ΑρχικήΕπικαιρότητα«Έπεσαν» πρόστιμα και στην Αθήνα για τον αντικαπνιστικό - Σε ποια περιοχή...

«Έπεσαν» πρόστιμα και στην Αθήνα για τον αντικαπνιστικό – Σε ποια περιοχή βεβαιώθηκαν

Σε πλήρη εφαρμογή βρίσκεται πλέον ο νέος αντικαπνιστικός νόμου με τα ελεγκτικά κλιμάκια να έχουν βγει στους δρόμους και να κάνουν ελέγχους σε μαγαζιά.

Τα πρώτα πρόστιμα για παράβαση διατάξεων του αντικαπνιστικού νόμου «έπεσαν» στη Λαμία, με τον ιδιοκτήτη καταστήματος εστίασης να καταβάλλει το ποσό των 500 ευρώ, και τον παραβάτη καπνιστή 100 ευρώ.

Ήδη την πρώτη μέρα λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής 1142 δέχθηκε σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, συνολικά 235 κλήσεις. Από αυτές, 58 αφορούσαν καταγγελίες, 22 αιτήματα βοήθειας για διακοπή καπνίσματος, 66 γενικές πληροφορίες για τον αντικαπνιστικό νόμο, 58 κλήσεις δεν ολοκληρώθηκαν, 14 έκλεισαν τη γραμμή πριν συνομιλήσουν με εκπρόσωπο και 17 αφορούσαν σε άλλο ζήτημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οδηγίες που έχουν λάβει τα αρμόδια ελεγκτικά κλιμάκια είναι να δείξουν μηδενική ανοχή σε παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου.

Το βράδυ της Τετάρτης, καταγράφηκαν τα πρώτα πρόστιμα και στην Αθήνα. Στην περιοχή της Νέας Σμύρνη, πραγματοποιήθηκαν αρκετοί έλεγχοι σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια. Διαπιστώθηκαν παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου και «κόπηκαν» πρόστιμα σε τρεις επιχειρήσεις.

Ο αντικαπνιστικός νόμος προβλέπει πολύ υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες, τα οποία φτάνουν, υπό συνθήκες, έως και τις 3.000 ευρώ για τον καπνιστή. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα πρόστιμα εδώ.