ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα - Συνεχείς οι προειδοποιήσεις για τις μετακινήσεις

Κορωνοϊός: Μεγαλώνει η «μαύρη» λίστα – Συνεχείς οι προειδοποιήσεις για τις μετακινήσεις

Κρίσιμες αναμένονται οι επόμενες εβδομάδες για την έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού στην χώρα μας. Η μαύρη λίστα των νεκρών αυξάνεται και αριθμεί πλέον 13 θανάτους, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 530.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ακριβή εικόνα για την πορεία του φονικού ιού θα υπάρχει σε δυο εβδομάδες, ωστόσο όπως διευκρίνισε χθες μέσος όρος ηλικίας των θανάτων είναι τα 76 έτη. Από τα 530 κρούσματα, 98 είναι απροσδιόριστης πηγής, 100 νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 18 εκ των οποίων διασωληνωμένοι. Επίσης, 19 ασθενείς πήραν εξιτήριο.

Σύμφωνα με τη χθεσινή ενημέρωση, στην οποία ο λοιμωξιολόγος με ιδιαίτερη συγκίνηση απηύθυνε κάλεσμα στους πολίτες, οι οποίοι δεν τηρούν πιστά τις οδηγίες να προστατεύσουν τις ευπαθείς ομάδες, από τους 13 νεκρούς στην χώρα μας, οι 12 είχαν σοβαρά νοσήματα, ενώ μόνο μία από τους ήταν γυναίκα. Μέχρι χθες συνολικά 8.000 δείγματα έχουν ελεγχθεί για τον κορωνοϊό.

Με τους νεκρούς να αυξάνονται η ανάγκη προσοχής και σύνεσης είναι μεγαλύτερη από ποτέ, καθώς όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο λοιμωξιολόγος: “ο εχθρός δε σέβεται αυτούς που δεν το υπολογίζουν” , ενώ μάλιστα, πρόσθεσε:

«Τα νοσοκομεία μας πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ως χώρους ιερούς, ως γιατρούς της ζωής και όχι του θανάτου, καθώς δίνουν μια σκληρή μάχη. «Δεν θέλουμε να καταρρεύσουν τα νοσοκομεία μας, δεν θέλουμε εκατόμβες», υπογράμμισε ο Σωτήρης Τσιόδρας. Ανέφερε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες αναμένουμε αύξηση των κρουσμάτων. «H επιδημία θα αυξηθεί ωστόσο ελπίζουμε να μην βγούμε εκτός των προβλέψεών μας».

Ανοιχτά τα σενάρια ολικής απαγόρευσης 

Με αρκετούς πολίτες να εξακολουθούν να αψηφούν τις συνεχείς συστάσεις για παραμονή στο σπίτι και αντιθέτως να ξεχύνονται στις παραλίες ή να ταξιδεύουν για ολιγοήμερες διακοπές, όπως έχει προειδοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από αυτό το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες ημέρες, θα κριθεί αν θα ληφθούν περαιτέρω μέτρα για τις μετακινήσεις.

«Έως αυτή τη στιγμή δεν έχουμε εξετάσει το μέτρο του πλήρους αποκλεισμού της κυκλοφορίας. Δίνουμε συνεχώς συστάσεις για αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων. Εάν χρειαστεί, όμως, να το κάνουμε και αυτό, θα το κάνουμε. Βασική προτεραιότητα είναι να προστατευτεί η δημόσια υγεία. Όποιο μέτρο βοηθά σε αυτό, είμαστε αποφασισμένοι να το πάρουμε» δήλωσε χθες για το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, προσθέτοντας:

«Βιώνουμε μία κατάσταση έκτακτη και κάνουμε ξανά έκκληση σε όλους: Εφόσον επέλεξαν να φύγουν από την Αθήνα ή από τα αστικά κέντρα και να πάνε στα χωριά τους, να μείνουν μέσα στα σπίτια τους. Δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με τις τοπικές κοινωνίες, δεν πρέπει να διασπείρουν τον ιό ακόμη και σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν είχαν κρούσματα. Θα είναι κάτι καταστροφικό», δήλωσε και προειδοποίησε πως «δεν πρέπει να φτάσουμε στο έσχατο σημείο. Και αυτό επαφίεται σε εμάς. Στην ατομική μας ευθύνη και στη συλλογική μας ωριμότητα».

Οι εκκλήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης συνεχίζονται καθημερινά στην προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.

Πλέον, σε καθημερινή βάση αξιωματούχοι ζητούν από τους πολίτες να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους και να αποφύγουν τις μετακινήσεις ώστε να μην μεταφερθεί ο ιός σε περιοχές της χώρας που μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα. Στο ίδιο πλαίσιο, τονίζουν και την αναγκαιότητα να μην γίνονται συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

«Στο σπίτι μας ισχύει ο περιορισμός των 10 ατόμων»

Για τις συναθροίσεις σε σπίτια και όσους επιστρέφουν από το εξωτερικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε:

«Δεν μπορεί να υπάρχει ένας αστυνομικός πάνω από το κεφάλι οποιουδήποτε συμπολίτη μας. Η συμμόρφωσή τους στα μέτρα, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ατομική ευθύνη. Θα έχουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους και αν υπάρξει κάποια παραβίαση θα επιβληθεί πρόστιμο. Αλλά πιστεύω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί, γιατί όλοι καταλαβαίνουν πόσο κρίσιμη είναι η κατάσταση. Στο σπίτι μας ισχύει ο περιορισμός των 10 ατόμων».

«Στο χρόνο που πρέπει, θα λάβουμε και όποια άλλα μέτρα επιβάλλεται να ληφθούν»

Και ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, απηύθυνε έκκληση στον ελληνικό λαό να δούμε δύο εικόνες. Η μία με το κονβόι των στρατιωτικών που μεταφέρουν πτώματα στην Ιταλία και την άλλη με το κονβόι των ΙΧ στα διόδια των εθνικών οδών. Υπογράμμισε ότι όλοι πρέπει να δείξουμε υπευθυνότητα και να ακολουθούμε τις οδηγίες των αρχών. Τα δύσκολα είπε είναι μπροστά μας, οι επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι αυτό χρειάζεται υπευθυνότητα και τήρηση του μέτρου μένουμε σπίτι.