ΑρχικήΕπικαιρότηταΦρουζής: «Πίσω από την Τουλουπάκη είναι πολιτικοί» - Τι είπε για Αυγή...

Φρουζής: «Πίσω από την Τουλουπάκη είναι πολιτικοί» – Τι είπε για Αυγή και Βαξεβάνη

Νέες «βόμβες» για τον ΣΥΡΙΖΑ έριξε σήμερα ο Κωνσταντίνος Φρουζής στην τρίτη μέρα κατάθεσης του στην προανακριτική επιτροπή.

Αναφερόμενος στο περίφημο «Harvard project» το  οποίο στο παρελθόν  έχει καταγγελθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ ως μηχανισμός εξαγοράς κρατικών αξιωματούχων από την Novartis και για το αν πιέστηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να το υλοποιήσουν, ο κ. Φρουζής, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ανέφερε ότι «η λέξη πίεση για εμένα σήμαινε μάχομαι για κάτι».

Και συνεχίζει ο κ. Φρουζής, λέγοντας ότι «Ως εκ τούτου πράγματι στη δουλειά του ΣΦΕΕ ήταν να πείσει και την τότε αντιπολίτευση πως τα αιτήματα  ήταν δίκαια. Ήταν στη δουλειά μας να πείσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα τιμολόγησης ήταν καυτό θέμα γι εμάς».

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Κώστας Καραγκούνης ρώτησε τον κ. Φρουζή εάν οι δυο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας και της Novartis που ήταν και στόχοι του project δηλαδή η έκδοση τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η μέση χαμηλότερη τιμή δυο χωρών της ευρωζώνης επιτεύχθηκαν επί κυβέρνησης Σαμαρά ή επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φρουζής φέρεται να απάντησε ότι «Δεν μπορέσαμε επί κυβέρνησης Σαμαρά να επιτύχουμε αυτούς τους στόχους. Το καταφέραμε μετά επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πιο κοντά στα συμφέροντά μας».

Γαλάζιοι βουλευτές σχολίαζαν ότι το Harvard project έλαβε σάρκα κι οστά επί ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δυο βασικοί στόχοι της φαρμακοβιομηχανίας και της Novartis που ήταν και στόχοι του project δηλαδή η έκδοση τιμών φαρμάκων μια φορά το χρόνο και η μέση χαμηλότερη τιμή δυο χωρών της ευρωζώνης. Επιτεύχθηκαν επί κυβέρνησης Τσίπρα.

Ένταση στην έναρξη της κατάθεση του κ. Φρουζή

Με την αναφορά του Κωνσταντίνου Φρουζή ότι «η υπόθεση Novartis δεν είναι σκάνδαλο» αλλά και την ένταση που υπήρξε ανάμεσα σε βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ για παρελκυστική τακτική προκειμένου να μην ολοκληρωθεί σήμερα η εξέταση του ξεκίνησε η τρίτη μέρα κατάθεσης του πρώην ισχυρού άντρα της Novartis.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιάννης Ραγκούσης φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ρωτήσετε τον κ. Φρουζή εάν είναι θύμα πλεκτάνης που έστησαν οι τρεις αντιεισαγγελείς, οι οποίοι υπέγραψαν το αίτημα της κ. Τουλουπάκη  για να αποκτήσουν την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα  οι τρεις συγκεκριμένοι μάρτυρες και αν οι 3 είναι μέρος σκευωρίας εναντίον του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Φρουζής αρνήθηκε να μιλήσει για πλεκτάνη πρόσθεσε όμως πως θα ήθελε να έχουν φιλτράρει καλύτερα τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων.

Όσον αφορά τη συνάντηση του κ. Φρουζή με τον Αλέξη Τσίπρα σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση εάν η συνάντηση αυτή έγινε για να τεθούν παράνομα αιτήματα ο κ. Φρουζής απάντησε ότι «δεν υποβλήθηκε κανένα παράνομο αίτημα στον κ. Τσίπρα και ότι έγινε στο πλαίσιο γνωριμίας και απόκτηση επαφής».

Πήγες του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν σε σχέση με την  απάντηση του κ. Φρουζή όσον αφορά τους προστατευόμενος μάρτυρες ότι «με αυτή την απάντηση Φρουζή καταρρέει η κατηγορία περί σκευωρίας Παπαγγελόπουλου».

Επανήλθε στη συνάντηση του με την Τουλουπάκη

Ο κ. Φρουζής και σήμερα επανήλθε στο περίφημο άτυπο ραντεβού του με την κ. Τουλουπάκη και σύμφωνα με πληροφορίες ανέφερε ότι πήγε στην Τουλουπάκη με δυο στόχους: να καταθέσει για να μιλήσει επιτέλους και για να ανοίξουν οι λογαριασμοί του. «Θέλω να καταθέσω της ξεκαθάρισα. Εκεί μπερδεύτηκε η κουβέντα».

Ο κ. Φρουζής σύμφωνα με πληροφορίες συνέχισε λέγοντας πως οταν κάποιος έχει ζητήσει να καταθέσει κι ο άλλος του προτείνει ευεργετικές διατάξεις λέγοντας πως έχουν βρεθεί αδικήματα σημαίνει “έλα να καταθέσεις κάτι που πρέπει να καταθέσεις”. Δεν κολλάνε τα γεγονότα. Έτσι εξέλαβα τη στάση Τουλουπακη. Η κουβέντα όλη ήταν για να δώσω πολιτικούς . Αυτό κατάλαβα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Τουλουπάκη φέρεται να είπε στον Φρουζή οτι θα έχει ευνοϊκή μεταχείριση αρκεί να της  πει για αυτά τα 10 πολιτικά πρόσωπα.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του Γιάννη Ραγκούση πρόσθεσε ότι έφυγε στεναχωρημένος από την Τουλουπάκη διότι κατάλαβε με σαφήνεια ότι εάν δεν καταθέσει όπως αυτή ήθελε δεν θα του αποδέσμευαν τον λογαριασμό του.

Νωρίτερα επικράτησε ένταση  όταν η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη ζήτησε από τον κ.Φρουζή να τοποθετηθεί  για ένα  email που φέρεται να έστειλε στο Αδωνι Γεωργιάδη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το email τελικά ήταν  non paper  για το οποίο  ο κ. Φρουζής  αρνήθηκε  ότι είναι συντάκτης του και πρόσθεσε ότι αποκλείεται να έχει σταλεί στον τότε υπουργό Υγείας Αδ. Γεωργιάδη λόγω του περιεχομένου του αφού το επίμαχο κείμενο ήταν σε σύγκρουση με τις τότε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Σαμαρά που είχαν ως αποτέλεσμα την δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Τι είπε για την σχέση της Novartis με την εφημερίδα «Αυγή»

«Είχα δει τον Φίλη ως διευθυντή της ΑΥΓΗΣ. Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Τους είχαμε δώσει διαφημιστικό πρόγραμμα». Εδώ ο Δημήτρης Μαρκόπουλος παρουσίασε δημοσίευμα της ‘’Αυγής’’ που εκθείαζε το φάρμακο gilenya της Novartis, με τον κ. Φρουζή παραδέχθηκε πως το δημοσίευμα αυτό ήταν πολύ θετικό για τη Novartis.

«Είχαμε διαφημιστική συνεργασία με την ‘’Αυγή’’, σε όλο το διάστημα που ήμουν στη Novartis»,είπε.

«Έδινα διαφήμιση στον Βαξεβάνη – Πλήρωνα και  έμμεσα ρεπορτάζ στην ‘’Αυγή’’»

Για τον Κ. Βαξεβάνη είπε «Τον έχω δει πάνω από 3 φορές. Ήταν σε καλό κλίμα η συνάντηση η πρώτη. Είχαμε συνεργασία. δώσαμε διαφήμιση. Τότε δεν είχε ακόμα εφημερίδα. Είχε περιοδικό. Τα χαλάσαμε όταν στο ίδιο φύλο του «Hot Doc»  που έβαλε τη διαφήμιση είχε κάνει δημοσίευμα κατά της Pfizer με αποτέλεσμα να μου διαμαρτυρηθεί η ανταγωνίστρια εταιρεία ότι έκανα πληρωμένη καταχώρηση. Έτσι δεν ξαναέκανα διαφήμιση. Του διαμαρτυρήθηκα και αυτός έκανε προσεγγίσεις λέγοντας μου ‘’έκανε λάθος’’ αλλά δεν έδωσε άλλη διαφήμιση».

Ακόμη, ο κ. Φρουζής  προχώρησε σε μια παραδοχή  για «Αυγή»: «Εκτός από καταχωρήσεις μας δημοσίευαν και έμμεσα ρεπορτάζ» και εξήγησε «Ρεπορτάζ κατά παραγγελία δηλαδή της εταιρείας υπέρ των φαρμάκων της από εφημερίδα της Αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε διαφημιστικό πρόγραμμα».