Κορωνοϊός: Αποκλειστικά στοιχεία για τις εισαγωγές ασθενών σε νοσοκομεία αναφοράς

10 mins read

Η συγκρατημένη αισιοδοξία των ειδικών για την πορεία της διασποράς του κορωνοϊού στην Ελλάδα είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Κι αυτό γιατί οι κρίσιμοι δείκτες συνεχίζουν να είναι σε πτώση και μάλιστα πιο σταθεροποιημένοι.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από μεγάλο Νοσοκομείο αναφοράς του Κέντρου, ο ημερήσιος αριθμός εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό, ευρίσκεται στο 10-16% σε σχέση με την προ της 28/03/2019 περίοδο.

Αντίθετα, τα κρεβάτια των Εντατικών έχουν πληρότητα, χωρίς όμως να έχει εξαντληθεί ο αριθμός τους σε άλλα νοσοκομεία του Κέντρου.

Τούτο συμβαίνει διότι η νοσηλεία των ασθενών στις ΜΕΘ είναι μακρά, είτε έχουν καλή έκβαση είτε κακή, δηλαδή απώλεια της ζωής.

Αντίθετα, η πληρότητα των κοινών κρεβατιών (εκτός Εντατικής) είναι 40%, ποσοστό εξαιρετικά χαμηλό.

Ενδιαφέρον είναι και το ποσοστό θετικών tests δύο μεγάλων Νοσοκομείων του Κέντρου και της Δυτικής Αττικής που από 8-13% προ της 28/03/2020 έχει φτάσει στο 3-6%. Τα στοιχεία αυτά προοπτικά θα οδηγήσουν στη μείωση του αριθμού, πρώτα των διασωληνωμένων αρρώστων και μετά των θανάτων.

Στον πρώτο δείκτη ήδη παρουσιάζεται σταθεροποίηση (περί τους 90-92 ασθενείς) και στον δεύτερο αναμένουμε επίσης σταθεροποίηση, ακολουθούμενη μετά 1-2 εβδομάδες από πτώση.

Όλα αυτά εάν δεν υπάρξει ανυπακοή στα μέτρα ή ατύχημα (πχ κρουαζιερόπλοια, Μόρια ή Ριτσώνα).

Την τωρινή περίοδο ζούμε την νοσηλεία στις Εντατικές Θεραπείες ασθενών της περιόδου έξαρσης (δηλ. πριν το lock down και μιας εβδομάδας κλεισίματος των σχολείων).

Άρα, τα θετικά στοιχεία του lockdown είναι μπροστά μας, αν τηρήσουμε τα αυστηρά μέτρα.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα