ΑρχικήΕπικαιρότηταΗ Άγκυρα στέλνει το Ορούτς Ρέις πιο κοντά στο Καστελλόριζο

Η Άγκυρα στέλνει το Ορούτς Ρέις πιο κοντά στο Καστελλόριζο

Το Ορούτς Ρέις επιστρέφει στην Ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, από τις 12 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Όπως διακρίνει κανείς στον ιστότοπο Marine Traffick το ερευνητικό πλοίο έχει ήδη αποπλεύσει από την Αττάλεια με κατεύθυνση προς Καστελλόριζο.

Την είδηση επιβεβαιώνει και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έγραψε:

«Οι εργασίες συντήρησης στο σεισμικό ερευνητικό σκάφος μας ολοκληρώθηκαν. Το πλοίο μας απέπλευσε για να «ακτινογραφήσει» τη Μεσόγειο. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει, σίγουρα θα το βρούμε».

Νωρίτερα

Ειδικότερα, η Τουρκία στέλνει το ερενητικό της σκάφος με NAVTEX του Σταθμού Αττάλειας (1262/20) σε απόσταση αναπνοής, στην περιοχή μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων, προχωρώντας σε κίνηση απότομης κλιμάκωσης της έντασης.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή.

Το Ορούτς Ρέις αποστέλλεται για δραστηριότητες από τη Δευτέρα 12 έως την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου. Μάλιστα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προχώρησε και σε σχετική ανάρτηση στο Twitter.

Η περιοχή που δεσμεύεται ξεκινάει από μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου και το βόρειο τμήμα της «κλείνει» μόλις νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, με τις δύο άκρες του να βρίσκονται ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη, τις δύο νησίδες που συμπληρώνουν το σύμπλεγμα.

Το βορειότερο σημείο της NAVTEX 1262/30 για έρευνες από το Ορούτς Ρέις, φθάνει στην περιοχή ανάμεσα σε 6 με 12 ν.μ. από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου. 

Είναι κίνηση σοβαρότατης κλιμάκωσης εκ μέρους της Άγκυρας, μόλις λίγες ημέρες αφότου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε υποσχεθεί στον Νίκο Δένδια ότι η Τουρκία θα προτείνει ημερομηνία διερευνητικών.

Η κίνηση καταγράφεται, ακόμα, δύο ημέρες πριν την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Άγκυρα, με σκοπό την επιτάχυνση των επαφών ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.