ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Τα 5 νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο για τα βαριά περιστατικά

Κορωνοϊός: Τα 5 νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο για τα βαριά περιστατικά

Η ελεύθερη μετακίνηση εντός της χώρας αλλά και η έλευση τουριστών από το εξωτερικό προβλέπει ειδικό κυβερνητικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση πιθανών κρουσμάτων.

Τα πέντε νοσοκομεία-πυλώνες για τον 1ο άξονα

  • Λέσβο (5 κλίνες ΜΕΘ)
  • Σάμο (6 κλίνες ΜΕΘ)
  • Ζάκυνθο (3 κλίνες ΜΕΘ)
  • Κέρκυρα (5 κλίνες ΜΕΘ)
  • Ρόδο (10 κλίνες ΜΕΘ)

Είναι τα μοναδικά νοσοκομεία σε Αιγαίο και Ιόνιο που διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ, συνολικά 29. Αυτές θα αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ενδεχόμενων σοβαρών περιστατικών. Στην Κρήτη οι συνολικές διαθέσιμες κλίνες εντατικής είναι 50: 25 στο Ηράκλειο, 7 στο Ρέθυμνο, 8 στο Λασίθι και 10 στα Χανιά. Τα εν λόγω νοσοκομεία της Κρήτης ανήκουν στον 1ο άξονα του σχεδίου για την αντιμετώπιση του Covid-19 στην τουριστική περίοδο, καθώς έχουν τη δυνατότητα να νοσηλεύσουν ασθενείς με κορονοϊό. Στον ίδιο άξονα ανήκουν και τα νοσοκομεία των νησιών που έχουν ευκολότερη πρόσβαση στην ηπειρωτική Ελλάδα, προκειμένου να μεταφέρονται εκεί τα πιθανά κρούσματα. Μεταξύ αυτών είναι και το Νοσοκομείο Λευκάδας, από όπου εάν παραστεί ανάγκη ασθενείς θα κατευθύνονται στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, εκ των νοσοκομείων αναφοράς για τον κορονοϊό.

Κρούσματα με ήπια συμπτώματα

Στον 2ο άξονα του στρατηγικού σχεδίου ενσωματώνονται τα νοσοκομεία που είναι στα νησιά, αλλά δεν διαθέτουν κλίνες ΜΕΘ. Σε αυτά θα αναπτυχθούν απλές κλίνες για Covid-19, με μια σχετική απόσταση μεταξύ τους, ενώ όπου υπάρχει δυνατότητα θα διαχωριστούν οι κλινικές, προκειμένου να οριστεί μία αποκλειστικά για περιστατικά κορονοϊού. Τρία είναι τα βασικά νοσοκομεία-πυλώνες του 2ου άξονα: της Χίου, της Κεφαλονιάς και της Σαντορίνης. Είναι από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία που υπάρχουν στα νησιά, διαθέτουν οργανωμένες κλινικές και μπορούν να προσφέρουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας σε τουρίστες που πιθανώς προσβληθούν από κορονοϊό, αλλά δεν θα χρειαστούν εντατική. Στον ίδιο άξονα ανήκουν τα Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας των Κυθήρων, της Ικαρίας, της Λήμνου, της Καλύμνου, της Κω και της Νάξου.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής