Γιατί εμβολιάζουμε υγιείς 60άρηδες πριν από τις ευπαθείς ομάδες;

14 mins read

Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό κατά προτεραιότητα των ατόμων ηλικίας 60-64, με μόνο κριτήριο την ηλικία τους και όχι κάποιο υποκείμενο νόσημα, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και εύλογα περιμένουν να πάρουν προτεραιότητα στον εμβολιασμό.
Η ανησυχία εντείνεται μετά τη συνειδητοποίηση ότι ο σχεδιασμός της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών προβλέπει ότι μέχρι το Πάσχα θα έχουν εμβολιαστεί οι άνω των 60 ετών και κάποιοι από τους βαρέως πάσχοντες από υποκείμενο νόσημα – όχι όμως άλλες κατηγορίες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες – κι ότι αυτό θα οδηγήσει στην άρση των περιοριστικών μέτρων.
Τα βασικά ερωτήματα που προκύπτουν και πρέπει να απαντηθούν είναι τα εξής:
Πρώτον, γιατί στην Ελλάδα, σε αντίθεση με τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, το ηλικιακό όριο ως καθοριστικός παράγων για τη βαρύτητα της νόσου είναι τα 60 και όχι τα 65 έτη;
Δεύτερον, από ποια στοιχεία προκύπτει ότι υγιείς άνθρωποι 60-64 ετών έχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας σε ΜΕΘ ή απώλειας της ζωής έναντι ευπαθών κάτω των 65 ετών;
Τρίτον, ο ΕΟΔΥ στα επίσημα στοιχεία του για τη θνησιμότητα από COVID 19, κατηγοριοποιεί με βάση το ηλικιακό όριο των 65 και όχι των 60 ετών. Τα στοιχεία του δείχνουν ότι το 85% των θανάτων στην Ελλάδα αφορά τους άνω των 65 και το 14% την ηλικιακή ομάδα 40 – 64. Σε αυτή την ομάδα (40-64) είναι προφανές ότι οι θάνατοι οφείλονται στη συννοσηρότητα (υποκείμενο νόσημα) και όχι στην ηλικία.
Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε με στοιχεία από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, πόσοι ασθενείς με COVID-19 ηλικίας κάτω των 65 έχουν εισαχθεί σε ΜΕΘ ή έχουν καταλήξει χωρίς να έχουν υποκείμενο νόσημα.
Τέταρτον, με δεδομένο ότι όταν εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60
θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, το εύλογο ερώτημα είναι πώς θα κυκλοφορούν και θα εργάζονται οι νεότεροι με υποκείμενα νοσήματα (καρδιακή, νεφρική, αναπνευστική ανεπάρκεια, κλπ) που ακόμη δεν έχει προβλεφθεί ο εμβολιασμός τους κατά προτεραιότητα;
Πρέπει να δοθεί άμεσα μια πειστική εξήγηση γιατί την ώρα που έχουμε λίγα εμβόλια επιλέγουμε να εμβολιάσουμε πρώτα τους υγιείς 60άρηδες και μετά τους ευάλωτους με υποκείμενο νόσημα!

Facebook Comments

Τελευταία Νέα