ΑρχικήΕπικαιρότηταΓώγος: «Όχι σε νέο λουκέτο σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού»

Γώγος: «Όχι σε νέο λουκέτο σε ενδεχόμενο δεύτερο κύμα κορωνοϊού»

Ο καθηγητής Γενικής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος ήταν καλεσμένος στο Action24 και την εκπομπή Briefing, όπου μίλησε για το επερχόμενο άνοιγμα των συνόρων, αλλά και για την απόφαση της κυβέρνησης να ανοίξουν οι παραλίες.

Ερωτηθείς για το άνοιγμα των παραλιών, ο κ. Γώγος είπε «ανοίγουν οι παραλίες και είναι λογικό ο αριθμός των λουομένων να αυξηθεί», σημειώνοντας ότι «και τώρα πηγαίνουν στις παραλίες», ενώ τόνισε ότι «εμείς θέλουμε ο κόσμος στις παραλίες να τηρεί τις αποστάσεις».

Διευκρίνισε δε ότι «είναι καλό να ανοίξουν και οι οργανωμένες παραλίες», με σκοπό να αρχίσει να απλώνεται σιγά σιγά ο κόσμος και να μην υπάρχει συγχρωτισμός.

Με αφορμή σημερινή απόφαση της Κομισιόν για τον τουρισμό και το άνοιγμα των συνόρων, ο καθηγητής της Ιατρικής Πατρών σχολίασε «οφείλουμε να προστατεύσουμε την χώρα μας από την ενδεχόμενη εισροή κρουσμάτων μέσω του τουρισμού», τονίζοντας ότι θα πρέπει να διενεργούνται τεστ των ταξιδιωτών πριν αναχωρήσουν για τον προορισμό τους.

Στη συνέχεια, επανέλαβε ότι «η απόσταση είναι το πιο σημαντικό προληπτικό μέτρο», υπογραμμίζοντας ότι «η υποχρεωτική χρήση της μάσκας εν πολλοίς ελαττώνει την απόσταση».

Όταν ρωτήθηκε για το τι θα πράξει η επιστημονική επιτροπή, έχοντας πλέον γνωστοποιηθεί η απόφαση της Κομισιόν, εξήγησε ότι «τα μέλη της επιτροπής γνωμοδοτούν και συστήνουν, δεν παίρνουν αποφάσεις», τονίζοντας ότι «το θέμα είναι ότι τα τεστ διευκολύνονται σιγά σιγά – γίνονται γρήγορα τεστ μέσε 30-35 λεπτά – λέγοντας ότι ενδεχομένως το κόστος να επιβαρύνει ακόμα και τις ίδιες τις αεροπορικές εταιρείες».

Όσον αφορά τα καταστήματα στην εστίαση, ο κ. Γώγος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, όπως: α) εκμετάλλευση του εξωτερικού χώρου και β) χρήση του εσωτερικού χώρου με άριστο εξαερισμό.

Ο καθηγητής Γενικής Παθολογίας, αναφερόμενος στα φάρμακα, είπε ότι «τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στη λοίμωξη αυτή, στοχεύουν στο να προλαμβάνουν την διασωλήνωση».

Επιπρόσθετα, κληθείς να σχολιάσει την περίπτωση της Σουηδίας και την πολιτική που ακολούθησε για την διαχείριση της πανδημίας, σχολίασε ότι πράγματι στη Σουηδία υπάρχει αύξηση του γνωστού πλέον R0, επισημαίνοντας ότι «κι εμείς θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί».

Τέλος, ο κ. Γώγος, σε περίπτωση δεύτερου κύματος έξαρσης της πανδημίας, εμφανίστηκε αρνητικός στην εφαρμογή ενός νέου «λουκέτου», καθώς θεωρεί πως θα πρέπει να δοθεί βάση στην ενημέρωση των πολιτών, ενώ σχολίασε πως «πλέον έχουμε καλύτερη βάση, με διπλάσιο αριθμό ΜΕΘ, με προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, με νέα τεστ», ενώ τόνισε ότι «η χώρα μας πάει καλά».