ΑρχικήΕπικαιρότηταEurobank: Νομικό… κυνήγι σε τρία ξενοδοχειακά groups

Eurobank: Νομικό… κυνήγι σε τρία ξενοδοχειακά groups

Αποφασισμένη να συνεχίσει τις νομικές ενέργειες κατά τριών ξενοδοχειακών groups, που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούν τα δάνειά τους πολύ πριν ξεσπάσει η υγειονομική κρίση, δηλώνει η διοίκηση της Eurobank.

Πιο αναλυτικά, σε αντίθεση με το πέπλο προστασίας, που «απλώνει» στις συνεπείς επιχειρήσεις του κλάδου, λαμβάνοντας μέτρα στήριξης άνω των 750 εκατ. ευρώ, για να τις βοηθήσει να επανεκκινήσουν, η τράπεζα προτίθεται να εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα για τρεις ξενοδοχειακούς Ομίλους. «Το σύνολο της έκθεσής μας στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα είναι 1,75 δισ. ευρώ. Το 77% αυτών ήταν πλήρως ενήμερο, όχι απλά με κριτήρια ΕΒΑ, στα τέλη του 2019. Το υπόλοιπο 23%, που είναι προβληματικά δάνεια, ύψους 370 εκατ. ευρώ, αφορά στην πλειονότητά του (περίπου 80%) σε 10 ξενοδοχειακά groups», τόνισε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, κ. Κωνσταντίνος Βασιλείου, για να προσθέσει: «Δεν είναι ένα πρόβλημα, που προέκυψε το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Πηγαίνει πίσω αρκετά χρόνια. Για το καθένα εξ αυτών προτάθηκαν διαφορετικές λύσεις, έχοντας εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Σε οκτώ περιπτώσεις τέθηκε σε ισχύ ρύθμιση. Στα υπόλοιπα groups έχουμε ξεκινήσει τις σχετικές νομικές ενέργειες, τις οποίες σκοπεύουμε να συνεχίσουμε».

Μολονότι ο ίδιος δεν αναφέρθηκε σε ονόματα, δημοσιεύματα, που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρονται στους Ομίλους Κυπριώτη, ο οποίος λειτουργεί πέντε ξενοδοχεία στην Κω, Μαντονανάκη, με οκτώ ξενοδοχεία σε Αττική, Κρήτη και Ναύπλιο και Καψή.

«Νομίζω ότι θα ήταν υποκρισία και από την πλευρά των επιχειρηματιών, αλλά και των τραπεζών, ενώ θα είναι και δύσκολο πάνω από όλα να το δικαιολογήσουμε στις εποπτικές αρχές, ότι το θέμα του κορωνοϊού δημιούργησε πρόβλημα. Άρα θα συνεχίσουμε τις ενέργειές μας, έτσι όπως μας επιτρέπεται από το πλαίσιο και τους νόμους της χώρας», ανέφερε ο κ. Βασιλείου.

Σύμφωνα, πάντως, με τον γενικό διευθυντή Retail Banking της Eurobank, κ. Ιάκωβο Γιαννακλή, οι μικρές επιχειρήσεις ήταν αυτές, που αποτέλεσαν στρατηγικό πυλώνα της τράπεζας τα τελευταία 10 χρόνια. «Έχουμε συνεργασία με περισσότερες από 20.000 επιχειρήσεις, περίπου 8.000 ξενοδοχεία, εκ των οποίων έχουν χρηματοδοτήσει περισσότερα από 1.000», υπογράμμισε.

Όχι σε τιτλοποίηση ξενοδοχειακών δανείων

«Η τράπεζα έχει εξαγγείλει ένα πλάνο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο είναι πλέον πάρα πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του. Με βάση, λοιπόν, αυτό μειώνουμε κατά 2/3 το ‘κόκκινο’ απόθεμά μας. Επομένως, στον ισολογισμό μας θα μείνει ένας αρκετά μικρότερος αριθμός προβληματικών δανείων, τα οποία ειδικά για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα είναι ελάχιστος». Αυτό σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Φωκίων Καραβίας, αποκλείοντας την τιτλοποίηση ξενοδοχειακών δανείων. Υπενθυμίζεται ότι η Eurobank έθεσε προσφάτως υπό τη… σκέπη του «Ηρακλή» και την τρίτη τιτλοποίηση Cairo, που αφορά στην παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας, συνολικής αξίας 754 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο ενδεχόμενο δημιουργίας μίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων, ο κ. Καραβίας απάντησε: «Εάν έλεγα ότι δεν ανησυχούμε δεν θα ήμασταν ρεαλιστές. Στο β’ εξάμηνο του έτους και κυρίως προς το τέλος του θα έχουμε μία πιο σαφή εικόνα, επειδή κατά τη διάρκεια του β’ και ενδεχομένως του γ’ τριμήνου είναι σε ισχύ τα λεγόμενα μορατόρια. Είμαι, ωστόσο, αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά το πρόβλημα θα είναι πολύ μικρότερο. Κι αυτό γιατί, πρώτον, το τραπεζικό σύστημα έχει περισσότερο τεχνογνωσία στο κομμάτι της διαχείρισης των ‘κόκκινων’, ενώ και η πολιτεία έχει πάρει μία σειρά από μέτρα, που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, για να αποτρέψουν κάτι τέτοιο».

Το ζήτημα της Thomas Cook

Θέση για το πρόβλημα, που έχει δημιουργηθεί, αναφορικά με τις πληττόμενες – λόγω Thomas Cook – επιχειρήσεις, που «αποκλείονται» από τα όποια μέτρα στήριξης ανακοινώνουν κυβέρνηση και τράπεζες, πήρε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank. «Δεν έχουμε κάποια περίπτωση ενήμερου πελάτη, ο οποίος λόγω Thomas Cook να άλλαξε τη συμπεριφορά του πληρωμών απέναντι στην τράπεζα. Έχουμε μία – δύο περιπτώσεις, οι οποίες, όμως, ήταν αρκετά προβληματικές και το προηγούμενο διάστημα και προφανώς το ζήτημα της Thomas Cook δυσχέρανε ακόμη περισσότερο την κατάσταση», τόνισε χαρακτηριστικά, αφήνοντας, ωστόσο, ανοιχτό το ενδεχόμενο η τράπεζα να λάβει σοβαρά υπόψη της τυχόν πρωτοβουλίες, που θα ληφθούν, πάντα σε συνεννόηση με τις εποπτικές αρχές. Σημειώνεται πως προϋπόθεση, για να ενταχθεί κάποια επιχείρηση στα μέτρα στήριξης ενάντια στον κορωνοϊό, είναι να ήταν ενήμερη στα τέλη Δεκεμβρίου. Πολλές επιχειρήσεις, ωστόσο, υπέστησαν τρομερές απώλειες μετά το «λουκέτο» του ταξιδιωτικού Ομίλου, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους τον περασμένο χειμώνα.

Η εικόνα στο δανειακό χαρτοφυλάκιο της Eurobank στις ξένες αγορές 

Έκθεση περί τα 230 εκατ. ευρώ έχει η Eurobank στον ξενοδοχειακό κλάδο εκτός Ελλάδας, με τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο, κ. Σταύρο Ιωάννου, να περιγράφει τα ποσοστά των δανείων, που εμπίπτουν στα μορατόρια, ως εξής:

  • 15% στη Βουλγαρία (550 εκατ. ευρώ)
  • 49% στην Κύπρο (ένα δισ. ευρώ) και
  • 74% στη Σερβία (780 εκατ. ευρώ).

«Υπάρχουν, ωστόσο, επιχειρήσεις, οι οποίες θέλουν να δουν πως θα κινηθούν τα πράγματα πριν κάνουν χρήση των επίμαχων νόμων», εξήγησε, υπενθυμίζοντας πως σε Κύπρο και Βουλγαρία οι διευκολύνσεις ισχύουν για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις έως τέλος του χρόνου, ενώ για τη Σερβία έως τέλη Ιουνίου, με δυνατότητα αλλαγής ή παράτασης, σε περίπτωση, που χρειαστεί.