ΑρχικήΕπικαιρότηταFake news οι ακτινογραφίες του 38χρονου με κορωνοϊό

Fake news οι ακτινογραφίες του 38χρονου με κορωνοϊό

Mεγάλη διάδοση είχε λάβει το θέμα με τις ακτινογραφίες ασθενούς που «έπασχε» από κορωνοϊό.
Ωστόσο, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα ellinikahoaxes, οι ακτινογραφίες παραπλανητικά εμφανίζονται ως πρόσφατες, καθώς είναι από το 2015 και, φυσικά, δεν σχετίζονται με τον κορωνοϊό.
Παρατηρητικοί αναγνώστες διαπίστωσαν ότι πρόκειται για ακτινογραφίες του 2015, με τον γιατρό του ΚΑΤ, που αρχικά έκανε την ανάρτηση, να κατεβάζει την αρχική δημοσίευση, επιχειρώντας να μπαλώσει την κατάσταση που προκάλεσε ως εξή:
«Επειδή η ανάρτηση μου αναπαράγεται λάθος από τα ΜΜΕ. Να διευκρινίσω ότι η ακτινογραφία που ανέβασα χθες ΕΙΝΑΙ από ασθενή που νοσηλεύεται με covid αλλά ΔΕΝ είναι στο νοσοκομείο ΚΑΤ! Το νοσοκομείο ΚΑΤ δεν νοσηλεύει ασθενείς με covid την παρούσα φάση».
Όμως, δεν πρόσθεσε στοιχεία για την προέλευση της ακτινογραφίας που ανήρτησε.

Τι είχε συμβεί

Οι δύο ακτινογραφίες,  που ανήρτησε στο Facebook ακτινολόγος από το ΚΑΤ, προκαλούν σοκ, καθώς σε αυτές αποτυπώνεται η ραγδαία επιδείνωση που προκαλεί ο κορωνοϊός στους ασθενείς.
Ειδικότερα, ο κ. Μάνος Καρράς σημειώνει ότι οι δύο ακτινογραφίες ενός 38χρονου, ο οποίος είναι καπνιστης και διαβητικός, έχουν καταγραφεί με 7,5 ώρες διαφορά.
Η πρώτη είναι από την εισαγωγή ασθενή στις 12 το μεσημέρι με 98% κορεσμό οξυγόνου και η δεύτερη, η επαναληπτική, πραγματοποιήθηκε στις 19:30 με τον ασθενή να είναι πλέον με μάσκα οξυγόνου.
https://www.facebook.com/emmanuel.karras/posts/10157681698420415
Σύμφωνα με τον κ. Καρρά τα «σύννεφα» στη δεύτερη ακτινογραφιά συνήθως σημαίνουν υγρό οίδημα φλεγμονή και «είναι κομμάτι του πνεύμονα που “δεν αναπνέει”».
«Δεν υπάρχει ιός» καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Καρράς απαντώντας σε όλους όσοι εξακολουθούν να εκφράζουν τέτοιες απόψεις για την πανδημία του κορωνοϊού.