Κορωνοϊός: 60 νέα κρούσματα – 92 διασωληνωμένοι – 68 νεκροί συνολικά

14 mins read

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε τις εξελίξεις αναφορικά με τον κορωνοϊό στη χώρα μας.

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε 60 νέα κρούσματα, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στους 1673, εκ των οποίων το 55% είναι άνδρες. 19 ήταν γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, με μέση ηλικία τα 74 έτη.

Ακόμη, είπε ότι 92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι, ενώ 10 άτομα έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Τα 343 κρούσματα είναι σχετιζόμενα με το εξωτερικό, τα 592 σχετίζονται με γνωστό κρούσμα.

Επιπλέον, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας σημείωσε ότι έχουμε 9 νέους θανάτους, ενώ συνολικά ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 68.

Οι θάνατοι δείχνουν την εικόνα της επιδημίας πριν από 2 ή τρεις εβδομάδες αλλά και το ότι σημαντικό ποσοστό όσων μπαίνουν στη ΜΕΘ δεν τα καταφέρνουν, σημείωσε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Ο Σ. Τσιόδρας επανήλθε στο θέμα χρήσης της μάσκας. Είπε «Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από κασκόλ ή μπλούζα. Σε δημόσιους χώρους. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

«Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε σαν να τον έχουμε». Σημείωσε και πρόσθεσε «40-90% των σωματιδίων παγιδεύονται στο μαντήλι, βγάζω το μαντήλι και ενδέχεται η μετάδοση και μέσω αυτού. Αν το βγάλω απρόσεκτα και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής. Οι υγιείς που τη φορούν, μπορεί να μη τη χρησιμοποιήσουν σωστά και να μολυνθούν. Ένα τέτοια κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε».

Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».

Χαρδαλιάς: «Μέχρι τις 27 Απριλίου η απαγόρευση κυκλοφορίας»

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε την παράταση των μέτρων για τον κορωνοϊό και της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Και πρόσθεσε ότι «Σε όλη τη διάρκεια των μέτρων για τον κορωνοϊό δεν θα είναι δυνατή η αλλαγή του τόπου κατοικίας σε επίσημα έγγραφα».

Facebook Comments