ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός: Ανησυχία για την Αττική- Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της...

Κορωνοϊός: Ανησυχία για την Αττική- Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η Αττική λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων καθώς από τα 142 εγχώρια κρούσματα που αναφέρθηκαν χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τα 101 εντοπίστηκαν στην περιοχή.
Συνολικά, στην Αττική μέσα στις πρώτες επτά ημέρες του Σεπτεμβρίου έχουν επιβεβαιωθεί 608 κρούσματα κορωνοϊού.
Μάλιστα, χθες «έσπασε» για δεύτερη φορά μέσα στην πρώτη εβδομάδα του τρέχοντος μήνα το φράγμα των 100 κρουσμάτων – αυτό έγινε και στις 3 Σεπτεμβρίου οπότε δηλώθηκαν 118 κρούσματα. Την ίδια στιγμή φόβους για «κοκτέιλ» κορωνοϊού και γρίπης, εκφράζει η επιστημονική κοινότητα με τον Νοέμβριο και τον Οκτώβριο θα θεωρούνται οι πιο κρίσιμοι μήνες.
Αυτό το φθινόπωρο θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εποχική γρίπη, αυτή τη φορά εν μέσω της πανδημίας.
Γώγος: Πως θα βοηθήσει το εμβόλιο για την γρίπη και στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, στάθηκε στη σημασία του εμβολιασμού για τη γρίπη, λέγοντας ότι το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να «φρενάρει» ακόμη και αναπνευστικές λοιμώξεις, οι οποίες συνδέονται και με το νέο κορωνοϊό.
Ειδικότερα, ο κ. Γώγος τόνισε «Ιδιαίτερα φέτος πρέπει να πετύχουμε το 100% του εμβολιασμού για τη γρίπη στους υγειονομικούς, τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα και όσους άλλους μπορούμε και έχουμε δυνατότητα. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 1 εκατ. εμβολίων για τη γρίπη παραπάνω σε σχέση με πέρυσι, επομένως μπορούμε να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού. Είναι από τα «must» της εποχής αυτής της περιόδου ο εμβολιασμός για τη γρίπη. Θα μπλοκάρουμε με αυτόν τον τρόπο περίπου το 50% των σοβαρών αναπνευστικών λοιμώξεων».
Ακόμη,  ο καθηγητής Ιατρικής Σχολής Πατρών αναφέρθηκε και στη σημασία της τήρησης των μέτρων στα αστικά κέντρα, υπογραμμίζοντας ότι «αυτές τις μέρες παρατηρείται σταθεροποίηση των κρουσμάτων κορωνοϊού κάτω από 200 την ημέρα. Διαφαίνονται τα αποτελέσματα της διασποράς που υπήρξε τον Αύγουστο, που σχετίζεται με την επάνοδο των αδειούχων στα αστικά κέντρα και ειδικά στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη πάντως το πρόβλημα έχει περιοριστεί καθώς έχουν ελαττωθεί τα κρούσματα».
«Μεγάλο είναι το πρόβλημα του ελέγχου του προβλήματος στα αστικά κέντρα αφού δεν είναι εύκολο να ληφθούν στοχευμένα μέτρα όπως έγινε το καλοκαίρι σε τοπικό επίπεδο στα νησιά και σε άλλες περιοχές στην περιφέρεια», σημείωσε.
Και πρόσθεσε «Συνεπώς στα αστικά κέντρα έχει μεγάλη σημασία η χρήση της μάσκας τόσο στους εσωτερικούς χώρους όσο και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Επίσης πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, να μπουν τα πράγματα σε μια καλύτερη σειρά στα μέσα μεταφοράς – να μειωθεί ο αριθμός των επιβατών- και να αυξηθούν οι αποστάσεις στα εστιατόρια».
Αναφερόμενος στις  περιπτώσεις νέων ανθρώπων που χρειάστηκε να διασωληνωθούν, ο κ. Γώγος τόνισε ότι «το τελευταίο διάστημα είδαμε 17χρονη και 25χρονο που νοσηλεύθηκαν. Διαπιστώνεται μετατόπιση της μέσης ηλικίας των κρουσμάτων και αύξηση των διασωληνωμένων». «Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για την διακοπή της διασποράς ώστε να μπούμε υπό καλύτερες συνθήκες στην χειμερινή περίοδο».
 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ