Για την Ιωάννα Μάνδρου και τους γκουρμέ ανθρωποφάγους

22 mins read

Θα μπορούσε να γράψει κανείς πολλά για την Ιωάννα Μάνδρου και την πορεία της στη δημοσιογραφία. Και θα άξιζε, πράγματι, να μάθουν αυτοί που τη διαβάζουν και την ακούνε τόσα χρόνια, από πού ξεκίνησε, τι διαδρομή ακολούθησε, τι κράτησε και τι άφησε πίσω της για να φτάσει ως εδώ.

Επειδή τη γνωρίζω προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια, την ίδια και την οικογένεια της, θα είχα πολλά να πω για εκείνη. Για το ήθος της, τη μαχητικότητά της, τη βαθιά ευαισθησία της, την αγάπη της για τα απλά και τα γνήσια και τη φυσική της απέχθεια για όλα όσα σχετίζονται με επίδειξη και ματαιοδοξία.

Θα μπορούσα επίσης να πω πολλά για τον αυθεντικό σεβασμό και το ειλικρινές ενδιαφέρον της στους ανθρώπους που κουβαλάνε έναν, οποιοδήποτε, σταυρό στη ζωή τους. Θα μπορούσα και θα έπρεπε να έχω την ευκαιρία να τα πω όλα αυτά, έτσι, γιατί η Ιωάννα είναι στενή μου φίλη και κορυφαία συνάδελφος που αξίζει να μάθει κανείς για εκείνη, αυτά και πολύ περισσότερα!

Όμως, όσο άδικο κι αν είναι, αναγκάζομαι να τα πω με αφορμή την αήθη επίθεση που δέχεται τις τελευταίες ώρες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Λοιπόν, όχι, η Ιωάννα δε σνομπάρει τη Μάγδα Φύσσα επειδή είναι από το Πέραμα, ούτε εκπλήσσεται που μια γυναίκα πονεμένη και διαλυμένη εμφανίζεται στο δικαστήριο καλοχτενισμένη και καλοντυμένη. Απλώς συγκινείται από το γεγονός ότι αυτή η γυναίκα, που κανείς μας δε θα διανοείτο ή θα τολμούσε να της ασκήσει κριτική για το πώς ντύθηκε για να πάει στο δικαστήριο, έχει τη δύναμη, την αξιοπρέπεια και την πειθαρχία να επικοινωνεί με όλους μας το πένθος και τον αγώνα της για δικαίωση ακόμη και με την εμφάνιση της!

Η παρατήρηση της Μάνδρου είναι ουσιαστική και βαθιά ανθρώπινη. Είναι μια ακόμη παρατήρηση που την καθιστά δημοσιογράφο με την πραγματική έννοια του όρου. Αν διατυπώθηκε με τρόπο που κάποιοι δεν την κατάλαβαν, την παρεξήγησαν και γι αυτό αντέδρασαν, δε θα έτρεχε τίποτα. Πρώτη η ίδια η Ιωάννα θα τους εξηγούσε και ασφαλώς θα καταλάβαιναν. Αν κάποιοι άλλοι όμως περίμεναν στη γωνία για να βρουν κάτι να της επιτεθούν – και αυτοί είναι η συντριπτική πλειοψηφία – ας καταλάβουν ότι για άλλη μια φορά ματαιοπονούν. Ό,τι κι αν κάνουν, η Μάνδρου θα μείνει στη συνείδηση της κοινής γνώμης ως η δημοσιογράφος που έδωσε χίλιες φορές εξετάσεις – δύσκολες – και τις πέρασε πάντα με άριστα, σε ένα ρεπορτάζ που απαιτεί ψυχραιμία, βαθιά γνώση και υψηλού επιπέδου ικανότητα ανάλυσης και μετάδοσης, ώστε να γίνει κατανοητό από το μέσο πολίτη.

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς ότι η επιτυχία της Μάνδρου όλα αυτά τα χρόνια και η τεράστια αποδοχή της στον τομέα που καλύπτει αποτελούν επαρκή λόγο για να στοχοποιηθεί με κάθε αφορμή.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε κι ο φθόνος ευδοκιμεί κάτι χιλιετίες. Ας αναλογιστούν όμως οι σφοδροί επικριτές από τη μια κι αυτοί που ειδικεύονται στο μπούλινγκ, από την άλλη: οι ίδιοι, τι παραπάνω έκαναν για τη Μάγδα Φύσσα από την Ιωάννα Μάνδρου, που παρακολουθεί, καταγράφει και εξηγεί από τον Σεπτέμβρη του 2013 μέχρι σήμερα, επτά ολόκληρα χρόνια, τον αγώνα αυτής της μάνας για δικαίωση;

Το λέω, λοιπόν, με πλήρη γνώση και συνείδηση των λεγομένων μου: η Ιωάννα Μάνδρου αξίζει και δικαιούται την εκτίμηση και το σεβασμό μας. Απέναντι σε ανθρωποφάγους που αποφάσισαν να το παίξουν τόσο… γκουρμέ, που καταβροχθίζουν τώρα ακόμη και ανθρώπους της ποιότητας της Ιωάννας Μάνδρου.

Facebook Comments

Τελευταία Νέα