ΑρχικήΕπικαιρότητα«Ξεκινά σήμερα έρευνες το Oruc Reis» λέει ο Ντονμέζ- Αρνήθηκε να σχολιάσει...

«Ξεκινά σήμερα έρευνες το Oruc Reis» λέει ο Ντονμέζ- Αρνήθηκε να σχολιάσει ο Πέτσας

Κλιμακώνεται η ένταση Ελλάδας – Τουρκίας, με ευθύνη της Άγκυρας, που πριν τη Σύνοδο Κορυφής, έστειλε ξανά το Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το τουρκικό ερευνητικό έφθασε μέχρι το ανατολικό άκρο της περιοχής πως έχει «δεσμεύσει» με τη παράνομη NAVTEX του. Στη συνέχεια έστριψε, κινείται νοτιοδυτικά και αυτή τη στιγμή έχει φθάσει στα 30 μίλια.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Φατίζ Ντονμέζ, δήλωσε σήμερα ότι το πλοίο θα αρχίσει έρευνες.

Πέτσας για Τουρκία: «Της έπεσε στενός ο κορσές της Συνόδου Κορυφής»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, τόνισε ότι η Ελλάδα θα θέσει αύριο Πέμπτη στην Σύνοδο Κορυφής το θέμα της τούρκικης παραβατικότητας και θα ζητήσει την ενεργοποίηση των κυρώσεων.

Χαρακτηριστικά ανάφερε ότι «έπεσε πολύ στενός ο κορσές του προσφάτου Ευρωπαϊκού Συμβούλιου στην Άγκυρα, και προσπαθεί να τον βγάλει».

Μάλιστα, αρνήθηκε να σχολιάσει την δήλωση που έκανε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ ότι το ερευνητικό σκάφος έφτασε χθες στο σημείο των ερευνών και σήμερα αρχίζει έρευνες.

«Δε θα σχολιάζουμε κάθε δήλωση τούρκου αξιωματούχου… Ακολουθούμε τη σταθερή μας πολιτική με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, με βάση και το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Η σταθερή μας θέση είναι η καταδίκη των παρανόμων ενεργειών και η προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όπως υπογράμμισε, κάνουμε κάθε ενέργεια για να καταδείξουμε την τούρκικη παραβατικότητα… Και στο επιχειρησιακό πεδίο θα κάνουμε αυτό που χρειάζεται.

Επίσης ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε ότι το μόνο θέμα που έχουμε να συζητήσουμε στο πεδίο των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα είναι ο καθορισμός των θαλασσίων ζωνών και τίποτα άλλο.