ΑρχικήΕπικαιρότηταΕπιστολή Μηταράκη σε ΟΗΕ και ΕΕ «ξεσκεπάζει» ΜΚΟ και τουρκική ακτοφυλακή

Επιστολή Μηταράκη σε ΟΗΕ και ΕΕ «ξεσκεπάζει» ΜΚΟ και τουρκική ακτοφυλακή

Επιστολή προς την Ευρωπαία Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Ίλβα Γιόχανσον και τον Εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα κ. Φιλίπ Λεκλέρκ απέστειλε ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης.

Στην εν λόγω επιστολή ο κ. Μηταράκης περιγράφει λεπτομερώς τις συνθήκες που επικράτησαν στο ναυάγιο της Λέσβου όπου το Λιμενικό Σώμα διέσωσε 32 επιβαίνοντες αλλά, δυστυχώς, δύο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους.

Ο κ. Μηταράκης επισημαίνει στην επιστολή του ότι, με βάση τις μαρτυρίες τους, οι επιβαίνοντες δεν ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, αλλά όταν ζήτησαν άμεση βοήθεια από την Τουρκική Ακτοφυλακή και ενώ η λέμβος τους βρισκόταν μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής αντί να προσφέρει βοήθεια έκανε ελιγμούς για να δημιουργήσει κυματισμούς και να αναγκάσει τη λέμβο να συνεχίσει το ταξίδι της προς την Ελλάδα. Και μόνο όταν η λέμβος ήταν πλέον στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές. 

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημειώνει, ότι η απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από τις τουρκικές αρχές εάν είχαν επέμβει όταν η λέμβος των μεταναστών ζήτησε βοήθεια εντός των τουρκικών υδάτων. Και διαμηνύει την ανησυχία της Ελλάδας για περιπτώσεις όπου ακούσια, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, υποστηρίζουν τα κυκλώματα των λαθροδιακινητών να συνεχίζουν τις παράτυπες διελεύσεις. 

Ζητά από την κ. Ylva Johansson και τον κ. Phlippe Leclerc, να παρέμβουν αρμοδίως προς την πλευρά της Τουρκίας ώστε να τερματιστεί η λαθροδιακίνηση που στοιχίζει ανθρώπινες ζωές, όπως προβλέπεται και στην Κοινή Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας. Ζητώντας από το προσωπικό και τους συνεργάτες τους να στηρίξουν τον κοινό στόχο για την αντιμετώπιση των δικτύων λαθροδιακινητών. Εμποδίζοντας και αποθαρρύνοντας κάθε ενέργεια παράνομης διέλευσης.

Ακολουθούν οι επιστολές:

Philippe Leclerc, 

Εκπρόσωπος στην Ελλάδα 

Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου 

Αξιότιμε κ. Leclerc, Όπως θα γνωρίζετε, τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Δεκεμβρίου 2020, έλαβε χώρα στη θαλάσσια περιοχή της Λέσβου ένα περιστατικό που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια δύο ανθρώπινων ζωών στο Αιγαίο. Το περιστατικό προκαλεί σοβαρή ανησυχία και λύπη στην κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά είμαι της άποψης ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αυτή η τραγική απώλεια ζωών. 

Μετά το περιστατικό, ήρθαμε σε άμεση επαφή με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Ενημερωθήκαμε σχετικά για την λήψη μαρτυρικών καταθέσεων από τους διασωθέντες, συνομιλήσαμε με το προσωπικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και με τους λοιπούς εμπλεκομένους, όπου αυτό ήταν δυνατόν. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας ενημερωθήκαμε για τα παρακάτω:

  • Το πρωί της 2ας Δεκεμβρίου στις 05:00 περίπου το ΠΛΣ 137 και ένα βουλγαρικό πλοίο CPV, που βρίσκονταν σε προγραμματισμένη περιπολία, ενημερώθηκαν από σκάφος της Τούρκικης Ακτοφυλακής (TUR CG) για την ύπαρξη σε κίνδυνο εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, μίας λέμβου που μετέφερε υπηκόους τρίτων χωρών. 
  • Άμεσα, αυτές οι πληροφορίες κοινοποιήθηκαν στο Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΕΚΣΕΔ Πειραιά-JRCC Piraeus) και την Λιμενική Αρχή της Μυτιλήνης για παροχή συνδρομής. 
  • Το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής παρέμεινε κοντά στην περιοχή του συμβάντος και μέσω μεγαφωνικής ενημέρωσε τα σκάφη που έσπευσαν για παροχή βοήθειας ότι καταγράφει τις ενέργειές τους, χωρίς να προβεί σε καμία άλλη ενέργεια, ως όφειλε. 
  • Τριάντα δύο (32) YTX [15 άνδρες, 14 γυναίκες και 3 παιδιά] διασώθηκαν από το ΠΛΣ-137 καθώς και το βουλγάρικο σκάφος. 
  • Όσοι διασώθηκαν, αποβιβάστηκαν με ασφάλεια στο λιμάνι της Μυτιλήνης ενώ ταυτόχρονα ήταν σε εξέλιξη επιχείρηση για τον εντοπισμό δύο αγνοουμένων 2 γυναικών, υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Πειραιά με την συνδρομή ελικοπτέρων της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, σκαφών του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ και ενός Λετονικού αεροσκάφους της FRONTEX. 
  • Η ανωτέρω επιχείρηση Ε/Δ περατώθηκε με τον εντοπισμό και την ανάσυρση των σορών των δύο αγνοουμένων γυναικών από βραχώδεις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου. 

Η προαναφερόμενη λέμβος ξεκίνησε το ταξίδι από τα παράλια της Τουρκίας (περιοχή Αϊβαλί) τις πρώτες πρωινές ώρες της 2ας Δεκεμβρίου. Οι επιβαίνοντες δεν ήθελαν να συνεχίσουν το ταξίδι τους λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και ζήτησαν άμεσα βοήθεια από την Τουρκική Ακτοφυλακή και ενώ η λέμβος τους βρισκόταν ακόμα στα τουρκικά χωρικά ύδατα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των μεταναστών, ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφτασε στο σημείο, αλλά αντί να προσφέρει βοήθεια όπως ζητήθηκε, δημιούργησε κυματισμούς και ενθάρρυνε τη συνέχιση του ταξιδιού, συνοδεύοντας τη λέμβο στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Κατόπιν και αφού εισήλθε η λέμβος στα ελληνικά χωρικά ύδατα, το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής ενημέρωσε τις ελληνικές αρχές. Από τα γεγονότα καθίσταται σαφές ότι η τουρκική ακτοφυλακή δεν παρείχε βοήθεια στους μετανάστες ως όφειλε, κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει την απώλεια ανθρώπινων ζωών. Αντίθετα, το σκάφος της Τούρκικης Ακτοφυλακής ενθάρρυνε την λέμβο να διασχίσει παράνομα τα θαλάσσια σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχοντας μάλιστα και συνοδεία. 

Αυτό το περιστατικό, μας προκαλεί σοβαρή ανησυχία, για δύο λόγους. 

Πρώτον, οι απώλεια ζωών θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί από τις τουρκικές αρχές εάν είχαν επέμβει όταν η λέμβος των μεταναστών ζήτησε βοήθεια εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Ελπίζω ότι θα αναφέρετε αρμοδίως αυτό το ζήτημα στις τουρκικές αρχές. Αυτή ήταν μια κατάσταση που θα μπορούσε να αποφευχθεί. Κάθε απώλεια ζωής είναι τραγική και οφείλουμε να την θυμόμαστε και να λαμβάνουμε μέτρα ώστε να μην επαναληφθεί. Ελπίζω, το συγκεκριμένο συμβάν να ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκομένους να αναλάβουν σοβαρά τις ευθύνες τους.

 Δεύτερον, ανησυχούμε ότι αυτές οι διελεύσεις, ενθαρρύνονται από κυκλώματα λαθροδιακινητών και μερικές φορές υποστηρίζονται από μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Επομένως, σας καλώ το προσωπικό σας και οι συνεργάτες σας να στηρίξουν τον κοινό μας στόχο για την αντιμετώπιση των δικτύων λαθροδιακινητών. Εμποδίζοντας και αποθαρρύνοντας κάθε ενέργεια παράνομης διέλευσης. 

Η κάθε προσπάθεια διέλευσης του Αιγαίου από μη αξιόπιστα σκάφη, χωρίς μέτρα ασφαλείας, οδηγούμενα από ανθρώπους χωρίς γνώση της θάλασσας θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Ειδικά καθώς δεν προσπαθούν να διαφύγουν από εμπόλεμη ζώνη. Όλες οι παράνομες διελεύσεις θα πρέπει να αποτρέπονται, σύμφωνα και με την Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας. 

Όλα τα μέρη πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να αποθαρρυνθούν τις όποιες προσπάθειες παράνομης διακίνησης. 

Ανυπομονώ να ακούσω τις απόψεις σας έχοντας την καλύτερη διάθεση συνεργασίας μαζί σας προκειμένου να αποτραπούν στο μέλλον παρόμοια περιστατικά που έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρωπίνων ζωών.

 Με εκτίμηση, 

Νότης Μηταράκης 

Κοιν: Κον. Ιωάννη Πλακιωτάκη, Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής 

Κον Γιώργο Γεραπετρίτη, Υπουργός Επικρατείας

 Κον Γιώργο Κουμουτσάκο, Αναπληρωτής Υπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου Γενικούς & Ειδικούς Γραμματείς Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου