ΑρχικήΕπικαιρότηταΤσιόδρας: «Είμαι χαρούμενος μέσα μου, τα μέτρα σώζουν ζωές»- 99 νέα κρούσματα

Τσιόδρας: «Είμαι χαρούμενος μέσα μου, τα μέτρα σώζουν ζωές»- 99 νέα κρούσματα

Ο καθηγητής  λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε τις εξελίξεις αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε ότι έχουν καταγραφεί 99 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ ο συνολικός αριθμός ανέρχεται στους 1613.

Ακόμη, ανέφερε ότι 92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη, ενώ 11 έχουν πάρει εξιτήριο.

Στους 59 έφτασαν οι νεκροί από την πανδημία του νέου κορωνοϊού στην Ελλάδα, καθώς ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε άλλους έξι θανάτους συνανθρώπων μας την Παρασκευή.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 335 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 563 αποτελούν επαφές ήδη γνωστού κρούσματος.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 22437 εργαστηριακοί έλεγχοι για κοροωνοϊό.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός για το αν νοσούν και αν μεταδίδουν τον κορωνοϊό τα ζώα συντροφιάς.

Συγκεκριμένα, είπε ότι «Ως σήμερα έχει αναφερθεί παρουσία του κορωνοϊού σε μια γάτα και δυο σκύλους. Μελέτη υπό δημοσίευση, δείχνει ότι και οι γάτες μπορούν να μολυνθούν».

Και ξεκαθάρισε «Καμία από τις μολυσμένες γάτες στη μελέτη, δεν είχε συμπτώματα και οι ποσότητες του ιού δεν ήταν ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο. Δεν υπάρχει λόγος να τα εγκαταλείπουν όπως έγινε στο εξωτερικό. Δεν έχουν ρόλο στη μετάδοση της νόσου».

Στα αισιόδοξα μηνύματα της ημέρας περιλαμβάνεται πολύ πρόσφατη δημοσίευση από την Ακαδημία Επιστημών της Κίνας, που αφορά σε νέο πειραματικό φάρμακο για την καταπολέμηση και πρόληψη του κορονοϊού. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι το φάρμακο αυτό φαίνεται να είναι περισσότερο αποτελεσματικό απ’ όλα τα υπόλοιπα που διαθέτουμε αυτή τη στιγμή.

Χαρακτηριστικά είπε ότι «Αυτή τη στιγμή υπάρχει επάρκεια για να κάνουμε ελέγχους και είμαστε ευγνώμονες στους επιστήμονες που συνεργαζόμαστε και είμαστε σε επικοινωνία για τη διενέργεια των ελέγχων με τα αυστηρά κριτήρια που έχουν τεθεί».

Ο κ. Τσιόδρας σημείωσε επίσης ότι «τα σχετικά αισιόδοξα μηνύματα που προκύπτουν από τους τελευταίους ελέγχους, αλλά δεν πρέπει να εφησυχάζουμε. Είμαστε στο ‘’τέλος της αρχής’’ της επιδημίας».

Χαρδαλιάς: Απαγόρευση κυκλοφορίας στην παραλία της Πάτρας και του Βόλου

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την απαγόρευση της κυκλοφορίας από αύριο Σάββατο στην παραλία της Πάτρας.

Ο  κ. Χαρδαλιάς είπε ότι στην Πάτρα θα κλείσει η περιοχή στο Νότιο Πάρκο καθώς η περιοχή που βρίσκεται στην Πλαζ της Αγυιάς. Το ίδιο θα ισχύσει από τη Δευτέρα και για την παραλία του Βόλου. Ο χρονικός περιορισμός θα είναι 14 ημερών.

Αναφορικά  με το πλοίο «Ελ. Βενιζέλος» που βρίσκεται στο λιμάνι του Πειραιά είπε πως από τους 382 οι 121 ήταν θετικοί και 261 ήταν αρνητικοί. Ακόμη πρόσθεσε πως οι υγιείς επιβάτες θα παραμείνουν σε καραντίνα 14 ημερών.

Από τους θετικούς στον ιό, οι 65 είναι Τούρκοι υπήκοοι, 17 Ινδονήσιοι, 16 από την Ουκρανία, πέντε από την Ελλάδα, έξι από το Ουζμπεκιστάν, τρεις από την Μολδαβία, δύο από Κούβα, ένας από Βουλγαρία, δύο από ΗΠΑ, ένας από το Κιργιστάν και ένας από την Λευκορωσία.

Σχετικά με τη δομή μεταναστών στη Ριτσώνα, επεσήμανε πως ελήφθησαν 90 δείγματα για εξέταση, ενώ σήμερα ακόμη 22 από αυτά ήταν αρνητικά.

 

https://www.youtube.com/watch?v=sl0EL_MnIRM&feature=youtu.be