Φυλάκιση έως και 15 έτη για παραβίαση μέτρων και μετάδοση του κορωνοϊού

7 mins read

Αυστηρές ποινές προβλέπονται για όσους παραβιάζουν τις ποινικές διατάξεις για τη διάδοση μολυσματικών ασθενειών, σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα. Ειδικότερα, αν από την παραβίαση των ποινικών διατάξεων (άρθρο 285 του ΠΚ) προκύψει κίνδυνος μετάδοσης ασθενείας προβλέπεται φυλάκιση έως πέντε έτη και επιβολή χρηματικής ποινής.

Όπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, στην περίπτωση που η παραβίαση των μέτρων έχει σαν αποτέλεσμα την μετάδοση της ασθένειας σε άνθρωπο επιβάλλεται κάθειρξη από πέντε έως δέκα έτη. Αν η παραβίαση επέφερε το θάνατο ανθρώπου, προβλέπεται κάθειρξη από 10 έως 15 έτη.

Αν από την παραβίαση των διατάξεων προκλήθηκε θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων, τότε προβλέπεται ακόμη και ισόβια κάθειρξη. Να σημειωθεί πως οι παραπάνω ποινές ισχύουν σε περίπτωση που το αδίκημα τελέστηκε από δόλο. Δηλαδή, ο δράστης γνώριζε ότι μεταδίδει την ασθένεια αλλά παραβίασε τα μέτρα.

Τα ίδια αδικήματα τιμωρούνται και όταν έχουν τελεστεί από αμέλεια με ηπιότερες όμως ποινές. Συγκεκριμένα, όταν έχουν τελεστεί από αμέλεια προβλέπεται φυλάκιση έως δυο χρόνια ή χρηματική ποινή στους δράστες.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Facebook Comments

Τελευταία Νέα