ΑρχικήΕπικαιρότηταΓραβάνης Briefing: «Το προσδοκώμενο είναι να χορηγείται η ρεμδεσιβίρη με χάπι»

Γραβάνης Briefing: «Το προσδοκώμενο είναι να χορηγείται η ρεμδεσιβίρη με χάπι»

Ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε στην εκπομπή Briefing του Action24 με τον Γιώργο Πιέρρο και έδωσε πολύ σημαντικά και αισιόδοξα στοιχεία για τα νέα φάρμακα στη μάχη για τον κορωνοϊό.

Ο καθηγητής εξ αρχής σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε αντιική θεραπευτική αγωγή για καμία ιογενή λοίμωξη, αυτό δε συμβαίνει, αυτό που συμβαίνει ότι δίνουμε ένα φάρμακο που μειώνει τον ιικό τίτλο, τόσο πολύ που μετά αναλαμβάνει το ανοσοποιητικό.

Για την ελπιδοφόρα ρεμδεσιβίρη είπε ότι δόθηκε σε πολύ επιβαρυμένους ασθενείς και κατάφεραν να πετυχουν 30% μικρότερη νοσηλεία. Επίσης, ελαττώνει την θνησιμότητα κατά 3%, αν το αναγάγουμε αυτό σε 60.000 νεκρούς των ΗΠΑ θα είχαν σωθεί 2.500 άνθρωποι.

Στην Ελλάδα έχουμε το συγκεκριμένο φάρμακο. Ο κ. Γραβάνης υπογράμμισε ότι πάρα πολλοί συνάδελφοί του κι ο ίδιος εκτιμούν ότι αν δινόταν νωρίτερα θα είχε πολύ καλύτερη τύχη, όταν το ιικό φορτίο είναι χαμηλό. Μάλιστα ο κ. Γραβάνης αναφέρθηκε και στις προσπάθειες της εταιρείας να βρει τρόπους να χορηγηθεί με διαφορετική μορφή καθώς μέχρι σήμερα είναι ενδοφλέβια, πράγμα που σημαίνει ότι δίνεται μόνο εντός του νοσοκομείο, ενώ θα είχε μεγαλύτερη τύχη αν δινόταν νωρίτερα και με άλλους τρόπους. Όπως τόνισε, το προσδοκώμενο είναι να δίνεται σε χάπι. Αυτή τη στιγμή δίνεται σε βαρέως πάσχοντες.

Το συγκεκριμένο φάρμακο έδειξε όταν περνούσαν τον ιό σε υγίεις πιθήκους και έδιναν στις 3 μέρες το φάρμακο δεν έκαναν πνευμονία σε αντίθεση με τα ζώα που δεν πήραν το φάρμακο και όλα τους αρρώστησαν από πνευμονία.

Σχετικά με το αν έχει παρενέργειες ο καθηγητής ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κανένα φάρμακο που να μην έχει παρενέργειες, η ιατρική είναι μία ισορροπία μεταξύ του καλού και του κακού. Η ρεμδεσιβίρη δείχνει να έχει ως μόνη επίδρασή της αυτή στο ήπαρ, αυξάνει τις τρισαμινάσες. Ωστόσο, φαίνεται να είναι διαχειρίσιμη. Όπως συμπλήρωσε, στα όργανα-στόχους φθάνει μια μικρή ποσότητα, στόχος είναι να ξεγελάσουμε αυτό τον μηχανισμό.

Ο κ. Γραβάνης συμπλήρωσε ότι δεν είναι το μοναδικό φάρμακο που αναπτύσσεται σε αυτή την εταιρεία, φτιάχνει φάρμακα που μιμούνται τη ρεμδεσιβίρη, υπάρχει κι άλλο φάρμακο που δοκιμάζεται. Μελετάται και η φαβιπιραβίρη, ένα ιαπωνικό φάρμακο για τον ιό της γρίπης. Όπως υπογράμμισε, υπάρχει μία παλέτα αντίστοιχων φαρμάκων ενώ το φθινόπωρο εκτιμά ότι θα είμαστε πολύ πιο ολοκληρωμένοι στην αντιική αγωγή.

Σχετικά με την ανεύρεση φαρμάκων και εμβολίου δήλωσε ότι αυτό που γίνεται παγκωσμίως δεν έχει προηγούμενο, 1 εκατομμύριο κλινικοί δουλεύουν πάνω σε αυτό. Η ρεμδεσιβίρη είναι μία αχτίδα φωτός στην άκρη του τούνελ. Εάν συνεχίσουμε με αυτό τον ρυθμό κάποια στιγμή είναι δεδομένο ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε πολλές δραστικές ουσίες που θα βοηθήσουν, σύμφωνα τον κ. Γραβάνη.

Για την Σουηδία σχολίασε ότι  έχει ανοίξει την οικονομία της, έχει όμως 2.500 θανάτους, κάθε κοινωνία έχει τη σχέση της με τον θάνατο και την οικονομική ανέχεια, η δική μας έχει έχει μία σχέση με τη ζωή, σε αυτό είμαστε πολύ έντονοι. Πληρώνουμε το τίμημα να μη χάσουμε ανθρώπους μας μέχει να βρεθεί το φάρμακο, αυτό είναι πολιτισμός, είπε χαρακτηριστικά.