Γιάννα Αγγελοπούλου: «Ο εορτασμός των 200 ετών είναι εορτασμός όλων μας»

28 mins read

Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη που παραχωρήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη  η επιτροπή «Ελλάδα 2021» και αφορά το πλαίσιο δράσεων και εκδηλώσεων στη χώρα μας και το εξωτερικό, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.

Η πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννα Αγγελοπούλου, απαντώντας στην κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα η Επιτροπή για αναρτήσεις της στα social media σχολίασε: «Η όποια κριτική γίνεται στην προσπάθειά μας είναι καλοδεχούμενη. Όταν όμως γίνεται με όρους συγκρουσιακούς δεν βοηθάει κανέναν και σίγουρα όχι τον σκοπό που υποτίθεται ότι ‘υπηρετεί’. Πολύ περισσότερο όταν αμφισβητεί τον πατριωτισμό και την εθνική ευαισθησία οποιουδήποτε».

Τόνισε δε ότι «η Επιτροπή  δεν έχει ρόλο, πρόθεση ή βούληση να ξαναγράψει την Ιστορία ή να προκρίνει μια συγκεκριμένη ερμηνεία της Ελληνικής Επανάστασης και της ιστορίας μας συνολικά. Ούτε γράφουμε, ούτε αναθεωρούμε την ιστορία και αυτό θέλω να είναι απολύτως ξεκάθαρο».

Ακόμη, η κ. Αγγελοπούλου ανάφερε ότι υπάρχει η αντίληψη ότι «ο διάλογος δεν είναι κίνδυνος, είναι μέσο για να γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα την Επανάσταση. Πάντα με σεβασμό στη συλλογική μας μνήμη, στις ευαισθησίες των Ελλήνων, στη θρησκευτική μας παράδοση και στην πολιτιστική μας κληρονομία».

Μάλιστα, κάλεσε «κάθε πολίτη που πιστεύει ότι έχει μια καλή ιδέα να μην διστάσει να την καταθέσει. Σημαντικό για εμάς είναι οι προτάσεις αυτές να αφήνουν μια παρακαταθήκη. Θέλουμε μετά από χρόνια να λένε: ‘Αυτό έγινε το 2021 με την ευκαιρία των 200 χρόνων από την Επανάσταση».

Και συμπλήρωσε ότι δίνεται η δυνατότητα σε όλη την ελληνική κοινωνία και σε όλους τους Έλληνες, στην πατρίδα μας και στο εξωτερικό, να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα δράσεων της Επιτροπής. Αυτή είναι και η σημαντική πρωτοτυπία της προσπάθειάς μας.

«Ο εορτασμός των 200 ετών είναι εορτασμός όλων μας. Η προβολή της χώρας μάς αφορά όλους. Η περηφάνεια για όσα πετύχαμε έως σήμερα και ο προβληματισμός για το πού θέλουμε να πάμε είναι κτήμα όλων μας» τόνισε.

Επιπλέον, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021», υπογράμμισε ότι «Από το σύνολο των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του “Ελλάδα 2021”, το 25% θα αφορά σε αμιγώς εορταστικά δρώμενα, ενώ το 75% θα αφορά σε δράσεις που θα έχουν ένα χειροπιαστό αποτύπωμα ή θα έχουν αναπτυξιακή διάσταση.»

Η 1η δράση λέγεται «Διαδρομές της Επανάστασης»: 200 νέα παιδιά ακολουθούν διαδρομές σε όλη την Ευρώπη με θεματικές που ανασυνθέτουν την Επανάσταση αλλά και ταυτόχρονα, συνδέονται με τις ευρωπαϊκές εξελίξεις της εποχής.

Η 2η δράση είναι «Οι Εφημερίδες της Ελληνικής Επανάστασης (1821-1832)». Στόχος να αποδελτιωθούν για πρώτη φορά όλες οι ελληνικές εφημερίδες εκείνης της περιόδου καθώς και αναφορές για την Επανάσταση στα μεγάλα έντυπα του εξωτερικού.

Η 3η δράση είναι «Οι Έλληνες Έμποροι & η Επανάσταση του 1821». Μια σειρά ντοκιμαντέρ που θα παρουσιάζει τη δραστηριότητα των Ελλήνων Εμπόρων εκείνης της εποχής, το ρόλο τους στην προετοιμασία της Επανάστασης & τη συμβολή τους στη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους.

Η κ. Αγγελοπούλου τόνισε ότι «Ιδιαίτερο βάρος θα ρίξουμε στη διεθνή προβολή της επετείου ώστε να καταστήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση ένα διεθνούς εμβέλειας γεγονός. Θυμίζοντας ότι είναι ένα σπουδαίο ορόσημο, ένας Αγώνας για Ελευθερία & Ανεξαρτησία που ενέπνευσε και άλλους λαούς».

Και πρόσθεσε «Θα μιλήσουμε σε όλο τον κόσμο και για τη σύγχρονη Ελλάδα. Μια χώρα που ξέρει να κερδίζει τα μεγάλα στοιχήματα. Να ξεπερνά τις κρίσεις. Να γίνεται παράδειγμα προς μίμηση την ώρα της παγκόσμιας τραγωδίας. Μια χώρα που στα δύσκολα δείχνει σθένος και αντοχή».

Επιπρόσθετα, σημείωσε «Θα τους καλέσουμε όλους στην εθνική μας γιορτή. Να μοιραστούν μαζί μας τη χαρά & την περηφάνεια μας. Να δουν από κοντά μια χώρα που αλλάζει & προοδεύει, κρατώντας τις αξίες που τη διαμόρφωσαν. Την ελευθερία, την αλληλεγγύη, το φιλότιμο, την ανθρωπιά, τη γενναιότητα».

Επίσης, η πρόεδρος της επιτροπής «Ελλάδα 2021» υπογράμμισε «Η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» συνεχίζει τις δράσεις της με στόχο τη διοργάνωση μιας επετείου που θα γεμίσει τους Έλληνες χαρά και περηφάνεια. Θα φωτίσει τη διαδρομή αυτών των 200 χρόνων και θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση για το συλλογικό μας μέλλον».

https://www.facebook.com/Greece2021/videos/2650663055221440

Facebook Comments

Τελευταία Νέα