JP Morgan: «Bullish» για τον τραπεζικό κλάδο – Τα περιθώρια ανόδου 27-46% από τα τρέχοντα επίπεδα

24 mins read

Η JP Morgan σε νέα έκθεσή της σημειώνει ότι παραμένει bullish για τον τραπεζικό κλάδο.

Kαθώς οι συστημικές τράπεζες της Ελλάδας αποτελούν το αγαπημένο της trade στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής.

Σύμφωνα με το MarketNews.gr, η JP Morgan προχωρά έτσι στην αναβάθμιση της Alpha Bank και της Πειραιώς σε overweight με τιμή-στόχο τα 2,5 ευρώ και 4,20 ευρώ αντίστοιχα, ενώ διατηρεί την overweight στάση της για την Εθνική με τιμή-στόχο τα 3,8 ευρώ και υποβαθμίζει την Eurobank σε neutral λόγω των σχετικών αποτιμήσεων, με τιμή-στόχο το 1,1 ευρώ. Για την Alpha Bank βλέπει περιθώριο ανόδου της τάξης του 46% σε σχέση με την τιμή της στο ταμπλό, για την Πειραιώς 41%, για την Εθνική 34% και για την την Eurobank 34% επίσης.

Η JP Morgan βρέθηκε πρόσφατα στην Αθήνα για συναντήσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών και όπως επισημαίνει το συμπέρασμά της είναι πως το περιβάλλον είναι υποστηρικτικό για τον κλάδο το τρέχον έτος, λόγω και των βελτιωμένων προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Η ορατότητα στα σχέδια μείωσης των NPEs των ελληνικών τράπεζων έχει βελτιωθεί σε τεράστιο βαθμό ενώ οι δράσεις στις οποίες προχωρά η ελληνική κυβέρνηση εφαρμόζοντας συστημικές λύσεις για τα NPEs αναμένεται να ενισχύσουν τα σχέδια αυτά.

Σε ότι αφορά τις αποτιμήσεις, η JP Morgan σημειώνει πως οι μετοχές των ελληνικών τράπεζων διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη ενσώματης λογιστικής αξίας (TBV) για το 2020 στο 0,4x και δεν αποτιμούν ακόμη τον πλήρη βαθμό μείωσης των NPEs και την ομαλοποίηση του κόστους κινδύνου. Παράλληλα, με εκτιμώμενους δείκτες ROTE για το 2022 στο 6% με 8%, η JP Morgan βλέπει περιθώριο ανόδου στις τραπεζικές μετοχές έως 46%. Μαζί με τις τουρκικές τράπεζες, οι ελληνικές συστημικές τράπεζες αποτελούν το αγαπημένο της trade στην περιοχή.

Η JP Morgan αναλύει λεπτομερώς τις θέσεις της για κάθε τράπεζα ξεχωριστά. Όπως σημειώνει, η λειτουργική ανάκαμψη και οι ελκυστικές αποτιμήσεις δικαιολογούν μια πιο προσεκτική ματιά και έτσι προχώρα σε διπλή αναβάθμιση της Τράπεζας Πειραιώς από underweight σε overweight. Η πιο εποικοδομητική της άποψη για την κεφαλαιακή πορεία της Τράπεζας Πειραιώς σε συνδυασμό με ένα δείκτη ROTE ο οποίος θα ανέλθει στο 6,3% μέχρι το 2022, οδηγεί σε αυτή την διπλή αναβάθμιση. Πάντως, όπως επισημαίνει, οι διαρθρωτικοί κίνδυνοι παραμένουν, ιδίως γύρω από το ενδεχόμενο μετατρέψιμο ομόλογο, ωστόσο οι ανησυχίες σχετικά με τη μετατροπή θα μπορούσαν είναι και υπερβολικές. Η JP Morgan είναι θετική για τις κινήσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η διοίκηση και με δείκτη P/TBV στο 0,25x και ROTE 6,3% το 2020, βλέπει περιθώριο ανόδου 41% με νέα τιμή-στόχο τα 4,20 ευρώ.

Η αναβάθμιση της Alpha σε overweight έρχεται μετά το νέο σχέδιο που παρουσιάστηκε με τον εκτιμώμενο δείκτη ROTE για το 2022 να αυξάνεται έως το 7% από το 4,6% πριν, κάτι το οποίο αντισταθμίζει με το παραπάνω το “χτύπημα” ύψους 2 δις. ευρώ στα ενσώματα ίδια κεφάλαια από την τιτλοποίηση των 12 δισ. ευρώ. Αν και η κερδοφορία της τράπεζας πλησιάζει τα επίπεδα των τραπεζών της περιοχή οι οποίες έχουν ανώτερη ποιότητα θεμελιωδών μεγεθών, οι αποτιμήσεις της Alpha με TBV 2020 στο 0,4x παραμένουν σε σημαντικό discount και δεν αντικατοπτρίζουν ακόμη την λειτουργική ανάκαμψη της τράπεζα, κατά την άποψη της JP Morgan.

Οι σχετικές αποτιμήσεις οδηγούν, παράλληλα, στην υποβάθμιση της Eurobank. Η JP Morgan συνεχίζει να είναι θετική για την Eurobank λόγω της ταχύτερης μείωσης των NPEs και των υψηλότερων δεικτών ROTE στον κλάδο. Ωστόσο, με δείκτη P/TBV 2020 στο 0,6x και με την έλλειψη σημαντικών βραχυπρόθεσμων καταλυτών, υποβαθμίζει την μετοχή σε neutral.

Τέλος η JP Morgan επισημαίνει τους πιθανούς κινδύνους στις εκτιμήσεις της. Οι προβλέψεις της βασίζονται στη μακροοικονομική ανάκαμψη, η οποία είναι ακόμη πρώιμη και εύθραυστη. Επίσης, δεδομένου του ότι η θετική της στάση για τον κλάδο εξαρτάται από τη μείωση των NPEs, τυχόν δυσμενείς εξελίξεις που θα μπορούσαν να παρεμποδίσουν τα σχέδια των τραπεζών θα επηρέαζαν αρνητικά τo επενδυτικό τους story.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα