ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Τρεις παρεμβάσεις για να ανακοπεί η διασπορά του ιού - Ανησυχία...

Κορωνοϊός: Τρεις παρεμβάσεις για να ανακοπεί η διασπορά του ιού – Ανησυχία για την Αττική

Η εκτίναξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, κυρίως στην Αττική, δημιουργεί νέες σκέψεις για αυστηρότερα μέτρα.
Η αυξητική τάση των κρουσμάτων έχει ανησυχήσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση και ειδικούς και γι’ αυτό μπαίνει στο τραπέζι των συζητήσεων ένα plan b, για το οποίο η Επιτροπή εδικών του υπουργείου Υγείας θα πάρει τις αποφάσεις της, ώστε να εισηγηθεί νέα μέτρα. Προκειμένου να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown, οι ειδικοί θα συζητήσουν για τρεις παρεμβάσεις, οι οποίες θα βοηθήσουν να ανακοπεί η νέα έξαρση της πανδημίας, κυρίως στις περιοχές που έχουν μπει στο «κόκκινο».
Σημειώνεται πως κυβερνητικά στελέχη, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, αναφέρουν ότι η χώρα δεν είναι κοντά σε ένα καθολικό lockdown αν και λοιμωξιολόγοι τόνιζαν χθες πως το σενάριο αυτό είναι στο τραπέζι. 
Ωστόσο, όλα θα κριθούν αύριο που οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν και τα στοιχεία της σημερινής ημέρας, ώστε να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. Εξάλλου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, πως το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown, θα τεθεί μόνο όταν «τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν».
Ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 18:00
Ένα από τα ζητήματα που θα συζητηθεί είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας να αρχίζει από τις 6 το απόγευμα. Ένα μέτρο που ήδη ισχύει στις «κόκκινες» περιοχές πλην της Αττικής, για την οποία κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω του πληθυσμού και της συμφόρησης που μπορεί να προκληθεί τις ώρες πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει αυτό το μέτρο.
«Είναι κάτι που θα το δούμε», είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ 100,3. Eρωτηθείς εξάλλου για το αν θα πρέπει να τεθεί σε ισχύ ένα γενικό, αυστηρό απαγορευτικό για δύο εβδομάδες, ο κ. Χρυσοχοΐδης προειδοποίησε ότι «βρισκόμαστε σε πολύ κρίσιμο σημείο καμπής, όλα τα δεδομένα θα τεθούν υπόψη των λοιμωξιολόγων, και ανάλογα θα ληφθούν αποφάσεις».
«Πρέπει να προλάβουμε κάποια πράγματα, πριν διολισθήσουμε σε δύσκολες καταστάσεις», είπε ακόμη ο υπουργός. «Έχουμε ρίξει το μεγάλο βάρος στο βράδυ. Οι ελεγκτικές αρχές έχουν κουραστεί», σημείωσε.
Αυστηρότερα τοπικά lockdown
Μία δεύτερη παρέμβαση που αναμένεται να συζητήσουν οι λοιμωξιολόγοι είναι το ενδεχόμενο πιο αυστηρών τοπικών lockdown. Υπάρχουν περιοχές στην επικράτεια όπου η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, όπως η Αχαΐα και έτσι στο τραπέζι μπαίνει η αυστηροποίηση των μέτρων σε αυτές ώστε να αποφευχθεί ένα ολικό lockdown.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη δήλωσε χαρακτηριστικά «ίσως να χρειαστεί να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα σε τοπικό επίπεδο. Σε κάποιες περιοχές. Για παράδειγμα σας λέω την Πάτρα που επισκέφθηκα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη την παρακολουθούμε πολύ στενά μέρα με τη μέρα, να δούμε τις επόμενες ημέρες πώς θα κινηθούν και αναλόγως θα φανεί αν θα πάρουμε μέτρα, με αναφορά πάντα το συμβούλιο των λοιμωξιολόγων».
Οι σκέψεις για τα σχολεία
Το τρίτο ζήτημα το οποίο απασχολεί, είναι τα σχολεία. Εξακολουθούν να υπάρχουν «φωνές» που λένε πως πρέπει να κλείσουν, αλλά και άλλες που θεωρούν πως δεν αποτελούν εστία μετάδοσης σε βαθμό που να δικαιολογείται ένα νέο κλείσιμο.
Υπέρ του κλεισίματος των σχολείων τοποθετείται ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. Μιλώντας στο MEGA, δικαιολόγησε και την άποψή του.
«Έχουμε αύξηση κρουσμάτων ακριβώς 14 ημέρες μετά το άνοιγμα της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Με δεδομένο ότι έχουμε αυτόν τον καινούργιο ιό που μεταδίδεται ταχύτερα, δεν θα πρέπει να περιμένουμε του Αγίου Βαλεντίνου για να ληφθούν μέτρα. Θα πρέπει να επιστρέψουμε στην τηλεκπαίδευση το συντομότερο και να δούμε τι άλλο θα απαιτηθεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού», τόνισε χαρακτηριστικά.
Και ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στη σχέση κορωνοϊού και παιδιών τόνισε: «Η επιδημία ακόμη δεν αφορά σε μεγάλο ποσοστό τα παιδιά, καθώς επίσης δεν νοσούν τόσο σοβαρά. Ωστόσο μπορούν ακόμη να μεταδώσουν ή να κολλήσουν τη νόσο στην οικογένειά τους».
Στην κυβέρνηση πάντως, πηγές αναφέρουν πως δεν εξετάζεται το κλείσιμο των σχολείων, ούτε στα γυμνάσια και τα λύκεια, αλλά ούτε και στα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, προς το παρόν.
Τσιόδρας: Στο 40% οι μεταλλάξεις στη χώρα -Μπορεί να φτάσουμε τα 8.000 κρούσματα την εβδομάδα
Ένα ακόμα από τα ζητήματα που προκαλεί την ανησυχία στους λοιμωξιολόγους, καθώς συνδυάζεται χρονικά με την έξαρση των κρουσμάτων, είναι η μετάλλαξη του ιού. Αναφερόμενος στις μεταλλάξεις, ο Σωτήρης Τσιόδρας εκτίμησε πως θα επικρατήσουν τελικώς οι μεταλλάξεις του ιού -οι οποίες κινούνται στο 40% στη χώρα μας- και ξεκαθάρισε πως δεν έχει ακόμα τελειώσει η πανδημία. «Ο ιός είναι εδώ, ελπίζουμε για λίγους μήνες, και θα μας πιέσει και άλλο».
Όπως είπε, το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας ήταν διαφορετικό από το πρώτο, καθώς διαπιστώθηκαν και «δικές μας» μεταλλάξεις. «Αν επικρατήσει στην πατρίδα μας το Variant (μετάλλαξη), έχουμε πρόβλημα πιθανόν μέχρι τις αρχές Μαρτίου. Γι’ αυτό θα πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και να τηρούμε τα μέτρα», δήλωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως η εκτίμησή του είναι ότι τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν σε αριθμό τις 7.000 με 8.000 σε εβδομαδιαία βάση.