ΑρχικήΕπικαιρότηταΓαλλία: Απέστειλε δύο πολεμικά πλοία και δύο Rafale στη Σούδα της Κρήτης

Γαλλία: Απέστειλε δύο πολεμικά πλοία και δύο Rafale στη Σούδα της Κρήτης

Η Γαλλία απέστειλε μία φρεγάτα, ένα ελικοπτεροφόρο Mistral και δύο μαχητικά αεροσκάφη Rafale στην Κρήτη. Οι Γάλλοι  εμφανίστηκαν στην περιοχή τα ξημερώματα και ήδη από τις 6 το πρωί μέχρι τις 9, πραγματοποιήθηκε συνεκπαίδευση με ελληνικές δυνάμεις.

Στο ελικοπτεροφόρο-πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων επιβαίνει και σημαντικός αριθμός γαλλικών Ειδικών Δυνάμεων.

Τα δύο γαλλικά μαχητικά προσγειώθηκαν στη Σούδα της Κρήτης.

Μαζί με την αμυντική συμφωνία η Ελλάδα “πάγωσε” και το θέμα των φρεγατών από τη Γαλλία.

Ωστόσο επειδή ο Μακρόν και η Γαλλία αγνοούν όλες τις παλινωδίες της Αθήνας, ενισχύουν έστω προσωρινά τη στρατιωτική τους παρουσία στην περιοχή μας. Είναι ένα χειροπιαστό μήνυμα προς τον Ερντογάν.

Όμως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναπαυθεί η Αθήνα σ΄ αυτή τη θετική κίνηση της Γαλλίας. Κρίνεται αναγκαίο να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Να καταλάβει ότι οι συμμαχίες στηρίζονται στα συμφέροντα και μόνο σ΄ αυτά. Η ανταποκρίτρια μεγάλων ΜΜΕ στο Παρίσι, Μαρία Δεναξά, μας κρατά προσγειωμένους:

Η κίνηση αποτελεί τη συνέχεια της αντίδρασης του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος κρίνει ανησυχητική την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και του ξεκάθαρου μηνύματος που έστειλε προς την Τουρκία, προαναγγέλοντας ουσιαστικά την ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων στην περιοχή: «Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις. Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.  Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα», τόνισε ο Μακρόν.

Πηγή: militaire.gr