Η νικοτίνη ίσως προστατεύει από τον κορωνοϊό

στην Επικαιρότητα
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Κι όμως, μία νέα έρευνα από τη Γαλλία δείχνει ότι η νικοτίνη ενδέχεται να λειτουργεί… προστατευτικά ως προς τον κορωνοϊό.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, το ποσοστό καπνιστών μεταξύ των νοσηλευομένων ασθενών της Covid-19 είναι χαμηλό, όπως έχει διαπιστωθεί από σειρά μελετών ανά τον κόσμο. Η επιβεβαίωση αυτού του γεγονότος θα έλθει από τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας που πραγματοποιείται επί 350 νοσηλευόμενων ασθενών και 150 ελαφρύτερων περιστατικών της Covid-19 (που έχουν επιβεβαιωθεί από τεστ PCR).

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Ιατρικής Ζαΐρ Αμουρά, επικεφαλής της μελέτης «μεταξύ των ασθενών αυτών δεν υπάρχουν παρά 5% καπνιστές» και εξηγεί πως «δηλαδή, υπάρχουν 80% λιγότεροι καπνιστές μεταξύ των ασθενών της Covid σε σχέση με το ποσοστό τους στον γενικό πληθυσμό, ίδιου φύλου και ηλικίας».

Η υπόθεση της έρευνας αναφέρει πως «η νικοτίνη προσκολλάται στον κυτταρικό υποδοχέα που χρησιμοποιείται από τον κορωνοϊό και τον εμποδίζει να προσκολληθεί και κατά συνέπεια να διεισδύσει στα κύτταρα και να εξαπλωθεί στον οργανισμό», όπως τονίζει ο καθηγητής Ζαν Πιερ Σανζέ, του Ινστιτούτου Παστερ και του Collège de France.

Οι ερευνητές πήραν το «πράσινο φως» με την υποστήριξη και του υπουργού Υγείας της Γαλλίας Ολιβιέ Βεράν κι έτσι τα τσιρότα νικοτίνης θα χορηγηθούν με διαφορετικές δοσολογίες σε τρεις δοκιμές: προληπτικά σε υγειονομικό προσωπικό, για να διαπιστωθεί εάν έχουν προστατευτική δράση, θεραπευτικά σε νοσηλευόμενους ασθενείς, για την άμβλυνση των συμπτωμάτων τους και τέλος σε βαριά περιστατικά που βρίσκονται στην εντατική.

Ο καθηγητής Ζαΐρ Αμουρά, θεωρεί ότι είναι πιθανόν οι καπνιστές ασθενείς να δουν επιβάρυνση της κατάστασής τους εξαιτίας της απότομης στέρησης του καπνού, αλλά αυτό μένει να επιβεβαιωθεί.

Facebook Comments

Τελευταια από Επικαιρότητα

Go to Top