ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Αυστηροί έλεγχοι στον Προμαχώνα - Αρχίζουν οι απευθείας πτήσεις από Βρετανία

Κορωνοϊός: Αυστηροί έλεγχοι στον Προμαχώνα – Αρχίζουν οι απευθείας πτήσεις από Βρετανία

Από τα μεσάνυχτα είναι σε ισχύ τα νέα, πιο αυστηρά, μέτρα για την άφιξη των τουριστών στην χώρα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η κυβέρνηση, διαπιστώνοντας πως τα εισαγόμενα κρούσματα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, αποφάσισε να προχωρήσει σε πιο εντατικά μέτρα στα χερσαία σύνορα και συγκεκριμένα στον Προμαχώνα, όπου εστιάζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Έτσι λοιπόν, η είσοδος στην Ελλάδα από τον Προμαχώνα γίνεται μόνο για όσους έχουν υποβληθεί σε τεστ εντός 72 ωρών και είναι αρνητικό. Ειδικότερα θα πρέπει να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα. Ο έλεγχος θα πρέπει να έχει γίνει από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, τα οποία έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας.

Ακόμη,  θα πρέπει να φέρουν βεβαίωση της διάγνωσης στην αγγλική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητας του προσώπου και την οποία επιδεικνύουν στο συνοριακό φυλάκιο.

Σημειώνεται ότι όπως έχει γίνει γνωστό θα υποβάλλονται και κυρώσεις σε όσους δίνουν πλαστά αποτελέσματα, καθώς παρατηρήθηκε πως επιτήδειοι πουλούν ψεύτικα αποτελέσματα σε όσους θέλουν να περάσουν τα σύνορα.

Από την εφαρμογή αυτή του νόμου εξαιρούνται οι Έλληνες πολίτες στους οποίους όμως γίνονταν δειγματοληπτικά τεστ από τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ κατά την είσοδό τους στη χώρα.

Παράλληλα, σε ενημέρωση για τα ενισχυμένα μέτρα στον Προμαχώνα είχε προχωρήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι εκτός από την επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος μοριακού ελέγχου (PCR), τίθενται σε εφαρμογή δύο ακόμα μέτρα.

Ο κ. Πέτσας είπε ότι περιορίζεται για τους επισκέπτες της χώρας ο ελάχιστος χρόνος συμπλήρωσης του PLF, από 48 στις 24 ώρες πριν από την άφιξή τους, και αυξάνεται ο αριθμός των ελέγχων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε όλη την Ελλάδα. Οπως έγινε γνωστό, ενισχύονται και οι έλεγχοι για εισόδους από την Αλβανία και το φυλάκιο της Κακαβιάς.

Ξεκινούν οι απευθείας πτήσεις από την Βρετανία

Από σήμερα γίνεται και η άρση της απαγόρευσης των απευθείας πτήσεων προς την Ελλάδα από την Βρετανία. Η κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει από σήμερα τις πτήσεις από την Βρετανία, έχοντας εξετάσει τα επιδημιολογικά δεδομένα στην χώρα, αλλά και κατόπιν συζήτησης με τις βρετανικές αρχές, μετά την εισήγηση της επιτροπής των ειδικών.

Όλα τα αεροδρόμια της χώρας θα είναι από σήμερα έτοιμα να υποδεχτούν τους Βρετανούς τουρίστες, κάτι που θα δώσει μία ακόμη ανάσα στον κλάδο του τουρισμού, καθώς η Βρετανία είναι από τις κύριες χώρες αφίξεων κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Ηδη, από τις 10 Ιουλίου και οι Έλληνες είναι ελεύθεροι να ταξιδεύουν στην Βρετανία, χωρίς την υποχρέωση να μείνουν σε καραντίνα, καθώς η Ελλάδα βρίσκεται στην «λευκή» λίστα της χώρας.

Αναφορικά με  την Σουηδία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι υπάρχει πλάνο να επιτραπούν οι απευθείας πτήσεις από τις 22 Ιουλίου, αλλά ξεκαθάρισε πως καθημερινά θα αξιολογούνται τα επιδημιολογικά δεδομένα ώστε να παρθεί οριστική απόφαση. Η κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο να ανοίξει τα σύνορά της και σε άλλες χώρες εκτός ΕΕ από τις 30 Ιουλίου, όπως οι ΗΠΑ, αλλά μόνο κάτω από συγκεκριμένους κανόνες και εφ’ όσον είναι σε θέση οι επισκέπτες να επιδείξουν αρνητικό τεστ.