ΑρχικήΕπικαιρότηταΓώγος: «Θα έχουμε 2.000 κρούσματα έως το Σαββατοκύριακο»

Γώγος: «Θα έχουμε 2.000 κρούσματα έως το Σαββατοκύριακο»

Ο καθηγητής παθολογίας και λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, έκανε μια τρομακτική εκτίμηση που ανατρέπει την μέχρι στιγμής επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

Ειδικότερα, ο κ. Γώγος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε έως και 2.000 κρούσματα μέχρι το Σαββατοκύριακο και σημείωσε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι σωστά ενημερωμένος και να τηρεί τα μέτρα προκειμένου να παραμείνει η κατάσταση διαχειρίσιμη. 

Χαρακτηριστικά είπε, μιλώντας στο Mega,  «Ελπίζουμε να πέσουν τα κρούσματα αλλά η δυναμική της αύξησης μάς δημιουργεί την αίσθηση ότι πιθανώς θα έχουμε ακόμα περισσότερα, γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει να δούμε το θέμα πιο αποφασιστικά».

Σημειώνεται ότι η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown  με την κυβέρνηση και τους λοιμωξιολόγους να ετοιμάζονται να ανακοινώσουν πιο δραστικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της διασπορά της νόσου. 

Η ανησυχία είναι έκδηλη καθώς η κατάσταση μετά τα 1.547 κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες, δείχνει να ξεφεύγει. Η μία περιφερειακή ενότητα μετά την άλλη μπαίνουν σε καραντίνα ενώ τον χάρτη του επιδημιολογικού φορτίου κυριαρχούν πλέον το πορτοκαλί και το κόκκινο.

Στο «κόκκινο» η Θεσσαλονίκη

Αναφερόμενος στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα περάσει στο κόκκινο επίπεδο του επιδημιολογικού χάρτη «γιατί είναι δύσκολη η κατάσταση εκεί».

Οι σκέψεις για τα μέτρα

Όσον αφορά στα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο καθηγητής υπογράμμισε ότι μπορούν να είναι αποτελεσματικά εφόσον όμως εφαρμοστούν στο μάξιμουμ.

«Αν τα μέτρα εφαρμοστούν στο μάξιμουμ και έχουμε μεγάλη συμμόρφωση, φτάνουν. Το κακό είναι ότι δεν μπορούμε να έχουμε 100% συμμόρφωση», τόνισε.

Στο τραπέζι είναι ήδη η ενίσχυση της τηλεκπαίδευσης και της τηλεργασίας, ενώ σε περιοχές που είναι στο “κόκκινο”, δεν αποκλείεται τα καταστήματα εστίασης να κλείνουν από τις 21:00.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της πανδημίας στην Ευρώπη, σημείωσε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο δεν θα πρέπει να φτάσουμε στο σημείο της Γαλλίας, με τα χιλιάδες κρούσματα και τους εκατοντάδες θανάτους, για να λάβουμε μέτρα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ