ΑρχικήΕπικαιρότητα«Κληρώνει» αυστηρό lockdown με ελέγχους και αλλαγές στην κυκλοφορία

«Κληρώνει» αυστηρό lockdown με ελέγχους και αλλαγές στην κυκλοφορία

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων θα εισηγηθεί σήμερα προς την κυβέρνηση τη λήψη δραστικών μέτρων όπως ένα σκληρότερο lockdown σε όλη τη χώρα για τις επόμενες 15 μέρες. Πολλοί από τους ειδικούς της Επιτροπής, έχουν χτυπήσει επανειλημμένως το χέρι στο τραπέζι, καιρό τώρα, βλέποντας αυτό που έρχεται.
Στην Αττική, για κάθε εξιτήριο που δίνεται από τα νοσοκομεία αναφοράς, γίνονται τέσσερις εισαγωγές νέων ασθενών, με αποτέλεσμα οι νοσηλευόμενοι να έχουν ξεπεράσει πλέον τους 1.500. Από αυτούς, πάνω από 1.100 είναι σε απλές κλινικές κορωνoϊού ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν υπερβεί τους 250.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κάποια μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοστεί lockdown τύπου Μαρτίου 2020, ενώ άλλοι ειδικοί προτείνουν να παραμείνει η ισχύουσα δέσμη περιορισμών, ενισχυμένη με νέες, ευέλικτες και κυρίως αποτελεσματικές λύσεις, κάτι που φαίνεται πως έχει λείψει το τελευταίο διάστημα.
Η εντολή είναι ξεκάθαρη για αυστηροποίηση των ελέγχων, ιδιαίτερα το επόμενο χρονικό διάστημα.
Ένα από τα μέτρα που συζητούνται είναι να επιτρέπεται η κυκλοφορία μέχρι τις 9  μ.μ. όλες τις ημέρες – καθώς εκτιμούν πως ο περιορισμός του Σαββατοκύριακου προκαλεί συνωστισμό μέχρι τις 6 το απόγευμα σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους και κρυφές κοινωνικές συναθροίσεις στη συνέχεια- καθώς και ο περιορισμός ή και απαγόρευση των διαδημοτικών μετακινήσεων εκτός εάν συντρέχουν πολύ συγκεκριμένοι λόγοι.
Οι περιορισμοί στον κωδικό 6
Τα δύο επικρατέστερα σενάρια που είναι στο τραπέζι είναι τα εξής:
Πρώτο σενάριο: Να αλλάξει ο κωδικός 6 για την άθληση και να ισχύει μόνο για μετακίνηση με τα πόδια, καθώς μέχρι σήμερα η συγκεκριμένη αιτιολογία αποτελούσε ένα μεγάλο «παράθυρο» για να πας παντού μέσα στον ίδιο νομό. Με τον τρόπο αυτό θα απαγορευθούν  οι διαδημοτικές μετακινήσεις και δε θα μπορεί κάποιος να μετακινηθεί π.χ. από την Κυψέλη στο Φάληρο.
«Πακέτο» με τις αλλαγές στον κωδικό 6 μπορεί να εφαρμοστεί η αυστηροποίηση του κωδικού 4, για βοήθεια σε άτομα που έχουν ανάγκη. Δεν πρόκειται να καταργηθεί εντελώς ο κωδικός, αλλά εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται τηλεφωνική διασταύρωση με το άτομο το οποίο επικαλείται ο πολίτης.
Δεύτερο σενάριο: Σε ένα  αρκετά πιο σκληρό σενάριο, στο τραπέζι των συσκέψεων στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκεται η πρόταση για καθολικό και αυστηρό lockdown 10 – 15 ημερών, παρόμοιο με αυτό του Μαρτίου του 2020, με στόχο να «παγώσει» κάθε δραστηριότητα μέχρι την Καθαρά Δευτέρα και να ελεγχθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού.