας την Πέμπτη, κατά την πρώτη τηλεδιάσκεψη Κορυφής του 2021.
 Οι 27 ηγέτες βρέθηκαν να αντιμετωπίζουν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει αλλάξει δραματικά τις τελευταίες εβδομάδες, συμπεριλαμβανομένης της εμφάνισης αρκετών νέων, πιο μεταδοτικών στελεχών του ιού και καθυστερήσεις στην παραγωγή εμβολίων που επιβραδύνουν τη χορήγηση τους.
 Τα νέα στελέχη, μαζί με την απότομη αύξηση του συνολικού αριθμού των λοιμώξεων, ανάγκασαν αξιωματούχους της ΕΕ να βρουν νέους τρόπους για να καθορίσουν τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο, προσθέτοντας μια κατηγορία «σκούρου κόκκινου» στους πανδημικούς χάρτες που έδειχναν προηγουμένως  πράσινες, πορτοκαλιές και κόκκινες ζώνες.  Ενώ τα μέλη του Συμβουλίου δήλωσαν ότι ήθελαν να διατηρήσουν τα σύνορα ανοιχτά, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι περιοχές που χαρακτηρίζονται ως σκούρο κόκκινο μπορεί να υπόκεινται σε αυστηρότερους περιορισμούς στα μη απαραίτητα ταξίδια και αυστηρότερες απαιτήσεις δοκιμών.
 «Προτείνουμε ότι μια νέα κατηγορία σκούρου κόκκινου ζωνών θα έδειχνε ότι σε αυτήν τη ζώνη ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλό επίπεδο», δήλωσε η Πρόεδρος της Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση.
Προς το παρόν, σε τόσο πρώιμο στάδιο της διαδικασίας ανοσοποίησης, οι ηγέτες αποφάσισαν ότι τα πιστοποιητικά εμβολιασμού πρέπει να θεωρούνται αποκλειστικά ως ιατρικά έγγραφα και να μην χρησιμοποιούνται για ταξιδιωτικούς σκοπούς.
Πιο μεταδοτική
Οι ηγέτες της ΕΕ καλούνται πλέον να κινηθούν πιο γρήγορα για να αυξήσουν τις δυνατότητες εντοπισμού των νέων στελεχών του ιού, έτσι ώστε να μπορούν να παρακολουθούν μεταλλάξεις που μπορεί να αποδειχθούν ανθεκτικές στα υπάρχοντα εμβόλια.  «Δεν είχαμε λάβει υπόψη ότι αυτές οι μεταλλάξεις θα ήταν πιο μεταδοτικές από τον ιό που ήδη γνωρίζαμε», δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος που παρακολούθησε τη συνομιλία των ηγετών.  «Απόψε ήταν επίσης μια κλήση αφύπνισης για τα κράτη μέλη», είπε ο αξιωματούχος.
 Ωστόσο, μερικές από τις πιο δύσκολες συνομιλίες επικεντρώθηκαν στη βαθιά απογοήτευση και το άγχος μεταξύ των αρχηγών κρατών για το ότι δεν έχουν μεγαλες ποσότητες εμβολίων και την αίσθηση ότι η ΕΕ κινείται πιο αργά από ό, τι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ή το Ισραήλ.
 Αυτοί οι φόβοι αντικατοπτρίζουν επίσης την πραγματικότητα ότι οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό στο έλεος των φαρμακευτικών εταιρειών που παράγουν τα εμβόλια, και σε διάφορα σημεία η αγανάκτηση απευθυνόταν στην Pfizer, που πρόσφατα ανακοίνωσε την ανάγκη επιβράδυνσης της παραγωγής προσωρινά προκειμένου να προσαρμόσει τη γραμμή παραγωγής των εμβολίων  στο εργοστάσιο της στο Βέλγιο.  
«Οι ηγέτες θέλουν να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός», δήλωσε ο Μισέλ στο κλείσιμο συνέντευξης Τύπου.  «Και από αυτή την άποψη πρέπει να τηρούνται οι δεσμεύσεις για παραδόσεις που πραγματοποιούνται από εταιρείες».
 Ωστόσο, ενώ οι ηγέτες επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές την υποστήριξή τους στο κοινό πρόγραμμα αγοράς εμβολίων της ΕΕ, και το αναλογικό σύστημά της παροχής δόσεων σε χώρες μέλη, ορισμένοι διαμαρτυρήθηκαν στις Βρυξέλλες ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για να επιταχύνουν την έγκριση των επόμενων εμβολίων.
 Η πρωθυπουργός της Δανίας Mette Frederiksen, για παράδειγμα, προέτρεψε τους αξιωματούχους της ΕΕ να διερευνήσουν τη δυνατότητα αποστολής δόσεων του  εμβολίου των Oxford / AstraZeneca, πριν λάβει την τελική άδεια από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, έτσι ώστε οι δόσεις να είναι ήδη επιτόπου στις χώρες της ΕΕ όταν αποφασιστεί η έγκριση.  Άλλοι ηγέτες εξέφρασαν ανησυχίες για τις νομικές συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι μπορεί απλά να μην είναι πρακτικό.  Η έγκριση της ΕΕ για το εμβόλιο της AstraZeneca αναμένεται στις 29 Ιανουαρίου.
 Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουήλ Μακρόν ζήτησε επίσης την επιτάχυνση της παράδοσης εμβολίων ενδεχομένως μέσω της «οριστικοποίησης των προπαραγγελιών», σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Élysée, που υποδηλώνει ότι η σκέψη του Macron ήταν σύμφωνη με την πρόταση του Frederiksen.
 Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Mark Rutte είπε σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ότι οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αφιερώσουν το χρόνο που χρειάζονται για να λάβουν τις κατάλληλες αποφάσεις.  «Όλοι θα ήθελαν αυτό να συμβεί γρήγορα, όχι περισσότερο από ότι απαιτείται -το υπογραμμίζω», είπε ο Rutte.