ΑρχικήΕπικαιρότηταΓκόθαμ Σίτι η χώρα για τα μάτια του Τζόκερ: Σουρεαλισμός, καταγγελίες και...

Γκόθαμ Σίτι η χώρα για τα μάτια του Τζόκερ: Σουρεαλισμός, καταγγελίες και αποκαλύψεις

Ο «Τζόκερ» μπορεί να σπάει ταμεία παγκοσμίως, αλλά μόνο στην Ελλάδα καταφέραμε να γίνει κυρίαρχο θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης.

Σύμφωνα με το protothema.gr, πηγές του Υπουργείου Πολιτισμού αναφέρουν ότι στελέχη ανταγωνιστικής εταιρείας διανομής ενημέρωσαν τις υπαλλήλους του ΥΠΠΟ για την παρουσία ανηλίκων σε κινηματογράφους που πρόβαλαν την ταινία «Joker», το Σαββατοκύριακο, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων.

Οι κύκλοι του υπ. Πολτισμού απαντώντας στην ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Instagram σχετικά με τους ελέγχους και ειδικότερα για τα όσα υποστηρίζει περί «εντολής λειτουργών του υπ. Πολιτισμού» επισημαίνουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός «ξέχασε να πει ποιοι ήταν αυτοί οι λειτουργοί που ζήτησαν την παρέμβαση της αστυνομίας».

Όπως σημειώνουν από το ΥΠΠΟ  η υπάλληλος που έκανε τον έλεγχο κατέθεσε ενόρκως στην αστυνομία ότι προχώρησε με τον έλεγχο αφού «ενημέρωσε την αρμόδια τμηματάρχη και με τη σύμφωνη γνώμη της διευθύντριας». Η τμηματάρχης, σημειώνουν από το ΥΠΠΟ, είναι η κυρία Μαργαρίτα Αλεξομανωλάκη, η νύφη του πρώην υφυπουργού – επί ΣΥΡΙΖΑ – στο υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κώστα Στρατή.

Οι ίδιοι κύκλοι επισημαίνουν, ακόμα, ότι την υπηρεσιακή ταυτότητα της υπαλλήλου που της δίνει την ιδιότητα του μέλους της γνωμοδοτικής επιτροπής για την κατάταξη των ταινιών, βάσει της οποίας υπερέβη τις αρμοδιότητες της με τη σύμφωνη γνώμη της κυρίας ΑλεξομανωλΆκη, υπογράφει η γενική γραμματέας επί 4,5 χρόνια ΣΥΡΙΖΑ, κυρία Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη.

Και οι ίδιοι κύκλοι καταλήγουν στην απάντηση τους «Επομένως οι σκοτεινοί περίοδοι στις οποίες αναφέρεται στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας του ανήκουν κατ’ αποκλειστικότητα. Όσοι επένδυσαν σε πολιτικά κίνητρα, ας τα ψάξουν στο κόμμα τους».

Νωρίτερα

Ο Χρυσοχοΐδης απαντά στη σπέκουλα: «Aπόψε θα δω το Tζόκερ με τον 15χρονο γιο μου»

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χρειάστηκε να γράψει λίγες μόνο λέξεις, για να γίνει σαφής η θέση του σχετικά με τον ντόρο που έχει ξεσπάσει από το Σάββατο σχετικά με την ταινία Τζόκερ.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter: «Σήμερα το βράδυ θα πάω να δω με τον 15χρονο γιο μου το #Τζόκερ»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ουσιαστικά λέει ότι… θα παραβεί τον νόμο, αφού η ταινία έχει κριθεί στην Ελλάδα ακατάλληλη για ανηλίκους και ο γιος του είναι μόλις 15 ετών.  Ωστόσο, αξίζει να επισημανθεί ότι οι σημάνσεις καταλληλότητας διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Για παράδειγμα, στη Γαλλία ο «Τζόκερ» είναι κατάλληλος για ανηλίκους πάνω από 12 ετών. Ο συγκεκριμένος νόμος είναι του 1937, καθιερώθηκε επί Μεταξά, και είναι αναχρονιστικός.

Απασφάλισε ο Χρυσοχοΐδης: «Επίδειξη φτήνιας από Τσίπρα – Δεν είμαι διώκτης του Τζόκερ»

«Η Αστυνομία είναι χρεωμένη, δυστυχώς, με αρκετά πάρεργα, εκτός πλαισίου ουσιαστικά της αποστολής της. Από την άλλη, είναι αυτονόητη η υποχρέωση της να ανταποκρίνεται στις καταγγελίες, πολλές εκ των οποίων μπορεί στη συνέχεια να αποδειχθεί ότι έγιναν για ήσσονος σημασίας λόγους, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα στα όρια της φαιδρότητας. Όπως συνέβη χθες με τα περιστατικά στις δύο κινηματογραφικές αίθουσες», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Δήλωσα ήδη ότι σήμερα θα πάω με τον 15χρονο γιο μου να δω την ταινία Τζόκερ. Τα παραπάνω είναι αυτονόητα για κάθε λογικό πολίτη και προφανώς θα έπρεπε να είναι και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Τσίπρα» συνέχιζει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος σχολιάζει και την ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα, όπου αναφέρει «Ο κ. Χρυσοχοΐδης αποκατέστησε την τάξη που δεν κατάφεραν τα όργανα στο Γκόθαμ Σίτι».

«Υ.Γ.: Ο Α. Τσίπρας επέλεξε, για άλλη μια φορά, να κάνει επίδειξη φτήνιας πολιτικής και ψεύτικης ευαισθησίας. Ξεσκεπάζεται η ψεύτικη η ευαισθησία από τα ίδια του τα τελευταία λόγια, μιας και μόνο ο δικός μου στιγματισμός τον ενδιαφέρει. Είναι φτηνό, ενδεικτικό της αισθητικής και πολιτικής του ρηχότητας να συνοδεύει την ανάρτηση με δική μου φωτογραφία μονταρισμένη ως διώκτη του Τζόκερ. Από ότι έχω ακούσει και διαβάσει τη δολοφονία χαρακτήρων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει η ταινία. Την είδε και πάλι δεν κατάλαβε ο Α. Τσίπρας», καταλήγει ο υπουργός.

Μενδώνη: Καταδικάζω τις υπαλλήλους του υπουργείου που έκαναν την καταγγελία

«Σωστά αντέδρασε όπως αντέδρασε ο κόσμος, αυτό που έγινε ήταν τελείως ανοίκειο», σχολίασε η Λίνα Μενδώνη μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» για τον έλεγχο που έγινε σε ανήλικους κατά την προβολή της ταινίας Τζόκερ σε δύο κινηματογράφους της Αθήνας.

Η Υπουργός Πολιτισμού δήλωσε πλήρη άγνοια για το περιστατικό, το οποίο η ίδια έμαθε εκ των υστέρων. Όπως είπε, η πρώτη αντίδρασή της, όταν έμαθε ότι τη διαδικασία κινήθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού ήταν να ρωτήσει όλη την ιεραρχεία του υπουργείου για το ποιος έδωσε την εντολή και ποιος βρίσκεται πίσω από την ενέργεια αυτήν.

«Πήρα τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτης, πήρα τα στοιχεία των δύο γυναικών και έμαθα ότι ήταν υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού, οι οποίες λειτουργούσαν αυτόνομα», σημείωσε η Λίνα Μενδώνη και τόνισε πως:

«Το υπουργείο δεν είχε δώσει καμία εντολή, αγνοούσε το θέμα, οι κυρίες δεν ενημέρωσαν ούτε για τις προθέσεις ούτε για το τι έκαναν, αγνοούσαν όλη την ιεραρχία. Θα κινηθεί όλη η διαδικασία για τις σε βάρος τους πειθαρχικές έλεγχο».

Η Υπουργός ξεκαθάρισε ότι οι δύο υπάλληλοι «δεν είχαν καμία αρμοδιότητα καταστολής» και σχολίασε πως «δεν είναι δυνατόν δύο κυρίες κάτω από την υπαλληλική τους ιδιότητα να προκαλούν τέτοιο κοινωνικό πρόβλημα».

«Λειτούργησαν αυθαιρέτως, δεν έχει γίνει ποτέ τέτοιο πράγμα, δεν μπορώ να καταλάβω τι τις οδήγησε σε αυτή την πράξη», συμπλήρωσε η ίδια.

Μύλος με τον «Τζόκερ»: Η κατάθεση της υπαλλήλου του υπ. Πολιτισμού

Όπως αποδεικνύεται οι δύο γυναίκες που προκάλεσαν τόση αναστάτωση επικαλέστηκαν στην ΕΛΑΣ την υπηρεσιακή τους ιδιότητα ως υπάλληλοι του υπουργείου Πολιτισμού και ότι ενεργούσαν με εντολή της υπηρεσίας τους.

Συγκεκριμένα, όπως γνωστοποιήθηκε από την Αστυνομία, προχτές το απόγευμα από το εμπορικό κέντρο Mall στο Μαρούσι και χτες το απόγευμα από τον κινηματογράφο «ΑΕΛΛΩ», στην Κυψέλη, επικοινώνησαν με την Άμεση Δράση οι δύο γυναίκες, χρησιμοποιώντας την ιδιότητα τους, ανέφεραν ότι ανήλικοι έβλεπαν την ταινία που είναι ακατάλληλη και ζήτησαν την παρέμβαση της Αστυνομίας για να εφαρμοστούν τα νόμιμα.

Στα σημεία μετέβησαν αστυνομικοί των τοπικών τμημάτων, οι οποίοι μπήκαν στις αίθουσες την ώρα της προβολής και διαπίστωσαν την αλήθεια των καταγγελιών. Ειδικότερα στο Mall, βρέθηκαν επτά ασυνόδευτοι ανήλικοι, ενώ στην Κυψέλη βρέθηκαν οκτώ ασυνόδευτοι ανήλικοι και τέσσερις με τους γονείς τους.

Οι επτά ανήλικοι του Mall οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Αμαρουσίου, όπου κλήθηκαν οι γονείς τους και τους παρέλαβαν. Στο Τμήμα οδηγήθηκε και ο υπεύθυνος του κινηματογράφου, μαζί με την υπάλληλο του Υπουργείου, η οποία έδωσε κατάθεση. Στην περίπτωση του Mall, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του υπευθύνου, αλλά αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του εισαγγελέα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, όπως ισχυρίζεται στην κατάθεση της η υπάλληλος, υπήρχαν στην υπηρεσία της καταγγελίες από πολίτες ότι τα παιδιά πηγαίνουν και βλέπουν την συγκεκριμένη ταινία. Για τις καταγγελίες αυτές, πάντα σύμφωνα με την κατάθεση, ενημερώθηκε ο εισαγγελέας, ο οποίος έδωσε εντολή να γίνουν έλεγχοι.

Στη δεύτερη περίπτωση, η υπάλληλος, η οποία ανέφερε τα ίδια στους αστυνομικούς που κάλεσε, δεν ζήτησε να προχωρήσει το θέμα, γι’ αυτό έγινε μόνο καταγραφή του περιστατικού και των ανηλίκων και κλήθηκαν οι γονείς τους οι οποίοι τους παρέλαβαν.

Και οι δύο υπάλληλοι ανέφεραν ότι στο πλαίσιο αυτό πήραν εντολή από την προϊσταμένη τους να προχωρήσουν στους ελέγχους.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες του iefimerida, στο τμήμα Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού, η διευθύντρια είναι συγγενής του πρώην υφυπουργού του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Στρατή. Συγκεκριμένα διευθύντρια είναι η κυρια Αλεξομανωλάκη, σύζυγος του αδελφού του πρώην υπουργού.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ

«Ανακοινώνεται ότι χθες (Κυριακή, 20-10-2019) και προχθές (Σάββατο, 19-10-2019), μετά από καταγγελίες υπαλλήλων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, για παρουσία ανηλίκων σε κινηματογραφικές αίθουσες σε Μαρούσι και Κυψέλη, όπου προβαλλόταν ταινία που έχει χαρακτηριστεί ως ακατάλληλη για ανηλίκους, αστυνομικοί από τα Αστυνομικά Τμήματα Αμαρουσίου και Πατησίων αντίστοιχα, μετέβησαν στους κινηματογράφους και επελήφθησαν των καταγγελιών.

Αναφορές για παρουσία αστυνομικών της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα»

Τι προηγήθηκε 

Αστυνομικές δυνάμεις πραγματοποίησαν το Σάββατο και την Κυριακή εφόδους σε δύο κινηματογράφους κατά διάρκεια της προβολής της ταινίας «Τζόκερ» ώστε να απομακρύνουν ανηλίκους που παρακολουθούν την ταινία καθώς δεν είναι κατάλληλη για κάτω των 18.

Σύμφωνα πληροφορίες, η πρώτη έφοδος της Αστυνομίας έγινε το Σάββατο σε εμπορικό κέντρο στο Μαρούσι, ενώ οι αστυνομικές επεμβάσεις συνεχίστηκαν το απόγευμα της Κυριακής σε κινηματογράφο επί της οδού Πατησίων στο ύψος της Κυψέλης.

Ο Τσίπρας σε ρόλο κριτικού κινηματογράφου για τον Τζόκερ – Κατηγορεί τον Χρυσοχοΐδη

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τρόλαρε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ποστάροντας ένα φωτομοντάζ που κυκλοφόρησε χτες βράδυ στα social ενώ κάνει λόγο για «επιστροφή στη δεκαετία του’ 60».

Η ανάρτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Facebook

Το περασμένο Σάββατο πήγα σινεμά, ευτυχώς στον κινηματογράφο Αθήναιον και όχι στο ΑΕΛΛΩ.
Σε μια κατάμεστη αίθουσα, κυρίως από νέα παιδιά, παρακολούθησα την ταινία που σπάει ταμεία σε Ευρώπη και Αμερική, το «Τζόκερ».

Στο τέλος της ταινίας αυθόρμητα η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα, πράγμα εξαιρετικά σπάνιο για κινηματογραφικό θέαμα.
Πέραν της μοναδικής ερμηνείας του Χοακίν Φίνιξ, η ταινία καταπιάνεται με δυο πολύ καυτά κοινωνικά ζητήματα. Την ψυχική νόσο και το μπούλινγκ απέναντι στους ασθενείς και ταυτόχρονα τη συστημική ταξική αδικία. Την αδικία που γεννά το ταξικό μίσος και κάποια στιγμή την εξέγερση των από κάτω, σε ένα καλοδουλεμένο κοινωνικό οικονομικό και μιντιακό σύστημα, που παρά τη συντονισμένη προσπάθειά του να παράξει κοινωνικό αυτοματισμό και συγκρούσεις μεταξύ των κοινωνικών ομάδων που ελέγχει, κάποια στιγμή χάνει τον έλεγχο.

Βγαίνοντας από τον κινηματογράφο, είχα την αίσθηση ότι μετά από πολύ καιρό το Hollywood φτιάχνει, ίσως άθελά του, μια δυνατή ταινία με έντονο κοινωνικό αλλά και ευρύτερα πολιτικό περιεχόμενο. Χωρίς όμως ταυτόχρονα να το κραυγάζει, χωρίς να σε παίρνει από το χέρι για να σου υποδείξει το μήνυμα.

Που να φανταστώ ότι μια εβδομάδα αργότερα η νέα «προοδευτική» κυβέρνηση της ΝΔ, με εντολή μάλιστα λειτουργών του Υπουργείου Πολιτισμού, θα έβαζε την ΕΛ.ΑΣ να αποκαταστήσει την τάξη; Και να μας επιστρέψει αισίως στη δεκαετία του ’60, ίσως και ακόμη πιο πίσω…

Την τάξη που δεν κατάφεραν να επιβάλουν τα όργανά της στο Γκόθαμ Σίτι, την αποκατέστησε τελικά το Σάββατο το βράδυ στον κινηματογράφο ΑΕΛΛΩ ο κος Χρυσοχοίδης. Όχι παίζουμε…

ΥΓ: Η φωτογραφία προφανώς αποτελεί φωτομοντάζ των δημιουργών του διαδικτύου. Εμπνευσμένη θα έλεγα…

Πώς αντιμετωπίζουν οι αρχές την ταινία στις ΗΠΑ και γιατί

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες κυκλοφορίας της στις αμερικανικές αίθουσες, η ταινία είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις λόγω των σκηνών βίας με πυροβόλα όπλα μιας και είναι νωπές οι μνήμες από το μακελειό του 2012 σε κινηματογράφο του Κολοράντο, όπου κατά την πρεμιέρα της ταινίας του Μπάτμαν «The Dark Knight» ένοπλος μασκοφόρος, ηλικίας μόλις 24 ετών εισέβαλε στην αίθουσα και άνοιξε πυρ, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 70.