ΑρχικήΕπικαιρότηταΚυμπορόπουλος για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Αυτή η 3η Δεκέμβρη είναι διαφορετική»

Κυμπορόπουλος για Παγκόσμια Ημέρα ΑμεΑ: «Αυτή η 3η Δεκέμβρη είναι διαφορετική»

Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος, παραχώρησε δήλωση στο DailyPost για την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.

Αναλυτικά η δήλωση του

Η σημερινή ημέρα με βρίσκει να αναλογίζομαι, αν είναι κι αυτή άλλη μία 3η του Δεκέμβρη, όπως όλες αυτές που έχουν μεσολαβήσει από τη θέσπιση της το 1992. Όμως το τέλος αυτής της χρονιάς σηματοδοτεί από μόνο του πολλά. 

Η πανδημία τόνισε τους αυξημένους κινδύνους που διατρέχουν οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες, τις ανισότητες στην κοινωνία και την αναγκαιότητα ενός καθολικού σχεδιασμού για κάθε πολιτική, ακόμα κι αν φαινομενικά δεν σχετίζεται με τον παράγοντα της αναπηρίας. 

Τα παραπάνω υποχρέωσαν τόσο την Ε.Ε. όσο και το κάθε κράτος μέλος μεμονωμένα, να λάβει μέτρα και να αναδιαμορφώσει τις στρατηγικές του ώστε να διασφαλίσει και τα δικαιώματα των αναπήρων, αυτή την κρίσιμη εποχή. Δεν είναι τυχαίο πως οι φετινοί εορτασμοί από τον ΟΗΕ έχουν ως επίκεντρο την πρόληψη και την δημιουργία ενός στερεού υπόβαθρου που να δίνει στην ανθρωπότητα τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει κάθε μελλοντική κρίση, λαμβάνοντας υπόψη και τα ανάπηρα άτομα. Έτσι λοιπόν υποδεχόμαστε σε ευρωπαϊκό επίπεδο τη νέα στρατηγική για την αναπηρία για την επόμενη δεκαετία, όπως και στην Ελλάδα το εθνικό σχέδιο δράσης. Και οι δυο αυτές πολιτικές έχουν ως επίκεντρο την εφαρμογή και την τήρηση της Συνθήκης των Δικαιωμάτων των ατόμων με Αναπηρίες του ΟΗΕ. Μια εφαρμογή που αποτέλεσε ένα πάγιο αλλά σχεδόν ανικανοποίητο αίτημα των αναπήρων, εδώ και αρκετά χρόνια. 

Τα νέα από την χώρα μας είναι ήδη θετικά, βρισκόμαστε προ των πυλών της θεσμοθέτησης ενός συστήματος παροχής Προσωπικών Βοηθών από το Υπουργείο Εργασίας αλλά και μιας οργανωμένης πλέον προσπάθειας για πλήρη Αποϊδρυματοποίηση των αναπήρων και μετάβασής των στην Ανεξάρτητη Διαβίωση μέσα στην κοινότητα. Τα παραπάνω είναι δυο στόχοι ζωής για μένα και δεν θα μπορούσα να είμαι πιο ικανοποιημένος από τον τρόπο που τελειώνει το 2020 και παράλληλα ανυπόμονος για όσα θα φέρει η νέα χρονιά. 

Οι νέες αυτές εξελίξεις είναι το αντικείμενο του διαδικτυακού συνεδρίου που θα πραγματοποιήσω  την 17η Δεκεμβρίου, περισσότερες πληροφορίες για το οποίο και για τον τρόπο συμμετοχής σας σε αυτό, θα μπορέσετε να βρείτε στην ιστοσελίδα μου και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις επόμενες μέρες. 

Όλα λοιπόν δείχνουν πως αυτή η 3η Δεκέμβρη είναι διαφορετική, είναι το εναρκτήριο σημείο για  θετικές αλλαγές.