Η απάντηση του Υπ. Πολιτισμού στις διαμαρτυρίες για το τσιμέντο στην Ακρόπολη

στην Επικαιρότητα
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Δεν είναι λίγα τα αρνητικά σχόλια και οι διαμαρτυρίες πολιτών για τα έργα χάραξης διαδρομών για ΑμΕΑ προς την Ακρόπολη.

Σε πολλές από τις φωτογραφίες εμφανίζονται εικόνες των έργων, στις οποίες φαίνονται νέοι διάδρομοι από σκυρόδεμα, πέριξ του μνημείου της Ακρόπολης, με αρκετούς να δυσανασχετούν με το αισθητικό αποτέλεσμα.


Η ανάπλαση έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετό καιρό από το Υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ωστόσο εξέδωσε νέα ανακοίνωση, μετά τις αντιδράσεις που προέκυψαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι εργασίες γίνονται στο πλαίσιο χορηγίας του ιδρύματος Ωνάση, με την οποία αποκτήθηκαν δύο ηλεκτρικά αυτοκίνητα, προκειμένου άτομα με αναπηρία να μπορούν να ανεβαίνουν στην Ακρόπολη. Στα πλαίσια της ίδιας χορηγίας ανανεώθηκε ο φωτισμός στο μνημείο και δημιουργήθηκε ειδικός ανελκυστήρας για τον ίδιο σκοπό. Επιπλέον, από το υπουργείο Πολιτισμού σημειώνουν πως η μελέτη για το έργο εγκρίθηκε ομόφωνα από το ΚΑΣ.

Η επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού για την Ακρόπολη:

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τη χαρά του που ευαίσθητοι πολίτες ανησύχησαν για τις διαδρομές, που επιστρώνονται στον Βράχο της Ακρόπολης, ώστε να διευκολύνουν την πρόσβαση των ΑμεΑ, των ηλικιωμένων, των πολιτών με προβλήματα υγείας.

Εκφράζει ταυτόχρονα και τη λύπη του γιατί οι ίδιοι ευαίσθητοι πολίτες που διαμαρτύρονται, θα πρέπει μην έχουν επισκεφθεί τον Ιερό Βράχο τουλάχιστον επί μία εικοσαετία, που αυτές οι διαδρομές υφίστανται στρωμένες με τσιμέντο. Η διαφορά είναι ότι με το χρόνο και με το πέρασμα εκατομμυρίων επισκεπτών, όλα αυτά τα χρόνια, το υλικό έχει καταστραφεί και οι διαδρομές αποτελούν παγίδα ακόμα και για τους μη έχοντες δυσκολίες στην κίνηση.

Με τη λειτουργία του ανελκυστήρα πλαγιάς, που θα επιτρέπει με ασφάλεια και άνεση την άνοδο των επισκεπτών, που δυσκολεύονται για ποικίλους λόγους, στο μνημείο, βελτιώνονται οι υφιστάμενες διαδρομές με υλικό, το οποίο έχουν εγκρίνει η Επιτροπή Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως, υπό την προεδρία του ακαδημαϊκού Μανώλη Κορρέ και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον κόσμο έρχονται κάθε χρόνο για επισκεφθούν τον Ιερό Βράχο. Ας μην είναι αυτό το προσκύνημα προνόμιο όσων δεν αντιμετωπίζουν κανέναν πρόβλημα στην ανάβαση. ΑμεΑ, ηλικιωμένοι, άνθρωποι με ποικίλα προβλήματα έχουν δικαίωμα να δουν και να θαυμάσουν από κοντά τα μνημεία της Ακρόπολης, της ημετέρας παιδείας μετέχοντες».

Facebook Comments

Τελευταια από Επικαιρότητα

Go to Top