ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ σχέση ζωής Κρεμαστινού-Παπανδρέου - Η γνωριμία και η φιλία τους

Η σχέση ζωής Κρεμαστινού-Παπανδρέου – Η γνωριμία και η φιλία τους

Μετά από πολυήμερη μάχη με τον κορωνοϊό ο Δημήτρης Κρεμαστινός εξέπνευσε στη ΜΕΘ του Ευαγγελισμού. Ήταν ένας πολιτικός που λάμβανε αποδοχής και από τους πολιτικούς του αντιπάλους, υπήρξε γιατρός του Ανδρέα Παπανδρέου και ανέπτυξε μαζί του μία σχέση ζωής.

Ο καθηγητής βρέθηκε στο πλευρό του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ όχι μόνο ως προσωπικό του γιατρός στο Ωνάσειο αλλά ως ένας δικό τους άνθρωπος. Γνώριζε πολλά για εκείνον αλλά ποτέ δεν τον εξέθεσε σεβόμενος την σχέση που είχαν αναπτύξει. Όταν ρωτήθηκε για το πιο συνταρακτικό γεγονός στη ζωή του απάντησε: «Οι δίκες, οι πολιτικές δίκες».

Ήταν ο άνθρωπος που ενημέρωνε τους δημοσιογράφους για την πορεία της υγείας του τότε πρωθυπουργού ενώ έξω από το δωμάτιο του συνωστίζονταν συγγενείς, έμπιστοι συνεργάτες, στενοί φίλοι και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ,

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός , ο καθηγητής καρδιολογίας μαζί με ένα ισχυρό ιατρικό τιμ, που απαρτιζόταν, μεταξύ άλλων, από τους συναδέλφους του Παύλο Τούτουζα, Κωνσταντίνο Στεφανή, Στάθη Ηλιοδρομίτη, Γιώργο Δαΐκο, Βασίλη Γολεμάτη και βέβαια τον επικεφαλής της ομάδας, χειρουργό Γρηγόρη Σκαλκέα, κάθονταν καθημερινά σε μία από τις αίθουσες του Ωνασείου και λάμβανε αποφάσεις για το πώς έπρεπε να χειριστούν το θέμα της υγείας του.

Τότε ήταν που είχαν αρχίσει αρκετοί να πιέζουν τον Δημήτρη Κρεμαστινό να αποφανθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν μπορούσε να κυβερνήσει.

Στις πιέσεις που δεχόταν για να αποφανθεί ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου αδυνατεί να κυβερνήσει απαντούσε: «Δεν με ενδιαφέρουν οι πολιτικές παράμετροι, είμαι εδώ για να σώσω έναν άνθρωπο».

Είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, όπως γνωρίζετε, νοσηλεύθηκε, επίσημα, τρεις φορές στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Κρατικού. Η μία ήταν, και αυτό το λέω για πρώτη φορά, όταν είδε τους αστυνομικούς έξω από το σπίτι του να επιδίδουν το κλητήριο θέσπισμα στο οποίο αναφερόταν τυπικά, όπως σε όλα άλλωστε τα θεσπίσματα, ότι σε περίπτωση μη εμφάνισής του, θα διατασσόταν η βιαία προσαγωγή του στον ανακριτή για την υπόθεση Κοσκωτά. Ο Ανδρέας Παπανδρέου, λοιπόν, δεν μπορούσε να αντιληφθεί την έννοια ότι θα έμενε στην Ιστορία ως ο μόνος Έλληνας πρωθυπουργός που θα είχε καταδικαστεί. Αυτό θα τον εξόντωνε βιολογικά και θα οδηγούσε την Ελλάδα στον διχασμό, όπως συχνά μου έλεγε.

Για την πορεία της υγείας του εκείνη την περίοδο εκμυστηρεύθηκε μετά τον θάνατό του:

Σεβόμενος το ιατρικό απόρρητο απέφυγα να μιλήσω όλα αυτά τα χρόνια για το ιατρικό πρόβλημα του Ανδρέα Παπανδρέου, που αναμφισβήτητα επηρέασε την πολιτική ζωή της χώρας. Όμως, επειδή έχουν γραφεί πάμπολλα και, εν πολλοίς, ανεύθυνα κατά τη διάρκεια των τελευταίων 22 χρόνων, πιστεύω ότι έχω καθήκον να συμβάλλω στην ορθή καταγραφή της Ιστορίας. Τέλη Αυγούστου του 1988, κλήθηκα από την ομάδα των ιατρών που παρακολουθούσε τον Ανδρέα Παπανδρέου να τον εξετάσω καρδιολογικά. Το ιατρικό του πρόβλημα εθεωρείτο από τους θεράποντες γιατρούς του κατά βάση παθολογικό πρόβλημα και για τον λόγο αυτό υποβάλλετο μυστικά σε διάφορες εργαστηριακές εξετάσεις. Όταν μου εζητήθη να τον επισκεφθώ στο σπίτι του, αντιπρότεινα ότι θα πρέπει ο ίδιος να έλθει στο Καρδιολογικό Τμήμα του Γενικού Κρατικού Νοσοκομείου Αθηνών, στο οποίο ήμουν Διευθυντής και τούτο γιατί πίστευα ότι χρειαζόταν η απαραίτητη εργαστηριακή υποδομή προκειμένου να τεθεί η σωστή διάγνωση.

Ο Δημήτρης Κρεμαστινός κατά κοινή ομολογία υπήρξε σπουδαίος γιατρός και πολιτικός που λάμβανε αποδοχής ακόμη και από τους αντιπάλους του. Ο πολιτικός κόσμος -και όχι μόνο- θρηνεί για την απώλειά του. Τραγική ειρωνεία ότι λίγο πριν διασωληνωθεί μιλούσε για τον κορωνοϊό…