Η χώρα σε απεργιακό κλοιό: Παραλύει η Αθήνα – Συμμετέχουν και οι δημοσιογράφοι

26 mins read

Διαμαρτυρόμενοι για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο οι εργασιακοί κλάδοι προχωρούν σε πανελλαδική απεργία, τη δεύτερη μετά τις 24 Σεπτεμβρίου.

Απεργούν και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με αποτέλεσμα το Κέντρο της Αθήνας να αναμένεται να παραλύσει.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ προκήρυξε στάση εργασίας, από τις 11 το πρωί έως τη λήξη του ωραρίου και κάλεσε, μαζί με το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, σε συγκέντρωση τους εργαζόμενους, η οποία θα γίνει στις 11 στην πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς τη Βουλή των Ελλήνων.

Η ΓΣΕΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία μετά από συναπόφαση δεκάδων εργατικών κέντρων και ομοσπονδιών. Θα συμμετέχουν στην ίδια πορεία από την πλατεία Κλαυθμώνος, ενώ το ΠΑΜΕ, που έχει προκηρύξει επίσης 24ωρη απεργία, έχει προγραμματισμένη συγκέντρωση στις 10:30 στα Προπύλαια.

«Να απαντήσουμε στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης με το “όπλο” μας και την ίδια μορφή πάλης που θέλουν να καταργήσουν, δηλαδή με τα συνδικάτα μας και την απεργία» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Το Αττικό Μετρό έχει 24ωρη απεργία και θα παραμείνει κλειστό, ενώ ακινητοποιημένοι θα μείνουν και οι συρμοί του ΗΣΑΠ, όπως αποφάσισαν χθες, για όλη την διάρκεια της ημέρας. Μάλιστα, θα προχωρήσουν και σε τρίωρη στάση εργασίας την Πέμπτη (12-3 το μεσημέρι), στις γραμμές 1, 2 και 3, όπως ανακοινώθηκε.

Αντίθετα, σε στάση εργασίας προχωρούν λεωφορεία και τρόλεϊ. Αμφότερα, θα κινούνται από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ, βάζοντας χειρόφρενο στις πρώτες τρεις και τις τελευταίες 3 ώρες εργασίας τους.

Και οι υπάλληλοι του Τραμ θα προχωρήσουν σε στάση εργασίας, καθώς οι συρμοί θα κινούνται από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι. Σε 24ωρη απεργία προχωρούν και οι υπάλληλοι του ΟΑΣΘ στην Θεσσαλονίκη, που θα μείνει χωρίς λεωφορεία.

Σε 24ωρη απεργία είναι και οι υπάλληλοι του ΟΣΕ, αλλά και του Προαστιακού. Μάλιστα, δεν έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί και την Πέμπτη η απεργιακή κινητοποίηση από μέρους τους, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία με τη διοίκηση της εταιρείας για υπογραφή ΣΣΕ στην Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού (ΕΕΣΣΤΥ). Στην απεργία θα κατέβουν και οι εργαζόμενοι στα πλοία, παρά το γεγονός ότι η απεργία τους κηρύχθηκε παράνομη από το Πρωτοδικείο Πειραιά. Έτσι, δεν θα γίνουν δρομολόγια από τα πλοία σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο, με την απεργία να ισχύει από τις 00:01 ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Σύμφωνα με την Πανελλήνια Ένωση Ναυτών, η απεργία αφορά όλα τα πλοία όλων των κατηγοριών που βρίσκονται στα τρία λιμάνια της Αττικής.

Στις σημερινές κινητοποιήσει μετέχει και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), η οποία προκήρυξε 5ωρη στάση εργασίας (10:00 έως τις 15:00), σε νοσοκομεία, ΕΚΑΒ, Κέντρα Υγείας και Πρόνοια, με αφορμή το αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν και οι υπάλληλοι στις τράπεζες (ΟΤΟΕ), ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις εργασιακές ρυθμίσεις.

Δάσκαλοι και καθηγητές μετέχουν στην απεργία. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) κάλεσε μάλιστα όλους τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης να συμμετέχουν στην κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ, με τρίωρη στάση εργασίας (11:00 έως τις 14:00 μ.μ.), αλλά και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

Με τη σειρά της η ΟΛΜΕ θα κάνει τρεις ώρες στάση εργασίας, ενώ έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2019, στις 13:00, στο υπουργείο Παιδείας, με νέα τρίωρη στάση.

Στην απεργία μετέχει και ο δημοσιογραφικός κλάδος, καθώς η ΕΣΗΕΑ κήρυξε 24ωρη απεργία, στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Με απόφασή της, από τις 6 το πρωί ως τις 6 το απόγευμα, θα υπάρξει παύση εργασιών σε δημόσια και ιδιωτικά ΜΜΕ.

Και ο καλλιτεχνικός χώρος μετέχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Το Εθνικό Θέατρο θα μετέχει στην απεργία και γι’ αυτό αποφασίστηκε να ακυρωθούν σήμερα οι εξής παραστάσεις: Απόψε αυτοσχεδιάζουμε» στην Κεντρική Σκηνή, «Ξύπνα Βασίλη» στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», «Ο άνθρωπος που γελά» στο Θέατρο Rex Σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη».

Το DailyPost.gr συμμετέχει στην 24ωρη απεργία των δημοσιογράφων

Facebook Comments

Τελευταία Νέα