ΑρχικήΕπικαιρότηταΚορωνοϊός, η επόμενη μέρα: Πρώτο λουκέτο σε σχολείο, ύποπτα περιστατικά & απολύμανση...

Κορωνοϊός, η επόμενη μέρα: Πρώτο λουκέτο σε σχολείο, ύποπτα περιστατικά & απολύμανση του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης

Απολύμανση γίνεται εδώ και λίγη ώρα στους χώρους του Δημαρχείου Θεσσαλονίκης από ειδικά συνεργεία.

Ο λόγος είναι ότι η 38χρονη γυναίκα που επιβεβαιώθηκε με κορωνοϊό, το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, μετά την επιστροφή από το ταξίδι της στο Μιλάνο, την προηγούμενη Κυριακή, πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, όπου συνομίλησε με αρκετά άτομα, ακόμα και με τον δήμαρχο, Κωνσταντίνο Ζέρβα.

απολυμανση2

Σημειώνεται ότι άντρες με ειδικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει στολή και μάσκα ψέκασαν πριν από λίγο με απολυμαντικό υλικό χώρους πού βρίσκονται στο δημαρχείο και συγκεκριμένα στις οικονομικές υπηρεσίες.

Η διαδικασία είναι άγνωστο αν θα ολοκληρωθεί σήμερα σε όλες τις εγκαταστάσεις του κτιρίου.

Ζέρβας: «Δεν είμαστε σε καραντίνα»

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, προχώρησε σε δηλώσεις για τα μέτρα που παίρνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος για πανικό.

Ο κ. Ζέρβας ανέφερε, πως πριν από λίγο, ολοκληρώθηκε η σύσκεψη την οποία είχε με αντιδημάρχους του προκειμένου να αποφασίσουν για τα πρώτα μέτρα που θα εφαρμοστούν για την αποτροπή της μετάδοσης του ιού.

Όπως είπε ήδη ξεκίνησε η απολύμανση των χώρων του Δημαρχείου και αύριο θα συνεχιστεί στις υπόλοιπες υπηρεσίες ενώ τόνισε ότι ο δήμος θα συνεχίσει να λειτουργεί κανονικά και μόνο κάποιες προγραμματισμένες εκδηλώσεις θα αναβληθούν για προληπτικούς λόγους.

Χαρακτηριστικά είπε «Ως Δήμος είμαστε σε διαρκή ετοιμότητα να συνδράμομε στο έργο του αρμόδιου υπουργείου, όποτε, όπου και αν μας ζητηθεί. Η ενημέρωση των πολιτών πρέπει να είναι απολύτως υπεύθυνοι και να γίνεται από τους αρμόδιους φορείς».

Κλειστό δημοτικό σχολείο στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια ώρα, κλειστό για προληπτικούς λόγους, θα παραμείνει την Πέμπτη το 105ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης, λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, «υπάρχει ενδεχόμενο επαφής μέλους της σχολικής κοινότητας με νοσούντα».

Κικίλιας: «Ψυχραιμία από τους πολίτες»

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σημείωσε ότι «ιχνηλατούνται το πλήρωμα της αεροπορικής εταιρείας και οι συνταξιδιώτες της ασθενούς».

Ζήτησε ψυχραιμία από τους πολίτες, συνιστώντας να μην πανικοβάλονται και τους κάλεσε σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων να παραμένουν στο σπίτι τους, να συμβουλεύονται τον προσωπικό τους γιατρό, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, τις Περιφέρειες και τα νοσοκομεία αναφοράς: «Εμείς αυτό που θα κάνουμε με ειλικρίνεια και διαφάνεια και κοιτώντας στα μάτια τους πολίτες είναι να ενημερώνουμε μόνιμα, σωστά, ψύχραιμα για την κατάσταση αυτή της δημόσιας υγείας. Σε καμία των περιπτώσεων δεν υπάρχει λόγος πανικού, το αντίθετο, η σωστή ενημέρωση, η οργάνωση και η συνεργασία θα μπορέσουν να μας κάνουν όλους μαζί να έχουμε καλά αποτελέσματα. Θα ήθελα να παρακαλέσω να ακούμε τους ειδικούς, τους λοιμωξιολόγους, τους επιδημιολόγους, τους γιατρούς μας, τους καθηγητές πανεπιστημίου, αυτούς που γνωρίζουν καλύτερα από όλους περί τίνος πρόκειται».

Σημείωσε ότι «ιός αυτός προσομοιάζει τον ιό της γρίπης» και εκτίμησε ότι «τα πιο πολλά περιστατικά θα είναι ασυμπτωματικά».

Ε. Γιαμαρέλου: «Έχουν μολυνθεί κι άλλοι άνθρωποι από τον κορωνοϊό»

Η καθηγήτρια παθολογίας, μιλώντας στο Mega, είπε ότι έχουν μπει, ήδη, σε εθελούσια καραντίνα στο σπίτι τους άνθρωποι οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με την 38χρονη γυναίκα από τη Θεσσαλονίκη, ενώ κρίνει ότι είναι σχεδόν βέβαιο, ότι υπάρχουν και άλλα κρούσματα του ιού.

Συγκεκριμένα, τόνισε «Είναι τόσο κοντά η Ιταλία, που είναι αδύνατον να μην έχουμε».

Και πρόσθεσε ότι «Η γυναίκα γύρισε την Κυριακή το βράδυ και ήταν τελείως καλά. Και την Δευτέρα ήταν τελείως καλά, αλλά ο μπελάς με αυτόν τον ιό, είναι το γεγονός ότι μεταδίδεται στο στάδιο επώασης, όταν δηλαδή δεν έχεις απολύτως κανένα σύμπτωμα».

Θεωρείται βέβαιο ότι ο ιός έχει ήδη μεταδοθεί και σε άλλους ανθρώπους στη χώρα μας, δήλωσε η καθηγήτρια κ. Γιαμαρέλου

Ακόμη, ανέφερε ότι «Πιθανότατα το έχει μεταδώσει και σε άλλους, τους βρήκαν όλους. Όλοι με χαρά δεχθήκαν να μπουν σε καραντίνα 14 ημερών. Και απ’ ότι ξέρω έγινε ανίχνευση και στο αεροπλάνο με ποιους ήταν. Γιατί ισχύει οι δύο σειρές που είναι μπροστά σου και οι δύο σειρές που είναι πίσω, όπως και τα δύο πλάγια έχουν πιθανότητα, να έχουν μολυνθεί. Το ποσοστό είναι πολύ δύσκολο να σας το πω».

Αναφορικά με την κλινική εικόνα της ασθενούς, η κ. Γιαμαρέλου δήλωσε ότι δεν χρειάζεται νοσηλεία και θα μπορούσε να είναι και στο σπίτι της.

Χαρακτηριστικά είπε «Η 38χρονη έχει χαμηλό πυρετό, λίγο πονόλαιμο, λίγο βήχα, όχι κάτι ιδιαίτερο. Δεν είναι από τα κρούσματα εκείνα που πραγματικά πρέπει να νοσηλευθούν, αλλά επειδή εδώ γίνεται η διερεύνηση για το πρώτο κρούσμα, πολύ σωστά την νοσήλευσαν την ασθενή αυτή».

Τέλος, η κ. Γιαμαρέλου τόνισε ότι χρειάζεται «Ψυχραιμία και όχι πανικό».