ΑρχικήΕπικαιρότηταΚατά των μαζικών εργαστηριακών τεστ ο Τσιόδρας

Κατά των μαζικών εργαστηριακών τεστ ο Τσιόδρας

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε την θέση του να μην γίνουν ακόμη μαζικά εργαστηριακά τεστ για τον κορωνοϊό, παρά την επιμονή κάποιων συναδέλφων του.

Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, επιδημιολογικά δεν έχει νόημα σε αυτή τη φάση να υποβληθούν όλοι στο τεστ και δεν απέκρυψε ότι κάτι τέτοιο δεν το αντέχει το σύστημα υγείας.

«Ακριβώς μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι πρώτες μονάδες και στην επαρχία», συμπλήρωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, προκειμένου να δούμε πώς προχωράει η νόσος στη χώρα μας. «Για μία τέτοια στρατηγική με πολλά τεστ, θα πρέπει να υπάρχει και η ικανότητα του συστήματος», σημείωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος, ενώ συμπλήρωσε ότι στις περισσότερες χώρες του κόσμου ακολουθούν την ίδια στρατηγική με εμάς.

Ωστόσο, είπε ότι υπάρχουν εξαιρέσεις όπου υποβάλλονται όλοι σε έλεγχο, εάν για παράδειγμα βρίσκονται σε πλοίο ή καταυλισμό όπως έγινε πρόσφατα και στην Ελλάδα. Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ακόμα, ότι τα τεστ μπορεί να αποδειχθούν και επικίνδυνα καθώς όταν για παράδειγμα κάποιος βρίσκεται σε περίοδο επώασης, τότε όλα τα τεστ θα βγουν αρνητικά.

Κατ’ επέκταση είναι αδύνατον να αναγνωρίσουμε όλα αυτά τα άτομα τα οποία νοσούν, αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα: «Είναι αδύνατον να ελέγχουμε 700.000 άτομα την ημέρα», είπε. Πολύ καλύτερο από το τεστ είναι η φυσική απόσταση, επανέλαβε ο ίδιος για ακόμη μία φορά.

Σημειωτέον ότι εντός Μαϊού αναμένεται να βγαίνουν στους δρόμους 500 συνεργεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), για να πραγματοποιήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους στα σπίτια πολιτών, στην κατάλληλη επιδημιολογική φάση όμως, όπως κρίνεται από τα ιατρικά πρωτόκολλα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ